lauantai 14. toukokuuta 2016

Raparperi-juustokakku tartaletit




 
Auringonpaisteeseen ja lämpöön ehti jo tottua sen verran, että tänään kun on ollut pilvistä ja sateista, tuntuu ihan oudolta. Mutta luonto ja allergikot tykkäävät, kun tuli vähän vettä, niin siitepölyt saavat kyytiä. Tänä vuonna tuntuukin olevan taas aika paljon siitepölyä liikkeellä, ainakin kun katselee oman autonsa mustaa kattoa, joka pesun jälkeen on nyt ollut hetkessä kirjava ja kellertävä sävyltään.

Olen tällä viikolla leiponut testileivonnaisia ensi viikon lauantain Ravintolapäivää varten. Laitan lähipäivinä blogiin ja blogini Facebook -sivuille Ravintolapäivän pop-up kahvilani osalta lisätietoa. Aurinkoiset päivät houkuttelivat minut pari päivää sitten pakkaamaan eväät picnic-koriin ja suuntaamaan ulos aurinkoon. Ihanaa! Picnic-koriin mukaan päätyivät myös kuvissa näkyvät Raparperi-juustokakku tartaletit, jotka olivat yksi testileivonnaisista. Olen aiemmin tehnyt hyvin samanlaisia tartaletteja mustikasta (mustikka-juustokakku tartaletit), mutta koska nyt on raparperisesonki, halusin kokeilla, miten tuo ohjeeni taipuu raparperin kanssa. Hyvin toimii. Raparperia kannattaa hiukan pehmittää mikrossa ennen kuin sen laittaa tartaletteihin, koska tartaletteja paistetaan täytteen kanssa melko lyhyen aikaa.

RAPARPERI-JUUSTOKAKKU TARTALETIT (n. 20 kpl)

Pohjat/tartaletit:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1 dl tomusokeria
1 kananmuna (L-kokoa)

Täyte:
2 dl mascarponea
2 dl kermarahkaa
1 dl vispikermaa
1,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta (tai puolitetusta vaniljatangosta siemenet, jos käytät vaniljasokeria, laita 1,5 tl)
2 kananmunaa

Täytteen päälle:
n. 4 vartta raparperia
1 rkl sokeria

Laita muut tartalettipohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmunat ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahtia. litistä niitä hiukan levymäiseksi ja laita taikinat omissa pakastepusseissaan jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Valmistele sillä välin täytteen päälle tuleva raparperi. Huuhdo ja kuivaa raparperi. Keväällä raparperissa on niin ohut kuori, etä raparperin voi käyttää kuorineen, mutta jos käytät myöhemmin kesällä raparperia, se kannattaa ohuesti kuoria. Leikkaa raparperi ohuiksi pyöreiksi siivuiksi/lanteiksi ja laita ne miksronkestävään kulhoon. Ripota sokeri päälle ja sekoita. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1-1,5 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee melko paljon. Jätä odottamaan.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota toinen taikinoista jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi. Toista samoin toisen taikinan kanssa.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja esipaista pohjia 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Tee pohjien paistuessa täyte:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään esim. haarukalla. Lusikoi täytettä esipaistetuille pohjille noin kaksi ruokalusikallista per pohja. Ripottele lopuksi raparperia täytteen päälle.

Paista vielä uunin alatasossa samalla lämmöllä noin 13 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Säilytä piiraat jääkaapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti