lauantai 23. elokuuta 2014

Mustikka-juustokakku piiraat/tartaletit


Tämäkin ohje on Ravintolapäivänä tarjolla olleiden leivonnaisten ohjeita, eli mustikka-juustokakku piiraat/tartaletit. Nämä kuvat ovat piiraiden testiversioista, joissa käytin pakastemustikoita. Kummista tahansa siis onnistuu, tuoreista tai pakastemustikoista, kunhan pakastemustikat lisää jäisinä suoraan pakastimesta. Ravintolapäivän piiraisiin halusin kuitenkin tuoreita mustikoita ja siksi kävin lähimetsässä poimimassa mustikoita pariin otteeseen. Pariin otteeseen siksi, että ensimmäisellä kerralla sain ämpärin pohjalle kerättyä vain kourallisen mustikoita, ennen kuin katsoin parhaimmaksi luikkia metsästä pois, koska kohdalle sattui aikamoinen ukonilma. Kun ukkonen meni ohi ja kaatosade loppui, lähdin kuivin vaattein uudestaan metsään. Minua alkoi yksinäni ääneen naurattamaan, minkälainen ajoitus mustikanpoimillannani oli, koska melkein heti, kun pääsin metsään, alkoi satamaan kaatamalla.  No, ei kuitenkaan salamoinut eikä ukkostanut, joten poimin kaatosateessa sitten astiani täyteen. Kotiintultuani oli pakko laittaa mustikat ensitöikseen siivilään, koska astian pohjalla oli valehtelematta varmaan 5 dl vettä.


MUSTIKKA-JUUSTOKAKKU PIIRAAT/TARTALETIT (n. 20 kpl)

Pohjat/tartaletit:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1,25 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
1,5 dl mascarponea
1,5 dl kermarahkaa
0,75 dl kuohukermaa
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljaa (vaniljajauhetta tai puolitetusta vaniljatangosta siemenet, jos käytät vaniljasokeria, laita 1,5 tl)
1,5 kananmunaa

Täytteen päälle:
n. 1,5 dl mustikoita, tuoreita tai pakastemustikoita jäisinä

Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja esipaista pohjia 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Tee pohjien paistuessa täyte:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään esim. haarukalla. Lusikoi täytettä esipaistetuille pohjille noin ruokalusikallinen per pohja. Ripottele samantien mustikoita täytteen päälle.

Paista vielä uunin alatasossa samalla lämmöllä noin 15 minuuttia. 

Säilytä piiraat jääkaapissa.

Tässä kuvassa kaikki pikkupiiraat samassa. Noiden kirsikka-vaahtokarkkipiiraiden ohje blogista jo löytyykin, mutta tyrni-nektariini brûlée -piiraiden ohjeen laitan joskus myöhemmin, koska minun täytyy tehdä uudestaan niitä, jotta saan laitettua pohjien ja täytteen määrän toisiaan vastaamaan.


2 kommenttia:

  1. Tosi ihanan näköisiä kaikki piirakat. Pääsispä maistelemaan näitä, varsinkin mustikka-juustokakkupiiraita! Jos asuisin lähempänä istuisin aina sun ravintolapäivä-kahvilassa ;D

    VastaaPoista
  2. :) . Kiitos Taru. Omakin suosikki näistä pikkupiiraista oli mustikka-juustokakkupiiras.

    VastaaPoista