sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Raparperi-marenki piirakka






Alkukesän ensimmäisiä oman pihan herkkuja on raparperi, joka puskee versonsa uskollisesti vuosi toisensa jälkeen maasta varhain alkukesästä muiden putarhakasvien vasta hiljalleen herätessä kasvuun. Raparperi on niin monipuolinen puutarhakasvi, että siitä saisi tulla paljon enemmänkin satoa.

Tässä kirpeänraikas raparperi saa makuparikseen makeaa ja pehmeää sveitsiläistä marenkia rapeassa piirakkataikinassa. Niin hyvää.

RAPARPERI-MARENKI PIIRAKKA (n. 8_lle hengelle)

Piirakkapohja:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Täyte:
2 raparperinvartta
2 rkl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Sveitsiläinen marenki:
3 kananmunanvalkuaista
2 dl Siro sokeria (erikoishienoa)

Piirakkapohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele esim. suorakaiteenmallinen piirakkavuoka kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota taikina jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Siirrä levy kaulimen avulla piirakkavuokaan ja painele sormin reunoille. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös painella kylmästä otetun taikinan jauhotetuin sormin vuokaan

Nosta vuoka kylmään n. 20 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Pistele pohja haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista uunin alatasolla noin 13 minuuttia. Nosta jäähtymään ritilän päälle.

Täyte:
Tee pohjan paistuessa raparperitäyte. Leikkaa raparperinvarret kiekoiksi (alkukesällä raparpereja ei tarvitse kuoria). Laita palat mikronkestävään kulhoon, lisää sokeri ja maissitärkkelys ja sekoita ainekset keskenään. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 1,5 minuuttia, sekoita tasaiseksi ja jätä jäähtymään.

Sveitsiläinen marenki:
Tavallistakin sokeria voit käyttää, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja viileäksi, noin 5-10 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella.

Piirakan kasaus:
Irrota piirakka varovasti vuoasta. Levitä raparperitäyte tasaisesti piirakan pohjalle. Levitä tai pursota marenkia piirakan päälle ja ruskista halutessasi marengin pintaa hiukan joko tohottimella tai uunissa hetki kuuman grillivastuksen alla. Marenki on ihan hyvää ilman ruskistamistakin, mutta itse tykkään kuitenkin hiukan ruskistaa marenkia. Laitan leivonnaiset kuumuutta kestävän alustan päälle, esim. uunipannulle, jolloin ei haittaa, vaikka tohottimen liekki hiukan osuisi alustaankin.

VINKIT:
- Tartalettitaikinan voi halutessaan tehdä valmiiksi jokusen päivä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa esim. pakastepussissa

- Riippuen, kuinka reilulla kädellä marenkia annostelet, sitä saattaa jäädä jonkun verran yli. Sveitsiläinen marenki säilyy jääkaapissa noin 24 h käyttökelpoisena peitettynä (päinvastoin kuin ranskalainen marenki, joka tulee käyttää nopeasti vatkauksen jälkeen). Sen voi säilyttää pursotuspussissa, kunhan sen laittaa tiiviisti suljettuun pakastepussiin tai rasiaan.

- Raparperi-mansikka piirakan teet helposti siivuttamalla raparperitäytteen päälle tuoreita mansikoita, ennen kuin pursotat marengin päälle


Alkukesä on ollut aika kylmä, mutta eiköhän se kesä nyt viimeistään ala, kun oli koulujen päättäjäisviikonloppu. Itselläni viikonloppu oli hyvin leivontapainotteinen kun tein taas yksiin lakkiaisiin tarjoiluja. Juhliin oli kutsuttu melko paljon vieraita, joten tein 2 punaherukka-vadelma moussekakkua, 2 täyteläistä suklaatäytekakkua, 2 Feta-kasvisvoileipäkakkua, 2 kinkkuvoileipäkakkua sekä mm. salaattia.

Onnea kaikille uusille ylioppilaille, valmistuneille ja koulunsa päättäneille sekä aurinkoista kesää kaikille!


2 kommenttia:

  1. Kaunis piiras. Raparperi on ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :). Raparperi on kyllä ihana, erityisesti alkukesän herkku, kun kotimaiset marjat ja vihannekset vielä antavat odottaa satoaan. Toivottavasti kylmän alkukesän jälkeen saadaan nauttia lämpöisestä ja aurinkoisesta kesästä :)

      Poista