sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kesäkurpitsanuudeli-kvinoa salaatti aasialaisvaikuttein + Teriyaki lohta

ZoodlesQuinoaSalad_275.jpg

Kesäkurpitsa on yksi omista suosikkivihanneksista sen monipuolisuuden ansiosta. En varmaan koskaan kyllästy siihen ja odotankin jo kovasti kesää, jolloin kesäkurpitsaa saa taas omasta pihasta. Tähän vuodenaikaan kesäkurpitsasta joutuu välillä pulittamaan melko paljon. Tämäkin setti maksoi melkein 9 euroa kilo. Tosin sitten taas eilen ostin kesäkurpitsaa alle 4 euron kilohintaan, joten näyttää vaihtelevan nuo hinnat nyt kovasti.

Tämä salaatti käy hyvin yksinäänkin ruokana, mutta sopii hyvin myös esimerkiksi kalan kanssa. Tällä kertaa paistoin salaatille kaveriksi lohta, jonka olin marinoinut pikaisesti Teriyaki -kastikkeella ja limen mehulla. Toimi hyvin tämän salaatin kanssa.

Maapähkinäkastike vie tämän salaatin maun Aasiaan tai tarkemmin Thaimaaseen. Salaatti on ehdottomasti parhaimmillaan vähän ennen tarjoilua tehtynä. Maku ja rakenne muuttuvat säilytyksessä erilaiseksi. Mutta jos suikaloit kesäkurpitsan spiralizerilla/vihannesorvilla, voit hyvin tehdä sen jo edellisenä päivänä ja säilyttää kesäkurpitsanuudelit jääkaapissa. Jos sinulla ei ole vihannessorvia, voit suikaloida kesäkurpitsan perunankuorimaveitsellä. Porkkanan suikaloin itse perunankuorimaveitsellä, koska minulla oli kaksi pientä porkkanaa, jotka oli näppärämpi suikaloida sillä tavalla.

KESÄKURPITSANUUDELI-KVINOA SALAATTI AASIALAISVAIKUTTEIN (2-3 hengelle)

2 dl keitettyä kvinoaa (mielellään punaista ja mustaa kvinoaa sekaisin)
1 kesäkurpitsa
1 iso porkkana (tai 2 pientä)
1/2 keltaista paprikaa
7 lehteä Pak Choita
10 tuoretta sokeriherneen palkoa
Hiukan tuoretta korianteria
2 vartta kevätsipulia

Kourallinen (kuivapaahdettuja) suolapähkinöitä

Maapähkinäkastike:
1 rkl PB (sileää)
1 tl soijakastiketta
1/2 limen mehu
1,5 cm:n pala raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl valkoista balsamicoa/viinietikkaa
Hiukan Srirachaa
1/2 kynttä valkosipulia
(tarvittaessa vähän vettä ohennukseeen)

Teriyaki lohi (2:lle):
2 palaa ruodotonta lohta/kirjolohta
3 rkl Teriyaki -kastiketta
1/2 limen mehu
Aavistus suolaa
(mustia seesaminsiemeniä)

Kypsennä ensin kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä se. Meillä tykätään enemmän mustasta ja punaisesta kvinoasta kuin valkoisesta. Valkoinen kvinoa on mielestämme aika mautonta. Yleensä keitän mustaa ja punaista kvinoaa 50/50 suhdeluvulla. Jos et löydä muuta kuin valkoista kvinoaa, tietty sekin käy.

ZucchiniNoodles_8234.jpg

Pese ja kuivaa vihannekset. Spiraloi/suikaloi kesäkurpitsa ja porkkana. Leikkaa paprika ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleiksi myös Pak Choi (käytä vain lehtiosat tähän ruokaan, säästä varsiosat esim. wokiin/keittoon) ja sokeriherneen palot. Hienonna korianteri ja leikkaa kevätsipuli renkaiksi.

Sekoita kastikeaineet keskenään. Tarkista maku ja paksuus. Saatat joutua ohentamaan kastiketta hiukan vesitilkalla, jos se on liian paksua.

Sekoita kastikeaineet ja suolapähkinät nostellen salaatin sekaan. Tarjoa sellaisenaan tai lisukkeeksi.

Teriyaki lohi:
Ota lohi puoli tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön.
Sekoita laakealla lautasella keskenään Teriyaki -kastike, limen mehu ja suola. Pyörittele lohipalat seoksessa ja paista pannulla, jossa kevyesti öljyä. Paista ensin nahkapuoli alaspäin. Älä pidä pannua liian kuumalla, ettei kalan valkuainen ala erottumaan.

Ripota halutessasi kypsän lohipalan päälle mustia seesaminsiemeniä ja laita tarjolle limenlohkoja.


4 kommenttia:

  1. Nam! Ihana annos, tuo kesäkurpitsanuudeli on kokeiltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :). Kesäkurpitsanuudelit on hyviä myös hiukan kypsennettynä pastan sijaan monessa ruoassa. Yksi omia nopeita ja helppoja lemppareita on kesäkurpitsanuudelit pyöräytettynä nopeasti pannulla itsetehdyn peston kera. Annokseen lisäksi lämminsavulohta, avokadoa, babypinaattia, vähän parmesania ja annoksen kruunuksi uppomuna. Nam! Kivaa loppuviikkoa :)

      Poista
    2. Oi, ihana vinkki. Testaan pian. Kivaa loppuvkoa sinne myös. :)

      Poista
    3. Kiva, kerrohan sitten kokeiltuasi, mitä pidit :). Kiitos

      Poista