sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Maustekakku/Piimäkakku



Perinteinen, helppo ja nopea joululeivonta sopii hyvin jouluhössötyksen vastapainoksi. Teknisesti en ole ihan varma, pitäisikö tätä kakkua kutsua maustekakuksi vai piimäkakuksi, joten nimesin sen molemmilla nimillä. Ohje tähän on muistaakseni kulkeutunut minulle omalta mummoltani äidin kautta ja meillä tätä kutsuttiin maustekakuksi. Joka tapauksessa kakku on äärihelppo tehdä.  Kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään ennen paistoa. Lisäksi kakku säilyy hyvin viileässä, joten sen voi leipoa useampi päivä aiemmin. Jos et pidä rusinoista, ne voi jättää kakusta pois halutessaan.


MAUSTEKAKKU/PIIMÄKAKKU (Torvellinen kakkuvuoka)
5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 dl rusinoita
2 dl piimää
0,5 dl tummaa siirappia
1,5 dl juoksevaa kasvirasvaa (tai voisulaa)

Jos sinulla on kunnollinen pinnoitettu kakkuvuoka, riittää kun voitelet sen vuokaspraylla, sitä ei tarvitse leivittää. Mikäli kakkuvuokasi on pinnoittamaton, voitele ja korppujauhota vuoka huolellisesti, jotta kakkusi irtoaa vuoasta kauniisti. Korppujauhojen sijaan voit käyttää myös esimerkiksi kookoshiutaleita. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Mittaa taikinakulhoon jauhot, sokeri, sooda, mausteet ja rusinat ja sekoita aineet sekaisin. Lisää loput aineet, sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat ja lusikoi seos esivalmisteltuun kakkuvuokaan.

Paista uunin alatasolla ritilän päällä noin 50 minuuttia tai kunnes kakkua tikulla kokeiltaessa, tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ritilän päällä noin 5 minuuttia, ennen kuin kumoat sen ritilän päälle jäähtymään loppuun.


Kun lumet katosi ainakin täältä Etelä-Suomesta jo jokin aika sitten, ei meinaa tajuta, että jouluun on aavistus alle kaksi viikkoa aikaa. Kävimme eilen Senaatintorilla Tuomaan markkinoilla joulutunnelmaa nostattamassa ja kiertelimme samalla hiukan kaupungilla katselemassa jouluvaloja. Nyt onkin ollut upeita ulkoilusäitä parina päivänä. Kaunista, vaikkakin jos lumi olisi maassa, niin vieläkin kauniimpaa. Saa nähdä, saammeko tänä vuonna valkean joulun.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti