torstai 8. syyskuuta 2016

Amerikkalainen omenapiirakka

 


Keväällä omenapuiden kukinta-aikaan laitoin blogiinkin kuvan naapurin omenapuusta, joka oli yhtä kukkapilveä. Myös omenasato oli kukinnan mukainen eli omenia tuli valtava määrä tuohon Valkea Kuulaaseen. Sain luvan kanssa käydä naapurissa omenavarkaissa ja nyt on talven varalle purkkitolkulla omenasosetta sekä pullokaupalla omenamehua. Kiitos Paula ihanista ompuista!

Osan omenista jätin tuorekäyttöön ja tein niistä mm. tämän jenkkityylisen omenapiiraan, jossa rapean pohjan päälle tulee runsaasti omenatäytettä ja täytteen päälle vielä taikinakansi. Lämpöisenä jätelön kanssa todella ihanaa.

AMERIKKALAINEN OMENAPIIRAKKA (23-24 cm:n irtopohjavuokaan)

Taikina:
135 g voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
1 kananmuna (L-koko)

Täyte:
14 kpl kotimaisia omenia, minulla valkeaa kuulasta
1/2-1  dl sokeria, omenien makeudesta riippuen
1 tl kanelia
1/2 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
3 rkl voita
2 rkl maissitärkkelystä

Piirakkataikina:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Pingota 23-24 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi, suihkase vuokaspraylla reunat ja pohja. Jätä odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen

Ota taikina kylmästä ja jaa se kahtia. laita toinen puolisko taikinasta takaisin kylmään.  Kauli toinen osa taikinasta leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi ja nosta se leivinpaperin avulla vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin puoliväliin asti.

Pistele haarukalla ja esipaista uunin  alatasolla 180-asteessa, kiertoilma 160-asteessa 10 minuuttia. Tee pohjan esipaistuessa täyte.

Täyte:
Paloittele pannuun omenat kuutioiksi kuorineen ilman siemenkotaa. Jos omenissasi on erityisen vahva kuori, ne kannattaa kuoria. Minä laitoin täytteeseen 1/2 dl sokeria, koska Valkeat Kuulaat ovat aika makeita. Jos käytät happamampia omenia, lisää tosiaan sokerin määrää sen mukaan. Lisää muut täytteen aineet ja keittele seosta  n. 10 minuuttia välillä käännellen.

Kauli täytteen pehmentyessä lopputaikina pyöreäksi levyksi leivinpaperin päällä.

Ota esipaistettu pohja uunista. lisää täyte päälle ja nosta pyöreäksi kaulittu taikina kanneksi, leikkaa ylimäääräiset taikinat pois, nipistele reunat kiinni.

Kauli ylimäääräinen taikina ja ota koristeleikkurilla/pienellä piparimuotilla taikinasta kuvioita. Nostele ne taikinan päälle. Voitele kansi ja kuviot munalla ja ripota noin teelusikallinen sokeria päälle. Pistele haarukalla muutama  höyryaukko kanteen.

Alenna uuninlämpö 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen ja paista piirakkaa vielä uunin alatasolla 30 minuuttia

Voit tarvittaessa nostaa hiukan uunin lämpöä loppuminuuteiksi, mikäli piirakkakansi ei ruskistu kauniisti tuossa alemmassa lämmössä.

Nosta piirakka ritilälle ja anna jäähtyä vuoassaan noin 5 minuttia. Irrota sitten varovasti irtopohjavuoka, nosta piirakka tarjolle. Tarjoile vielä lämpimänä  jäätelön kanssa.


"Omenavarkauden" tulos, "pari" omppua :)


Äidiltä peritty mehumaija pääsi taas töihin kun keittelin osasta omenamehua. Mehumaijalla tehdyn höyrymehun teko-ohjeet löytyvät blogistani marja-aroniamehuohjeen yhteydestä. Sokerin määrää kannattaa mnukauttaa marjojen/hedelmien mukaan, omenamehuun käytin 1 kg sokeria per mehumaijallinen, kun Valkeat Kuulaat ovat aika makeita.


Suurimmasta osasta omenia tein omenasosetta, jota meillä käytetään mm. puuron päällä, maustamattoman jogurtin kanssa sekä leivonnassa.  Omenasoseen ohje löytyy täältä


1 kommentti:

  1. Ompa herkun näköinen omppupiirakka... saa omenat kyytiä näillä ohjeilla - kiitos!

    VastaaPoista