torstai 7. heinäkuuta 2016

Mansikkapiirakka






Nyt on lähipäivinä ilmat olleet enemmänkin syksyiset kuin kesäiset, mutta kesän varma merkki, eli kotimaiset ihanat mansikat ovat onneksi tuomassa kesän kielelle. Omiin kesätraditioihin kuuluu käydä muutama kerta kesässä poimimassa mansikoita itsepoimintatilalta. Ekalla kerralla mansikat olivat todella hyvänmakuisia, mutta kun oli satanut aika rankasti päivä-pari ennen poimintareissuani, niin mansikat olivat valitettavasti aika savisia. Siksi poiminkin sillä kertaa vain puoli ämpärillistä, mutta aikaa kului enemmän kuin normaalisti noin 1 1/2 ämpärilliseen, kun puhdistin jokaisen mansikan erikseen, ennen kuin se pääsi ämpäriini. Ei kiva.

Omalla toivelistalla on, että lämpö ja aurinkokin tulisivat takaisin. Mustikkametsäänkin olisi kivempi mennä hyttysten ja paarmojen ruoaksi kuivalla ilmalla ;).

MANSIKKAPIIRAKKA (n. 8-9:lle)

Piirakkapohja:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Täyte, Crème Pâtissière:
3 dl kermamaitoa
3 keltuaista (L-kokoisista munista)
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vehnäjauhoja
suolaripaus
1 rkl voita
1/2 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

Lisäksi:
n. litra mansikoita

Täyte, Crème Pâtissière:
Sekoita sokeri, maissitärkkelys, vehnäjauhot ja suola keskenään.

Vatkaa kierrevatkaimella keltuaiset ja sokeri-jauhoseos keskenään sekaisin. Seos on aika paksua.

Kuumenna kattilassa kermamaito noin puoliteholla. Kaada noin 1-1,5 dl kermamaidosta keltuaisseokseen ja vatkaa kierrevatkaimella kunnolla sekaisin. Kaada seos kattilaan lopun kermamaidon sekaan ja sekoittele/vatkaa koko ajan kierrevatkaimella. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos selkeästi sakenee. Ota pois lämmöltä ja lisää voi sekä vanilja. Sekoita kunnolla sekaisin.

Kaada jäähtymään kulhoon ja paina pintaan kiinni muovikelmu, ettei seos kuoretu. Anna jäähtyä.

Piirakkapohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele esim. suorakaiteenmallinen piirakkavuoka kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota taikina jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Siirrä levy kaulimen avulla piirakkavuokaanja painele sormin reunoille. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös painella kylmästä otetun taikinan jauhotetuin sormin vuokaan

Nosta vuoka kylmään n. 20 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Pistele pohja haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista uunin alatasolla noin 17 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ennen täyttöä.

Piirakan täyttö:
Siirrä piirakka varovasti vuoasta tarjoiluvadille. Lusikoi Crème Pâtissièrea paistetun piirakkapohjan päälle.

Viipaloi mansikat ja asettele ne kauniisti Crème Pâtissièren päälle.

VINKIT:
- Piirakkapohjan ja Crème Pâtissièren voit valmistaa päivä, pari aiemmin. Säilytä piirakkapohja  ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä ja Crème Pâtissière jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

- Samoilla ainemäärillä saat halutessasi tehtyä 8-9 marjatartalettia




2 kommenttia:

  1. Voi ei! Ihan täydellisen näköinen piirakka! Ja ihanat mansikat-mollukat ♥ ;D Itse oon ostanut kaksi 5kg laatikkoa mansikkaa ja vielä haluisin yhden. Viime vuonna ostin kaksi laatikkoa ja ne loppuivat jo maaliskuussa... En tiedä silti olisinko ikinä saanut yhtään kokonaista laatikkoa pakkaseen, kun aina osa marjoista päätyy kakkuun, jäätelöön tai muuten vaan parempiin suihin! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :). Kotimaiset mansikat on kyllä ihania. Kyllähän niitä varmaan pakkasestakin menisi vaikka kuinka paljon, mutta ihan parhaita ne ovat kyllä tuoreena, joten hyvä, ettet kaikkea pakastanut ;).

      Poista