lauantai 30. huhtikuuta 2016

Uunissa paistettavat kinuskidonitsit



Näiden ihanien kinuskidonitsien tekoon tarvitset donitsipellin, joko normikoossa tai minikoossa. Toki voit paistaa donitsit vaikka minimuffinsipellillä, jolloin saat samasta taikinasta pieniä kakkusia. Uunissa donitsit paistuvat nopeasti ja helposti ja ne ovat astetta terveellisempiä ja vähärasvaisempia kuin uppopaistetut donitsit. Blogistani löytyy aiemminkin uunissa paistettavien donitsien ohjeita. Donitseista tulee erilaisia maultaan ja koostumukseltaan kuin uppopaistetuista, mutta itse pidän oikeastaan enemmän juuri uunipaistetuista donitseista.

Käytän uunidonitseissa useimmiten jogurttia, joka antaa donitseihin mukavasti mehevyyttä. Parhaimpia donitsit ovat leivontapäivänä, jolloin niiden rakenne on paras.

UUNISSA PAISTETUT DONITSIT (Minikokoisia n. 55 kpl, n. 12 kpl normikoossa)

3 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
0,25 tl muskottipähkinää
0,5 tl vaniljajauhetta/2,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 kanannmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl (kevyt)maitoa
3 rkl (rypsi)öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Voitele donitsipellin syvennykset vuokasprayllä tai sulalla rasvalla (voi/margariini).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaneli, muskottipähkinä, vanilja, suola ja kidesokeri keskenään. Lisää kosteat aineet,  eli fariinisokeri, muna, jogurtti, maito ja öljy. Yhdistä ainekset välttäen liiallista sekoitusta, ettei donitseista tule sitkeitä.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin tai pursotuspussiin, solmi pussin suu ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan/päätyyn pienehkö reikä. Pursota taikinaa donitsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista MINIdonitsipellillistä uunin keskitasolla n. 5 minuuttia, NORMIkokoista donitsipellillistä n. 9 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Jos donitsit eivät irtoa kumoamalla, kopauta pellin pohjaan kädelläsi, niin niiden pitäisi irrota kauniisti. Pese ja kuivaa donitsipelti tarvittaessa välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput donitsit samoin.

DONITSIEN KUORRUTUS:
Donitsien ohje on oma, mutta valkosuklaan lisäämisen kinuskikuorrutukseen löysin Tarun taikakakut -blogista täältä. Tosin Taru oli löytänyt ohjeen Kakkutaikurin blogista täältä. Ihan loistava niksi, kiitos molemmille. Tämä kinuskikuorrutus kestää seuraavaankin päivään melko hyvärakenteisena. Kun kuorrutus kuivuu, se muuttuu hiukan sameammaksi, mutta se ei haittaa makua.

Vähensin hiukan aineiden määrää, tämä määrä oli sopiva tuohon omaan donitsiohjeeseen, kun paistoin donitsit minikoossa (kinuskikuorrutus riittää kaikkiin, mutta halusin kuorruttaa osan suklaalla). Parhaimpia donitsit ovat leivontapäivänä, jolloin niiden rakenne on paras.

KINUSKIKUORRUTUS:
2 dl vispikermaa
100 g fariinisokeria
100 g sokeria
4 palaa valkoista suklaata

Mittaa pannulle/kattilaan kerma ja sokerit. Keittele keskilämmöllä sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes seos paksunee ja muuttuu kinuskimaiseksi. Ota pois lämmöltä ja lisää rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Kuorrutus jähmettyy nopeasti, joten kuorrutuksessa kannattaa olla ripeä. Itse totetsin toimivimmaksi tavaksi pitää kuorrutuksen levyllä, levy minimitasolla ja välillä sekoittaa kuorrutusta. Näin kinuski pysyi koko ajan tarpeeksi juoksevana ja siihen oli helppo dipata donitsit. Varo sormiasi, kinuski on kuumaa.

Dippaa/kasta donitsit kauniimpi puoli alaspäin (donitsipellin pohjaa vasten ollut puoli) kinuskikuorrutukseen ja valuta hetki ylimäääristä kuorrutusta pois. Nosta ritilälle, ripota halutessasi strösseliä tai muita koristeita heti pintaan. Toista samoin muiden donitsien kanssa.

VINKIT:
Valkosuklaiden koostumuksissa ja palojen koossa on eroa, Jos kuorrutus tuntuu liian paksulta, voit lisätä siihen hiukan lisää kermaa, lämmöllä ollessa, jolloin saat sen juoksevammaksi.

Minimuffinsipellillä paistettaessa:
Kuumenna uuni 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen. Valmistele muffinsipelti voitelemalla se. Helpoiten se käy vuokaspraylla.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin, solmi pussi ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan pienehkö reikä. Pursota taikinaa muffinsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista minimuffinsipellillistä noin 7 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Pese ja kuivaa pelti välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput minimuffinsit samoin. Kuorruta ja koristele.

HAUSKAA VAPPUA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti