keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Laskiaispullawrapit vs. (mini)laskiaispullat




Viime laskiaisen hujakoilla tukholmalainen kondiittori Mattias Ljundberg (Tösse bageriet), keksi taivuttaa ruotsalaisen semlan eli laskiaispullan uuteen muotoon, jolloin syntyi Semmel-wrap eli suomalaisittain tietenkin laskiaispullawrap. Pullataikina leipastaan tortillan muotoon, täytteet sisään, kietaistaan wrapiksi ja kääritään paperiin, jolloin herkku on helppo syödä lennossa. Tästä tuli Ruotsissa hetkessä hittituote, ja leipomon eteen syntyi isot jonot.

Viime vuonna tätä ei tullut itse kokeiltua, mutta tänä vuonna muistin tämän herkun pienellä muistutuksella, kun  Annin uunissa -blogin Annis oli näitä herkkuja leiponut. Ohjeen otin häneltä ja se löytyy tuosta linkistä, mutta kirjoittelen sen tähän allekin. Tosin meillä laskiaispullat tehdään aina fuusiopullina, eli pullien väliin lastataan kerman lisäksi hilloa JA mantelimassaa, muodosta riippumatta. Itse halusin vertailun vuoksi leipoa myös tavallisia laskiaispullia, ne kun sai näpsästi leipastua samasta taikinasta.

LASKIAISPULLAWRAPIT (12 kpl TAI 9 kpl wrapia JA 8 minilaskiaispullaa)

Pullataikina:
2,5 dl kevytmaitoa
1 pss/11 g kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 7 dl vehnäjauhoja

Täytteet:
n. 5 dl vispikermaa
1 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan
mansikka-/vadelmahilloa
mantelimassaa

Tee pullataikina peruspullataikinan tavoin. Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoja. Lämmitä maito n. 42-asteiseksi ja lisää sen sekaan kardemumma, kananmuna, sokeri ja hiiva-jauhoseos. Alusta käsin tai koneella ja lisää pikkuhiljaa jauhoja. Lisää alustuksen loppupuolella suola ja rasva ja jatka alustusta ja jauhojen lisäystä, kunnes saat pehmeän, kimmoisan pullataikinan aikaiseksi. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, jotta wrapeista tulee tarpeeksi pehmeitä ja ne eivät repeile rullatessa.

Peitä ja anna nousta noin 45 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan loppuaikana 225-asteeseen, kiertoilma 205-asteeseen.

Muodosta sitten taikinasta jauhotetulla alustalla tanko, jaa se 12 osaan, mikäli teet koko taikinasta wrappeja. Pyöritä palat palloiksi, paina litteiksi ja kauli ohuiksi (n. 2 mm paksuisiksi) pyöreiksi wrapeiksi, joiden halkaisija on noin 20 cm. Jos leivot myös minilaskiasipullia, pyörittele ensimmäiseksi pyöreitä minipullia pellille nousemaan, peitä liinalla ja paista munalla voitelun (päälle raesokeria tai mantelilastuja) jälkeen wrappien paiston jälkeen samassa lämmössä noin 9 minuuttia.

Paista heti ilman nostatusta leivinpaperoidulla pellillä uunin keskitasossa n. 3-5 minuuttia, kunnes kypsiä. Wrappien ei ole tarkoitus saada väriä ja niiden kuuluu jäädä pehmeiksi, jotta ne on kypsänä helppo rullata, eivätkä ne repeile/halkeile. Koska pellille ei mahdu montaa wrappia samaan aikaan, suosittelen laittamaan pellillisen paistumaan ja kaulimaan aina seuraava pellillinen odottaessa, jotta wrapit eivät ehdi kohota.

Peitä kypsät wrapit leivinliinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä. Anna wrappien jäähtyä ennen täyttöä.

VINKKI:
Mantelimassaa on helppo ja nopea tehdä itsekin. Viime vuotisessa laskiaispullapostauksessa löydät mantelimassan teko-ohjeen

Tänä vuonna minulla ei ollut manteleita, mutta mantelijauhoja löytyi. Niistäkin sai ihan hyvän mantelimassan aikaiseksi, kun sekoitti munanvalkuaista, tomusokeria ja hiukan karvasmanteliaromia mantelijauhojen sekaan. Jätin seoksen tahnamaiseksi, jolloin se oli helppo levittää wrappien väliin. Arvioisin, että käytin  1 dl mantelijauhoa, 1 valkuaisen, 2 tippaa karvasmantelia ja n. 0,5 dl tomusokeria. Maistellen on helppo tehdä oman maun mukainen massa.

Wrappien täyttö:

Vatkaa kerma vaniljan ja tomusokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Levitä wrapin keskelle mantelimassaa/hilloa ja pursota/levitä kermavaahtoa päälle. Taittele wrapiksi ja laita kääreeseen (esim. leivinpaperia, jonka sidot narulla), jotta syönti on helppoa.

Jaa, ja sitten se makutuomio. Molempi parempi, ehkä kuitenkin kallistun enemmän minilaskiaspullien suuntaan, koska noissa wrapeissa oli aika paljon täytettä suhteessa pullataikinan osuuteen. Minilaskiaispullissa pullan ja täytteen suhde on juuri oikeanlainen omasta mielestä.

Olen todella harvoin kipeä, mutta jokusen päivää olin niin flunssanen, että oli pakko pysytellä pois leipomisten ääreltä, ihan jo senkin tähden, etten edes olisi jaksanut leipoa. Siitä tietää, että olin todella kipeä ;). Onneksi tänään pääsi taas lempiharrastuksen pariin! Minun oli tarkoitus leipoa tänään runebergintorttuja, mutta kun kaikkia tarvikkeita ei ollut kotona, päädyinkin leipomaan laskiaispullat tänään, kun niihin löytyi tarvikkeet kotoa. Tänä vuonna laskiainen onkin todella aikaisin, lähes heti Runeberginpäivän jälkeen. Jos olet runebergintorttuohjeita vailla, blogista löytyy:

Runeberginkakku ja pienet runebergintortut



Runebergintortut minikoossa (sylinterinmalliset)


6 kommenttia:

  1. Jumatsuikka kun rupes laskiaispullahammasta kolottaa! Toi wrappi versio houkuttaa, koska mikä tahansa kermavaahdon kylkiäisenä on herkullista (pelkkää kermavaahtoa ei ihan viitsi syödä..kai?) jos sitä malttaisi viikonloppuun odottaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorry ;). Ihan kiva kokeilu oli tuo wrappi -versio tosiaan :).

      Poista
    2. Enää puuttuu vaan toteutus :D Ja hyvä jos lunssa on helpottanut, uskon että pulla on auttanut siinäkin hommassa ;)

      Poista
    3. Kiva :). Ei se pulla ainakaan heikennä oloa ;)

      Poista
  2. Voih näyttää niin ihanilta nämä wrapit ja kaikki muutkin herkut <3 ihanaa!

    VastaaPoista