keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Red Velvet joulupallokakku




Ostin vähän aikaa sitten Wiltonin pallokakkuvuoan, jota minun on tarkoitus käyttää ystävälleni lupaamaani kerroskakun tekoa varten. Halusin testata pallokakun tekoa ennen sitä kakkua, jotta tiedän sen onnistuvan. Eli pakkauksessa on kaksi puoliympyrää, sekä niille irtoalustat, jotta paisto ja täyttö sujuu helpommin. Kakku kasataan palloksi luonnollisesti vasta paiston jälkeen.

Tällaiseen pallonmuotoiseen kakkuun kannattaa valita sokerikakkua napakampi kakku, esimerkiksi tämä Red Velvet -kakku toimi oikein hyvin tällaisessa kakussa. Ystäväni toiveena oli nimenomaan juuri Red Velvet -kakku, joten sain samalla testattua kakun paistoajan valmiiksi näihin puoliympyrän mallisiin vuokiin. Mikäli haluat paistaa kakun tavallisessa pyöreässä vuoassa, katso vastaava ohjeeni kakkuun ja cupcakeihin (siitä voi jättää punajuuren pois): Red Velvet Cake

RED VELVET JOULUPALLOKAKKU (Wiltonin 3D pallovuokaan)

2 tl punaista pastaväriä (geelimäinen elintarvikeväri) tai enemmän, jos haluat voimakkaan punaisen
4 munaa
4 dl öljyä
5 dl maustamatonta jogurttia (esim, luonnonjogurttia)
8,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljajauhetta/3 tl vaniljasokeria
6 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl kaakaota (makeuttamatonta tummaa kaakaota)
1 tl espresso -jauhetta

4 tl valkoviinietikkaa
3 tl ruokasoodaa

Täyte:
150 g voita, huoneenlämpöistä
n. 4 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
n. 2 rkl kuohukermaa

Sokerikreemi:
100 g voita, huoneenlämpöistä
n. 1 dl tomusokeria
1/4 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa

Kuorrutukseen ja koristeluun:
n. 700 g kaulittavaa massaa valitsemassasi värissä pallon päällystämiseen
n. 100 g valkoista massaa palloon kiinnitettäviä koristeita varten
Minä käytin molempiin itsetehtyä MMF/Vaahtokarkkimassaa, jonka ohjeen löydät täältä
Metallinhohtoista kultaväriä koristeiden maalausta varetn (elintarvikeväri, jota löytyy leivonnan erikoisliikkeestä/verkkokaupasta)


Kakkupohjat ja täyttö:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Suihkaise vuoat vuokaspraylla tai voitele ne muten huolellisesti.

Mittaa kulhoon kaikki märät aineet, eli munat, öljy, jogurtti ja elintarvikeväri. Sekoita keskenään tasaiseksi.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli jauhot, sokerit, suola, kaakao ja espresso -jauhe. Lisää kuivat aineet märkien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Laita lasiin ensin ruokasooda ja mittaa sen päälle viinietikka. Sekoita. Seos kuohuu melko voimakkaasti, ja niin sen kuuluukin tehdä. Kaada seos samantien kakkutaikinan sekaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Jaa taikina tasaisesti esivalmistelemiisi puoliympyrän mallisiin vuokiin, joiden alle olet laittanut pakkauksen mukana tulevat jalustat, 3/4 osaa vuokien vetoisuudesta. Paista tarvittaessa muutama cupcake lopputaikinasta samalla. Itse viritin puolipallojen ulkopuolelle foliosta renkaat, jotta reunaosat eivät kuivuisi paiston aikana, kun tämänmallinen kakku vaatii melko pitkän kypsymisajan, jotta myös keskusta kypsyy. Paista uunin alatasolla 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa n. 50 minuuttia (cupcaket n. 20 min.),  kunnes kakku on kypsä, mutta vielä mehevä. Anna jäähtyä kakkuvuoassa ritilän päällä noin 10 minuuttia, ennen kuin kumoat kakut pois vuoistaan ritilälle, jonka päällä on leivinpaperi.

Tee sillävälin täyte. Vatkaa sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja kylmä tuorejuusto suoraan jääkaapista. Sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää sitten tomusokeria ja kuohukermaa sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Saa olla melko paksua. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Tasoita kakkujen pinta niiden jäähdyttyä suoraksi. Pese ja kuivaa kakkuvuoat. Vuoraa vuoat tuorekelmulla. Leikkaa molemmat kakut kolmeen kerrokseen ja kokoa ne vuokiin niin, että levität joka kerroksen väliin täytettä melko ohuehkon kerroksen, sekä leikatulle pinnalle myös ohuehkon kerroksen. Jätä täytettä noin ruokalusikallinen kakun koristelua varten. Laita vuoat sitten kylmään mielellään seuraavaan päivään tai ainakin useammaksi tunniksi.

Koristelu:
Joulupallon kantaosa kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, jotta se ehtii kovettua ja se pysyy muodossaan. Muotoile haluamasi mallinen kanta massasta ja jätä se kuivumaan seuraavaan päivään tai ainakin useammaksi tunniksi.

Tee sokerikreemi eristeeksi massan alle vatkaamalla kaikki aineet sähkövatkaimella keskenään. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa joko tomusokeria tai maitoa, kunnes saat sopivan paksuuden. Kannattaa jättää se melko notkeaksi, jotta sillä saa helposti tasaisen pinnan palloon ja levitys on helppoa.

Nosta puolipallot varovasti vuoistaan  tuorekelmun avulla ja laske ne muovin kera alustalle niin, että pyöreä/kupera puoli on alaspäin. Levitä säästämäsi pieni määrä täytettä toisen puolipallon päälle, niin että kun painat pallot yhteen, se toimii liimana, Paina sitten pallot yhteen ja laske pallo varovasti pienelle pahvialustalle, joka on lautasella. Levitä kerros äsken tekemääsi sokerikreemiä pallolle niin, että sitä tulee joka paikkaan, paitsi siihen kohtaan, joka osuu alustaan, esimerkiksi palettiveitsellä. Tasoittele tasaiseksi ja laita kakku kylmään noin 10-15 minuutiksi, ennen kuin levität uuden kerroksen sokerikreemiä sen päälle.

Notkista massa, jolla kuorrutat pallon vaivaamalla sitä silikonialustan/leivinpaperin pällä, johon olet ripotellut tomusokeria tarttumisen ehkäisemiseksi. Massaa saa olla melko reilusti, jotta se riittää kunnolla pallon joka puolelle.

Ota kakku kylmästä ja siirrä se tarjoilualustalle ja poista pahvialusta. Levitä sille vielä uusi ohut kerros sokerikreemiä ja tasoita se huolellisesti. Kauli massa pyöreäksi ohuehkoksi tasapaksuksi levyksi ja nosta se kaulimen tai käsien avulla kakun päälle. Tasoittele massa ja leikkaa ylimääräinen massa pois veitsellä tai pizzaleikkurilla tai vastaavalla. Tasoita tasoittimella/käsin massa vielä joka puolelta, jotta se kiinnittyy kunnolla ja mahdolliset epätasaisuudet poistuvat.

Kauli valkoinen massa tomusokeroidulla alustalla ja ota siitä haluamasi mallisia kuvioita ja kiinnitä ne palloon sipaisemalla niiden taakse ihan kevyesti vettä siveltimellä. Koristele mieleiseksesi ja kiinnitä myös kantaosa pallon päälle. Itse otin pienehköllä tähtimuotilla massasta kantaosalle alustan. Maalaa koristeosat ohuella pensselillä kultamaalilla. Voit halutessasi maalata suoraan palloon myös kuvioita kultamaalilla. Minä tein pieniä pilkkuja sillä palloon.

VINKIT:
Pallonmuotoista kakkua on hiukan hankalampi päällystää massalla kuin esim. pyöreää kakkua. Massa kannattaa siksi jättää hiukan paksummaksi kuin tavallisesti, jotta se kestää pienen venymisen päällystysvaiheessa pallon reunoila, eikä repeä.

Kakun voi tehdä täysin valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, kun massan alla käyttää sokerikreemiä, joka eristää kakusta irtoavaa kosteutta, kunhan säilyttää kakun jääkaapissa peittämättä, ettei massa pehmene.

Ota kakku noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta se hiukan pehmenee jääkaappisäilytyksen jälkeen.

Kakusta saa helpoiten leikattua siistejä paloja terävällä suurella veitsellä, jonka pyyhkii puhtaaksi joka palan leikkauksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti