lauantai 12. syyskuuta 2015

Puolukka-punaherukka vispipuuro

Vispipuuro

Vispipuuro

Vispipuuro kuuluu itsellä erityisesti syksyn herkkuihin puolukka-aikaan. Jostain syystä meidän perheen nuoret miehet eivät ole koskaan ymmärtäneet sen päälle. Omituista, kuka nyt ei vispipuurosta tykkäisi. Ajattelinkin kokeilla hiukan viritettyä vispipuuroannosta, josko se uppoaisi heille. Ja näin Flora Vanilla -vaahdon kanssa kerrostettuna, se olikin heidän mielestään hyvää.

Vispipuuro on siitä näppärä, että siihen käy hyvin monenlaiset marjat ja hedelmät perinteisimmän puolukan sijaan/lisäksi. Minulla oli hiukan punaherukoita, joten tein puuron käyttämällä siihen puoliksi punaherukoita, puoliksi puolukkaa. Punaherukoiden aika alkaa olla ohi, mutta laittamalla koko 5 dl puolukoita, saat melko samanlaista puuroa aikaiseksi.
.
PUOLUKKA-PUNAHERUKKA VISPIPUURO 

2,5 dl puolukoita
2,5 dl punaherukoita
1 L vettä (tai 9 dl, mikäli pidät paksusta vispipuurosta)
1,5 dl mannasuurimoita
1,25 dl sokeria (desikin saattaa riittää)
ripaus suolaa

Tarjoiluun:
1 prk Flora Vanilla 12% vaahdoksi vatkattuna

Laita kattilaan vesi ja marjat. Keitä marjoja noin 10 minuuttia, kunnes niistä irtoaa hyvin mehu. Voit painella marjoja kattilan reunoja vasten lusikalla/kauhalla, jotta saat niistä hyvin mehun irtoamaan.

Siivilöi mehu kuumuutta kestävään kulhoon, siirrä se takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää sitten mannasuurimot koko ajan vispaten. Lisää myös suola ja 1 dl sokeria. Keittele miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Tarkista, että makeus on mieleisesi ja lisää tarvittaessa hiukan sokeria.

Ripota ruokalusikallinen sokeria puuron pinnalle kuortumisen estämiseksi ja anna puuron jäähtyä. Voit nopeuttaa puuron jäähtymistä upottamalla kattilan puoliväliin kylmään veteen tai siirtämällä puuron kulhoon, jossa voit vatkata sen.

Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile perinteisesti maidon kera tai vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi ja kerrosta jälkiruokakulhoon/lasiin vispipuuroa ja vaniljavaahtoa.

Säilytä ylijäänyt puuro jääkaapissa.

VINKKI:
Saat puurostasi kuitupitoisemman ja terveellisemmän, mikäli soseutat marjat vaikka sauvasekoittimella ja jätät siivilöinnin pois. Silloin puurosta ei tule vatkatessa ihan niin kuohkeaa.

Kauramannasuurimoita käyttämällä saat astetta terveellisemmän vispipuuron. Se on hiukan eri makuista kuin valkoisista mannasuurimoista tehty, eikä siitä saa ihan niin kuohkeaa vispipuuroa aikaiseksi. 


4 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä herkkua näin naamioituna varsinkin. Olen tehnyt vastaavaa niin että vatkatun puuron loppuun olen lisännyt sekaan kermavaahtoa ja lisämakua ja makeutta.....huiputin erästä, joka ei kuulemma voi sietää minkäänlaista puuroa. Nättiin jalkalasiin tarjolle koristelujen kera, niin täydestä meni. Itelleni maittaisi puuro ihan tuollaisenaan....sitten kunhan saan taasen syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi :). Heh, tuossa kertomuksessasi sen näkee, että välillä kyse enemmänkin ennakkoluulosta kuin siitä, ettei maistettuaan pidä jostain. Makeus on tietenkin sitten makuasia, minä pidän vähän vähemmän makeasta vispipuurosta. Mutta sokerin kanssa on ihan sama kuin suolan, aina voi lisätä, pois on vaikea ottaa ;).

      Poista
  2. Ai, kun näyttää hyvältä :) VIspipuuro on hyvää sellaisenaankin, mutta eihän Flora Vanilla makua ainakaan huononna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack B. :). Juu, minullekin uppoaa hyvin ihan sellaisenaan, mutta kyllä se oli vielä herkumpaa tuon Flora Vanillan kanssa.

      Poista