tiistai 12. toukokuuta 2015

Mansikkakakku



Äitienpäivään tuli tehtyä myös pari kakkua, toinen anopille ja toinen itselle. Löin nk. kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja leivoin molemmat kakkupohjat samaan aikaan ja laitoin kakkuihin myös samanlaisen täytteen, eli näiden teko oli oikeestaan yhtä helppoa ja nopeeta, kuin yhdenkin kakun teko.  Kakuissa täytteenä mansikkamoussea, johon olin sekoittanut tuoreita mansikanpaloja sekaan. Anopin kakun kuorrutin ja koristelin ohuesti laktoosittomalla kerma-tuorejuustoseoksella, pintaan tuoreita mansikansiivuja. Klassista, mutta mansikkakakkuhan toimii aina. Oman äitienpäiväkakkuni kuorrutin itsetehdyllä vaahtokarkkimassalla (laitan ohjeen jossain vaiheessa blogiin).

Perustäytekakkupohjat (sokerikakkupohjat) teen nykyään useimmiten punnitsemismetodilla, jolla kakkupohja tuntuu onnistuvan joka kerta erinomaisesti, riippumatta munien koosta. Kulhoon rikotut huoneenlämpöiset munat punnitaan digitaalivaa'alla ja lukema kerrotaan 0,7:llä. Tuo lukema on sokerin ja jauhojen määrä. Eli sekä sokeria että jauhoja laitetaan sama määrä. Jauhoista osa voi olla perunajauhoja, jolloin kakkupohjasta tulee pehmeä ja pumpulinen. Eli vehnäjauhoja jauhojen määrästä noin 70 %:a, perunajauhoja 30 %:a. Kakkupohjista tulee hyvin kohonneita, korkeita ja helposti käsiteltäviä. Leivinjauhetta kannattaa laittaa 1 tl, jolloin pohjista tulee erityisen muhkeita ja korkeita. Jos ei halua käyttää leivinjauhetta, munien määrää kannattaa hiukan lisätä. Ohjetta olen joskus ennen blogia käyttänyt, mutta olin hiukan unohtanut tuon tavan, ennen kuin löysin tuon teko-ohjeen Tarulta, Tarun Taikakakuista. Kiitos Taru, tällä tavalla saa ihan mahtavat kakkupohjat aikaiseksi. Taru on muuten löytänyt ohjeen Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset (2009).

HUOM! Allaolevalla ohjeella saat 2 x 18 cm halkaisijaltaan olevaa korkeaa täytettyä kakkua, jotka molemmat saa leikattua kolmeen kerrokseen, väleissä paksuhko kerros mansikkamoussea. Jos sinulla on matalareunaiset kakkuvuoat, suosittelen 20-22 cm halkaisijaltaan olevia vuokia, ettei kakkutaikina paistu uunissa yli vuoan reunojen. Ainemäärät puolittamalla saat tehtyä yhden kakun.
Jos haluat, voit tehdä näillä ainemäärillä yhden suuremman kakun. Silloin kakusta saisi 26 cm halkaisijaltaan olevan kakun, leikattuna 2-3 kerrokseen.

KAKKUPOHJAT (2 X 18 CM pyöreisiin, korkeisiin kakkuvuokiin tai 1 x 26 cm pyöreään vuokaan)

5 munaa rikottuna kulhoon (yleiskoneen kulhoon tai kulhoon, jossa vatkaat ne sähkövatkaimella)
Laita digitaalivaaka päälle ja tarkista, että lukema näyttää nollaa
Ota lukema ylös, esim. minulla nämä 274,5 g, eli pyöristettynä 275 g
Kerro lukema 0,7:llä, eli 275 x 0,7=192,5
Sokeria siis 192,5 g eli 193 g
Jauhoja sama 193 g, joista noin 70 % on vehnäjauhoja ja 30 %:a perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, kiertoilma 155 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka/vuoat. Jos käytät irtopohjavuokia, kannattaa pohjan ja reunan väliin pingottaa leivinpaperi.

Vatkaa munia ensin hiljaisella nopeudella yleiskoneessa, sähkövatkaimella kulhossa hetken aikaa. Lisää sitten sokeri, samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa todella hyväksi vaahdoksi. Tarpeeksi vatkattu muna-sokerivaahto on hyvän kakkupohjan edellytys. 

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos parissa erässä muna-sokerivaahdon sekaan varovasti pallovispilällä tai nuolijalla nostellen. Vältä turhaa sekoittamista, ettei munavaahto laske.

Jaa seos kahteen vuokaan tai yhteen vuokaan, kuten yllä on selostettu. Paista uunin alatasolla, 18 senttisiä pohjia noin 25 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa, tikkuun ei enää tartu taikinaa. Suurempi pohja vaatii noin 35-40 minuutin kypsennyksen.

Nosta kakkupohjat sitten noin 5:ksi minuutiksi jäähtymään ritilälle ja kumoa ne sitten varovasti ritilän päälle, jossa on leivinpaperi, jäähtymään.

Leikkaa vasta jäähtyneenä kerroksiin.

TÄYTE (riittää kahteen väliin 2 x 18 cm:n kakkuihin tai yhteen isompaan 26 cm:n kakkuun)

5 liivatelehteä
1 vispikerma
1 prk/250 g Mascarponea
4 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
1,5 dl turkkilaista jogurttia
3 dl kevyesti sokeroitua mansikkasurvosta (n. 1 l mansikoita, 1/2 rkl sokeria)
2 rkl sitruunamehua

n. 1/2 litraa tuoreita mansikoita paloiteltuna

Laita liivatteet pehmenemään kylmän veteen 5-10 minuutiksi.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella vispikerma, Mascarpone, tomusokeri ja vanilja vaahdoksi.

Kuumenna 2 rkl sitruunamehua mikrossa kulhossa ja sulata siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Jätä hetkeksi jäähtymään.

Lisää vaahdon sekaan turkkilainen jogurtti ja pyöräytä sekaisin. Lisää sitten mansikkasurvos ja sen jälkeen liivateliuos, ohuena nauhana, koko ajan samalla hiljaa vatkaten.

Anna täytteen hetken jämäköityä ja leikkaa sillä välin kakkupohjat sopiviin kerroksiin.

KAKUN TÄYTTÖ

KOSTUTUS
4 rkl sitruunamehua
3/4 dl vettä
2 rkl sokeria

Sekoita kostutusaineet keskenään sekaisin.

Pese ja kuivaa vuoat/vuoka, jossa kakkupohjat paistoit. Vuoraa vuoat tuorekelmulla niin, että se peittää pohjan ja reunat ja liepeet jäävät yli. Helpointa on mielestäni laittaa kaksi palaa ristikkäin.

Leikkaa kakkupohjat/kakkupohja kolmeen kerrokseen. Tasoita tarvittaessa paistopintaa hiukan. Kokoa kakku nurinpäin vuokaan, koska se kumotaan täytettynä, eli päällimmäiseksi kerrokseksi tulee vuokaan ensimmäiseksi laitettu kerros. Kannattaa laittaa silein kerros pohjalle, eli se pinta, joka on ollut vuokaa vasten. Nosta se vuokaan, kostuta kevyesti silikonisutia apunasi käyttäen. Lusikoi pohjan päälle puolet täytteestä, ripota täytteen päälle puolet mansikanpaloista ja paina seuraava pohja täytteen päälle, kostuta se ja lusikoi sen päälle loput täytteestä sekä loput mansikanpalat. Paina päällimmäinen pohja täytteeseen kiinni ja kostuta sitäkin kevyesti.

Käännä tuorekelmun liepeet kakun päälle, painele kakkua kevyesti käsilläsi, jotta saat kerroksista tiiviihköt ja tasaiset. Nosta sitten kakku kylmään seuraavan päivään tai minimissään noin 4:ksi tunniksi.


KAKUN KORISTELU

Kumoa kylmässä olleet kakut tarjoilualustoille ja poista tuorekelmut varovasti.

Mansikka-kermakakut /2 x 18 cm kakkuun tai 26 cm:n kakkuun:

4 dl vispikermaa (minulla laktoositonta)
200 g tuorejuustoa (minulla laktoositonta Violan maustamatonta tuorejuustoa)
2 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Näillä ainemäärillä tulee ohuet kerrokset kerma-tuorejuustoa, jos haluat esim. pursottaa enemmän, tuplaa ainemäärät.

Mittaa aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa vaahdoksi. Levitä kakun päälle ja reunoille ohuehko kerros vaahtoa palettiveitsellä ja pursota loppu vaahdosta haluamallasi tavalla.
Minä levitin mansikka-kermakakun reunoille hiukan paksumman kerroksen ja vedin sahalaitaisella raapalla reunoihin raitakuviot. Päälle asettelin mansikoita ja kakun päälle reunaan pursotin avoimella tähtiyllalla (Wiltonin M1 tylla) pursotuspussista koristereunuksen.

Jos haluat kuorruttaa kakun kaulittavalla massalla, toimi näin:

Vaahtokarkkimassalla kuorrutettu kakku (HUOM! 1 x 18 cm:n kakkuun)

n. 600 g  vaahtokarkkimassaa/kaulintamassaa
1 dl vispikermaa
1/2 rkl tomusokeria

Luulenpa, että oma äitienpäiväkakku jää aika hyvin mieleen.... Ensimmäisessä kuvassa kakku näyttää vielä ihan lupaavalta ja suunnittelin koristelevani sen hempeän kauniiksi. Mutta kuinkas sitten kävikään, mämmikoura iski mukaan kuvioihin ja ensimmäistä kertaa elämässäni onnistuin pudottamaan kakun. Onneksi kakku putosi pöydälle, eikä lattialle, joten se voitiin kuitenkin syödä. Nauroin, että tästähän tuli varsinainen 3:n sekunnin äitienpäiväkakun koristelu. Kakku oli ihan hyvää, vaikka sitä lusikoitiinkin lautasille suoraan tuosta muovipurkista :). Joskus näköjään sattuu ja tapahtuu.


Vaahtokarkkimassan alle riittää kerma, mutta jos päällystät kakun marsipaanilla tai sokerimassalla, kuorrutteen alle kannattaa tehdä sokerikreemi tai marenkivoikreemi Ne eristävät kosteutta, eikä massa ala pehmenemään eikä hikoilemaan, vaan pysyy ryhdikkäänä ja kauniina kakun päällä.

Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Levitä kakun pintaan ja reunoille kermavaahtoa tasaiseksi kerrokseksi palettiveitsen avulla. Yritä saada pinnasta mahdolisimman tasainen. Kermavaahto vaahtokarkkimassan alla antaa hiukan anteeksi epätasaisuuksia, koska se on sen verran pehmeää, että se muokkautuu.

Jos käytät sokerikreemiä, sen tasoituksen kanssa kannattaa olla tarkempi, jotta saat siistin pinnan aikaiseksi.

Kauli vaahtokarkkimassa reilusti tomusokeroidun silikonialustan päällä tasaiseksi pyöreäksi levyksi, joka peittää reilusti kakun. Nosta massa varovasti joko rullaamalla se kaulimen ympärille ja siitä kakun päälle tai käsien avulla, laittamalla kädet varovasti massan alle ja nostamalla se kakun päälle.

Tasoittele massa ensin päältä ja sen jälkeen reunoilta. Jaa poimut suht tasaisesti kakun ympärille, niin siitä on helpompi saada tasainen. Vedä/venytä massaa hiukan varovasti ulospäin ja painele se kakun reunaan kiinni. Käy koko reuna läpi samoin. Tasoita massa kakulle joko käsin tai silottajalla ja leikkaa sitten kakun alareunasta ylimääräinen massa pois. Voit tehdä kakkuun siitä koristeita, mutta sitä ei voi säilyttää eikä käyttää myöhemmin, koska siihen on luultavasti tullut hiukan kakun täytettä, joka pilaa massan säilytettäessä.

HUOM! Massalla kuorrutettuja kakkuja ei saa säilyttää kakkukuvun alla, vaan ne tulee säilyttää jääkaapissa peittämättä. Muuten massa alkaa hikoilemaan ja pehmenemään.

Tässä alkaa jo odottaa ihania kotimaisia mansikoita, mutta kyllä nuo ulkolaisetkin menee paremman puutteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti