tiistai 26. toukokuuta 2015

Kinkkuvoileipäkakut x 2

 



Tein kaksi kinkkuvoileipäkakkua, suurempi kakuista on halkaisijaltaan 26 senttinen, pienempi 18 senttinen. Suurempi voiliepäkakku meni ystäväni tyttären ristiäisiin, pienempi jäi itselle. Yhteensä arvioisin näiden riittävän noin 30:lle hengelle. Tietenkin riippuu paljon muista tarjottavista.

Meidän perhe ei ole koskaan oikein lämmennyt voileipäkakuille, siksipä blogissakaan ei ole aiemmin yhtään voileipäkakun ohjetta. Ohjeen otin sekä Tarun taikakakuista, täältä että Pullahiireltä, täältä. Taru oli ottanut ohjeen alunperin Pullahiireltä, tehden siihen pieniä muutoksia. Kiitos molemmille, tämä oli voileipäkakuksi hyvää. Minulla nämä voileipäkakut on molempien ohjeiden yhdistelmä + vielä omat muutokset päälle.

KINKKUVOILIEPÄKAKUT (n.  30:lle hengelle, 26 cm ja 18 cm halkaisijaltaan oleviin vuokiin)

2,5 pkt Ruispaahtoleipää (á 700 g)

Täyte 1:
250 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g yrttituorejuustoa
150 g Créme Fraîchea
2 rkl majoneesia
350 g Ohuen ohutta palvikinkkua
1 maustekurkku/2 pientä
ruukku ruohosipulia
mustapippuria

Täyte 2:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g Créme Fraîchea
2 rkl majoneesia
1 punainen suippopaprika (Ramiro)
20 cm:n pala kurkkua
mustapippuria, suolaa

Kostutus:
n. 3-4 dl liha-/kana-/kasvislientä

Kuorrutus:
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa, mustapippuria

Koristeluun esim:
Ohuen ohutta palvikinkkua
kirsikkatomaatteja
tuoretta kurkkua
jääsalaattia
herneenversoja

Kuumenna 0,5 litraa vettä ja liha-/kana-/kasvisliemikuutio tai fondi. Jätä jäähtymään.

Vuoraa 26 cm ja 18 cm vuoat tuorekelmulla niin, että kelmua riittä hyvin reunojen yli.

Täyte 1:
Pilko kinkkusiivut, maustekurkku ja ruohosipuli pienehköiksi paloiksi. Sekoita niiden sekaan tuorejuustot, Créme Fraîche, majoneesi ja mustapippuri.

Täyte 2:
Pilko paprika pieniksi paloiksi. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta siitä ylimääräistä nestettä pois. Sekoita paprikapalat, kurkkuraaste ja tuorejuusto, Créme Fraîche, majoneesi ja mustapippuri sekä suola keskenään tasaiseksi massaksi.

Kasaus:
Leikkaa leivistä terävällä veitsellä ohuesti reunat pois. Lado vuokiin ensimmäinen kerros leipäsiivuja, niin että pohja peittyy. Osan paloista joutuu leikkaamaan pienempiin paloihin.

Kostuta leipäkerroksia pullasudin avulla. Lisää leipäkerrosten päälle puolet Täyte 1:stä niin, että isompaan vuokaan tulee tietenkin enemmän täytettä. Lado seuraavat kerrokset leipiä, kokstuta ja lisää nyt koko Täyte 2 jaettuna isompaan ja pienempään vuokaan. Lisää taas leipäkerros, kostuta ja sitten loput Täytteestä 1. Viimeiseksi lado vielä leipäkerros ja kostuta myös se. Taita tuorekelmun liepeet kakun päälle, painele kakkua kevyesti ja laita kevyehkö paino kakun päälle. Peitä hyvin ja nosta kylmään tekeytymään seuraavaan päivään.

Koristelu:
Vatkaa tuorejuusto ja vispikerma keskenään vaahdoksi sähkövatkaimella. Vaahdosta tulee sen verran napakkaa, että sitä voi halutessaan pursottaa.

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista varovasti tuorekelmut. Levitä kakun päälle ja reunoille ohuehko kerros vaahtoa. Koristele kinkkusiivuilla, tuoreella kurkulla, kirsikkatomaateilla jne. Salaatinlehdet kannattaa repiä/leikata ohuehkoiksi siivuiksi, jotta kakusta on helpompi leikata paloja.
Voileipäkakun kokoamisesta löydät tarvittaessa Tarulta hyvät vaihekuvat täältä.

Kakkuun käy hyvin myös basilika, rucola tms. koristeeksi.


2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen näköisiä! Nyt maistuis pala iltaherkuksi ;D

    VastaaPoista
  2. Kiitos ja kiitos myös ohjeesta :). Pakkohan se oli kokeilla lähes tuon hehkuttamasi ohjeen mukaan voikkaria. Ja tosiaan vaikkei olla kovin suuria voileipäkakun ystäviä, tämä upposi kyllä ihan hyvin.

    VastaaPoista