torstai 9. huhtikuuta 2015

Bánh mì -leivät - Broilerpihveillä, pikkelöidyillä kasviksilla ja Sriracha majolla


  

Vietnamilaisissa Bánh mì -leivissä voi olla hyvinkin erilaisia täytteitä. Meillä leivät täytettiin itämaisittain maustetuilla broilerin jauhelihasta tehdyillä pienillä pihveillä, pikkelöidyillä kasviksilla ja Sriracha majolla sekä tietenkin tuoreella korianterilla. Osa perheestä höysti leipänsä vielä Srirachalla. Perinteisesti Bánh mì -leivissä käytetään rapeaa patonkia, mutta koska sain päähäni tehdä näitä ilman ennakkosuunnitelmaa, eikä minulla ollut patonkia, leivoin näitä varten pitkulaisia sämpylöitä, joissa oli rapeahko kuori. Sämpylöiden aineosia en kuitenkaan huomannut kirjata ylös, joten niiden ohjetta tässä postauksessa ei nyt ole.

PIENET BROILERPIHVIT (BROILERIN JAUHELIHASTA)
n. 3 rkl öljyä
400 g broilerin jauhelihaa
1 limen kuori, raastetttuna
 n. 2 cm:n pala inkivääriä, raastettuna
1 valkosipulin kynsi, raastettuna
1 rkl kikhernejauhoja (muutkin jauhot käy)
1 rkl sweet chili saucea
1 kananmuna
1 tl soijakastiketta
1 rkl miriniä
mustapippuria
2 tl suolaa
n. 1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

PIKKELÖIDYT PORKKANAT JA KURKUT
2 porkkanaa
1 pienehkö kasvihuonekurkku
1 dl vettä
1 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl sokeria
1 rkl suolaa

SRIRACHA MAJO
1 keltuainen
1 rkl Dijon -sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl limenmehua
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
sokeria
1 tl Srirachaa (tai maun mukaan)
n. 1 dl rypsiöljyä (osa voi olla oliiviöljyä)
vähän hienonnettua tuoretta korianteria

BÁNH MÌ -LEIPIIN LISÄKSI:
Rapeaa patonkia tai itsetehtyjä pitkulaisia sämpylöitä

Tuoretta korianteria
(Srirachaa)

Aloita Bánh mì -leipien teko pikkelöimällä kasvikset, jotta ne ehtivät maustua kunnolla.

Pikkelöidyt porkkanat ja kurkut:

Sekoita pikkeliliemi sekoittamalla keskenään vesi, riisiviinietikka, sokeri ja suola kannellisessa rasiassa.

Pese porkkanat ja kurkku. Kuori porkkanat. Vedä perunankuorimaveitsellä porkkanasta ja kurkusta ohuita pitkiä suikaleita ja laita ne pikkeliliemeen.


Laita jääkaappiin pikkelöitymään minimissään puoli tuntia ennen Bánh mì -leipien kasausta. Voit pikkelöidä kasvikset  jo edellisenä päivänäkin. Säilytä ne pikkeliliemessä jääkaapissa.

Sriracha majo:

Voit tehdä majoneesin joko käsin kulhossa kierrevatkaimella tai sitten sauvasekoittimella korkeassa kapeahkossa kulhossa.

Majoneesissa kannattaa käyttää ainakin suurimmaksi osaksi neutraalin makuista öljyä. Voit tehdä sen kokonaan rypsiöljystä, mutta mielestäni pieni oliiviöljyn lisäys antaa siihen hyvän maun. Pelkästä oliiviöljystä majoa ei kuitenkaan kannata tehdä, koska oliiviöljy on yksinään liian vahvan makuinen majoneesissa.

Käsin: Vatkaa keltuainen ja mausteet keskenään sekaisin kierrevatkaimella kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain koko ajan vatkaten. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana, samalla jälleen koko ajan vatkaten.  Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Sauvasekoittimella: Laita keltuainen ja mausteet kulhoon ja pyöräytä ne sauvasekoittimella sekaisin.  Lisää sitten öljyä aluksi tipoittain koko ajan konetta käyttäen ja samalla sauvasekoitinta hitaasti nostaen ylöspäin ja sitten painaen alaspäin. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan sauvasekoitinta käyttäen samalla metodilla. Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Koska makuja on erilaisia, kannattaa maistaa majoneesia ja lisätä oman maun mukaan tarvittaessa mausteita. Myös majoneesin voi tehdä halutessaan päivää aiemmin ja säilyttää jääkaapissa.

Broilerpihvit broilerin jauhelihasta:

Sekoita kaikki aineet keskenään. Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä.

Broilermassa on melko tarttuvaa, joten ota massaa lusikalla reilu ruokalusikallinen kerrallaan ja painele se lusikan avulla litteähköksi pieneksi pihviksi pannulle. Pihvin ei tarvitse olla kovin säännönmukainen. Älä laita liikaa pihvejä kerrallaan pannulle, vaan paista ne mieluummin kahdessa erässä. Lisää tarvittaessa hiukan öljyä välissä.

Paista pihvejä öljyssä molemmin puolin noin 3-4 minuuttia. Nosta kypsennetyt pihvit leivinpaperoidulle pellille odottamaan, kunnes olet paistanut kaikki pihvit. Loppukypsennä pihvejä uunissa 200-asteessa, kiertoilmalla 180-asteessa 7 minuuttia (tai kunnes lihaneste kirkasta).


Bánh mì -leipien kasaus:

Varaa noin puolikas patonkia per henkilö tai pitkulainen sämpylä. Halkaise patonki/sämpylä ja lämmitä sitä hetki uunissa, ellei se ole uunituoretta.

Kasaa leivän väliin broilerpihvejä (lämpimiä), majoneesia, pikkelöityjä kasviksia ja lisää sitten vielä tuoretta korianteria. Jos pidät Srirachasta, voit lisätä myös sitä leipääsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti