maanantai 6. huhtikuuta 2015

Appelsiini-suklaaganache tartaletit




Nämä tartaletit ovat näyttäviä ja uppoavat varmasti suklaanystäville pehmeän ja täyteläisen suklaaganachen ansiosta. Pohjat paistetaan ilman täytettä ja kypsän pohjan päälle tehdään nopea, runsaasti suklaata sisältävä suklaaganache, jonka annetaan hyytyä jääkaapissa. Jos käytät koristeena kerman ja suklaarouheen lisäksi raastettua appelsiininkuorta, nämä ovat myös helppoja ja melko nopeita tehdä.  Koristeena käyttämäni hillotut kumqvatinsiivut ja/tai appelsiininkuoret vaativat hiukan enemmän vaivannäköä ja aikaa, mutta ne voi tehdä valmiiksi vaikka pari päivää aiemmin ja niitä voi käyttää muihinkin leivonnaisiin/jälkiruokiin koristeeksi. Tartaletit voi myös tarvittaessa tehdä päivä-pari aiemmin ja säilyttää jääkaapissa odottelemassa herkuttelijoita.


APPELSIINI-SUKLAAGANACHE TARTALETIT ( 8 kpl, 10 cm tartalettivuokiin tehtynä)

Pohjat/tartaletit:
2 dl vehnäjauhoja (jätä n. 2 rkl vajaaksi toinen deseistä)
62,5 g voita (suoraan jääkaapista)
0,25 dl tomusokeria
0,5 kananmunaa
2 rkl tummaa makeuttamatonta kaakaota

VINKKI: Voit myös halutessasi jättää kaakaon pois ja lisätä jauhojen määrää 2 rkl. Vaalea pohja käy näihin myös hyvin.

Suklaaganache:
130 ml kermaa
75 g tummaa suklaata (70 % kaakaopitoisuus)
75 g maitosuklaata
25 g voita
3 rkl Cointreauta tai muuta appelsiinilikööriä
1/2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori

VINKKI: Ganache on melko bitteriä näillä ainesuhteilla. Jos pidät miedomman makuisesta ganachesta, vähennä tumman suklaan määrää 20 g ja vastaavasti lisää maitosuklaata saman verran

Koristeeksi:
1 dl vispikermaa (tai kermaa ja mascarponea 50/50 suhteessa)
Maun mukaan tomusokeria
Hiukan vaniljapulveria/vaniljasokeria
Hillottua appelsiininkuorta tai kumqvattia tai appelsiininkuorta raastettuna
Suklaarouhetta
Mintun- tai sitruunamelissan lehtiä

VINKIT: Jos herkuttelijoita on reilusti (tai haluatte nautiskella näistä herkuista pari päivää), tuplaa sekä tartalettien että suklaaganachen aineet, niin saat n. 16 kpl tartaletteja. Silloin tuo tartalettitaikinan teko on vielä helpompaa, kun koko muna tulee taikinaan, eikä puolikas.

Teen usein erilaisia tartaletteja. Koska taikina säilyy jääkaapissa pakastepussissa hyvin pari päivää, valmiista taikinasta pyöräyttää nopeasti jokusen tartaletin.

Jos et laita kaakaota tartalettitaikinaan, se on vielä monikäyttöisempää ja sopii erinomaisesti esim. näihin Key-lime -tartaletteihin tai Kinuski-suklaa -tartaletteihin tai Mustikka-juustokakku -tartaletteihin. Myös Tyrni-nektariini-brûlée -tartaletit ja tämä Vaahtokarkki-kirsikkapiirakka on tehty samasta taikinasta.


Pohjat/tartaletit:
Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, jonka päälle olet sirotellut kaakaota siivilän läpi, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan kaakaota apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista pohjia 12 minuuttia uunin alatasolla.

Anna pohjien jäähtyä ritilällä ennen täyttöä.


Suklaaganache:
Ota voi huoneenlämpöön ja paloittele se pieniksi kuutioiksi. Rouhi suklaa pienemmiksi paloiksi.

Kuumenna kerma mikrossa tai kattilassa levyllä lähes kiehumapisteeseen, mutta älä anna sen kiehua. Ota pois lämmöltä, lisää suklaa ja voi joukkoon. Anna olla pari minuuttia ja sekoita sitten ganache tasaiseksi. Lisää lopuksi sekaan Cointreau ja hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori (1/2 appelsiinin kuoresta). Jos kakki suklaa/voi ei sulanut, voit lämmittää varovasti seosta miedolla lämmöllä mikrossa noin 10 sekuntia.

Lusikoi ganache tartaletti/piiraspohjiin noin 2 rkl per piiras/tartaletti. Jos ganachen pintaan tulee ilmakuplia, puhko ne esim. puhtaalla cocktail -tikulla. Laita piiraat/tartaletit kylmään jähmettymään noin 45 minuutiksi tai pidemmäksi aikaa.

Koristelu:
Vatkaa makeutettu ja maustettu  kerma, tai kerma ja mascarpone keskenään, esim. sähkövatkaimella vaahdoksi.

Koristele tartaletit kermavaahdolla ja hillotuilla klementiinisiivuilla tai appelsiinikuorisuikaleilla sekä suklaarouheella. Jos et halua tehdä hillottuja siruskoristeita, voit raastaa lopusta appelsiinista kuorta kerman päälle. Jos sinulla on tuoretta sitruunamelissaa tai minttua, niiden lehdet käyvät myös kauniisti koristeeksi.

Säilytä ylijääneet tartaletit/piiraat jääkaapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti