tiistai 24. helmikuuta 2015

Kesäkurpitsa-tomaattilasagne



Blogiin päätyy ruokaohjeistani huomattavan pieni osuus verrattuna leivontaohjeisiin. Osittain se johtuu siitä, että ruokia tehdessä, aineosia ei tarvitse mittailla juuri ollenkaan, kun ruokia tehdessä voi maistella ja silmämääräisesti arvioida esimerkiksi nesteen osuutta ja lisäillä tarvittavia ainesosia sitä mukaa, kun ruoanvalmistus etenee. Joten kun ruoka on valmiina, ei sitten tarkasti muistakaan, mitä ja paljonko siihen tuli mitäkin ainesosaa laitettua. Välillä tulee kuitenkin skarpattua ja kirjattua ylös, mitä ruokaan tarkemmin laittoi, joten ohjeenkin voi blogiin laittaa.

Kesäihmisenä odotan toki muutenkin jo kovasti tulevaa kesää, mutta myös ruoanlaittajan näkökulmasta. Tuoreet yrtit kuuluvat omiin maustesuosikkeihin, ja omista pikkuviljelmistä ruokiin on helppo napata yrtinoksa sieltä, toinen täältä. Kaupassa käyn yleensä pari kertaa viikossa, enkä kovin hyvin saa suurinta osaa kaupan ruukkuyrteistä pysymään freesinä kovin pitkään. Eikä kauhean montaa eri ruukkuyrttiä tule myöskään ostettua samalla kertaa, joten talvella tulee osittain oltua kuivattujen yrttien varassa. Hankin viime syksynä pienen kasvikuivurin, jolla kuivasin myös yrttejä talvea varten melko paljon. Mutta esimerkiksi lempiyrttini basilika on ihan eri tasolla tuoreena kuin kuivattuna. Muutenkin basilikaa tulee käytettyä niin paljon, että kaupan ruukkuyrtti kuluu yleensä yhteen tai kahteen ruokaan, ne kun ovat niin pieniä.

Tämä kesäkurpitsa-tomaattilasagne kuuluu meidän perheen arkiruokasuosikkeihin. Tämän ruoan kohdalla mietin jälleen kerran, miten kyseinen ruoka pitäisi nimetä. Päädyin siihen, että tämä kuitenkin muistuttaa lasagnea sen verran, että sen voi niin nimetä, vaikka nuo kasvissiivutkin ovat ympyröitä, eivätkä suorakaiteenmallisia. Tavallisesta lasagnesta poiketen, tämä ruoka on vähähiilihydraattinen ja huomattavasti helpompi ja nopeampi tehdä kuin perinteinen lasagne. Feta ja parmesan antavat mukavasti makua, eikä kastikkeita tarvitse keitellä, kunhan kypsentää ja maustaa jauhelihaseoksen pannulla, ennen ruoan kasausta vuokaan ja uunissa kypsennystä.

KESÄKURPITSA-TOMAATTILASAGNE (4-6:lle hengelle)

1 + 2 rkl rkl öljyä
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
350 g (1 pkt) pihvinaudan jauhelihaa
n. 8 pyöräytystä mustapippuria myllystä
1/2 tl savupaprikajauhetta
pienen pieni tiraus Srirachaa/muuta chilikastiketta
n. 1/2 rkl suolaa HUOM! Puolet jauhelihaseokseen, puolet kesäkurpitsasiivujen ensimmäsen kerroksen päälle
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta (tai muita mieleisiä yrttejä)
2 rkl ketsuppia
1 rkl balsamicoa

2 kesäkurpitsaa (4 pientä)
4 pihvitomaattia/6 tavallista tomaattia
4 rkl kikhernejauhoja

1 pkt/200 g fetajuustoa
2 dl parmesaania raastettuna

Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Laita pannuun 1 rkl öljyä kuumenemaan ja freesaa siinä sipuli-valkosipuliseosta pari minuuttia välillä käännellen. Lisää jauheliha ja mustapippuri, puolet suolasta,   Herbes de Provence -yrttiseos, savupaprika sekä Sriracha, ja paista välillä sekoitellen, kunnes jauheliha on kypsähköä. Lisää vielä ketsuppi ja balsamico ja sekoita ne jauhelihaseoksen sekaan. Jätä odottamaan.

Pese kasvikset. Siivuta kesäkurpitsa ja tomaatit ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi. Laita laakean, ison suorakaiteen mallisen vuoan pohjalle leivinpaperi (tai voitele vuoka. Leivinpaperin kanssa ei tarvitse voidella vuokaa ja vuoan pesu sujuu helpommin, kun ruoka ei tartu vuokaan kiinni).  Lado kesäkurpitsasiivuja pohja täyteen vieri viereen. Suolaa ja pippuroi ne kevyellä kädellä. Lado sitten niiden päälle tomaattisiivut samoin vieri viereen.  Ripota kikhernejauhot tomaattisiivujen päälle. Tomaateista ja kesäkurpitsasta irtoaa aina nestettä jonkun verran, jonka kikhernejauhot sitovat mukavasti. Ripota 1/3 parmesaanraasteesta tomaattisiivujen päälle.

Levitä seuraavaksi jauhelihaseos vuokaan ja ripota lopusta parmesaanraasteesta puolet jauhelihaseoksen päälle. Murustele sitten fetajuusto tasaisesti vuokaan.

Lado viimeiseksi kerrokseksi kesäkurpitsasiivuja vieri viereen ja ripota loput parmesaanista päälle. Ripota loput öljystä eli 2 rkl tasaisesti vuoan pinnalle.

Paista uunin keskitasossa n. 35 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsyneet ja pinta on ruskistunut kauniisti. Lisukkeeksi vielä vaikka vihersalaattia ja esimerkiksi etikkapunajuuria, ohje tarvittaessa täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti