perjantai 6. helmikuuta 2015

Hedelmäkakku (laktoositon, n. 30 hlölle)


Sain kunnian tehdä ystäväni 40-vuotisjuhliin makeat täytekakut. Toiveena oli yksi iso raikas laktoositon hedelmäkakku, yksi iso suklaakakku ja yksi pienehkö munaton suklaakakku. Lisätoiveena oli ujuttaa kakkuihin vielä oranssia väriä jossain muodossa. En ensin ajatellut laittaa kakuista ohjetta blogiin ollenkaan, sen verran luokattoman huonot kuvat kakuista ehdin napata niiden valmistuttua (munattomasta juhliin tehdystä pikkukakusta ei kuvaa olekaan. Isosta suklaakakusta onneksi on kakun harjoitteluversiosta parempia kuvia, joita voi käyttää). Koska tällaisia isompia kakkuja tulee kuitenkin tehtyä varsin harvoin, laitan kuitenkin ohjeet blogiin. Suklaakakun ohje tulossa lähipäivinä.

Yleensä leipominen on itselle rentouttavaa ja nautin siitä täysin siemauksin. Kun teen kakkuja jonkun toisen juhliin, leipomiseen tulee ihan oma jännitysmomenttinsa mukaan, koska luonnollisesti haluaa, että kakut varmasti olisivat sitten mieleisiä sekä maultaan että ulkonäöltään. Kummasti kakkuja tehdessä alkaa kuitenkin epäilemään, onnistuuko kakut ja mahtaako ne olla mieleisiä. Näiden kakkujen kohdalla sain ystävältäni paljon kiitoksia sekä kakkujen mausta että ulkonäöstä, joten onnistuneilta onneksi vaikuttivat. Kiitos vielä luottamuksesta ja tietysti myös hauskoista juhlista!

Kesäkurpitsasitruunahillo voi kuulostaa täytteessä oudolta, mutta se on ihanan raikasta ja maistuu enimmäkseen sitruunalle. Sitä kannattaa tehdä ilman muuta  koko satsi ja käyttää loppu esim. sconesien päällä/kääretortun täytteenä/maustaa jogurtti sillä... Muistuttaa hiukan Lemon Curdia, mutta on sitä raikkaampaa.

HEDELMÄKAKKU (LAKTOOSITON), n. 30:lle hengelle

Kakkupohjat, aineet yhteen kakkupohjaan, Tee pellillä x 3 (yhteensä siis 12 kananmunaa á 4 munaa per pohja jne.)
4 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 liivatelehteä
1,5 rkl vettä
2 prk laktoositonta maitorahkaa (á 250 g)
6 dl laktoositonta kuohu-/vispikermaa
n.3,5 dl kesäkurpitsasitruunahilloa, ohje täällä
n. 4 rkl tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)

Kostutukseen:
n. 1 dl laktoositonta maitoa, maustettuna vaniljasokerilla

Kakun päälle:
Tummia siemenettömiä rypäleitä
Vihreää kiwi -hedelmää
Kotimaisia pakastevadelmia (laita jäisenä)
Aprikoosinpuolikkaita, säilyke
Ananasta, säilyke
Persikkaa, säilyke
Päärynää, säilyke
Mandariinia, säilyke

Kiille:
4 dl vettä
2 dl Dansukker hyytelösokeria

Reunapursotuksiin:
6 dl laktoositonta kuohu-/vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
6 rkl laktoositonta rahkaa
4 rkl tomusokeria

Koristeluun käytetty:
Kaulintamassaa, josta tehty koristeet (värjätty oranssiksi)
Oranssia väriraesokeria
Pari ruskeaa Candy Melts nappia sulatettuna (40)


Kakkupohjat:

Laita uuni kuumenemaan 210-asteeseen, kiertoilma 190-asteeseen.

Vuoraa uunipellin pohja leivinpaperilla ja suihkauta se kevyesti vuokasprayllä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella kulhossa tai yleiskoneessa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää munavaahtoon  jauhoja siivilän läpi hiukan kerrallaan ja nostele ne hellävaroen nuolijalla sekaan.

Kaada taikina tasaisesti uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasossa n. 7 minuuttia.

Levitä leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille hiukan sokeria. Kumoa kypsä pohja leivnpaperin päälle ja irroita pohjasta leivinpaperi.

Tee seuraavat kaksi pohjaa samalla tavalla

Kakun täyttö+kasaus:

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Jos sinulla on säädettävä suorakaiteenmallinen irtoreunavuoka, säädä se haluamaasi kokoon. Leikkaa kakkupohjat reunavuoan kokoiseksi. Kakku hyydytetään tarjoiluastialle reunavuoan sisään.

Jos sinulla ei ole säädettävää suorakaiteenmallista reunavuokaa, kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle ja tasaa kakun reunat vasta täytön ja hyydytyksen jälkeen leikkaamalla reunat tasaiseksi.

Vatkaa kerma, maitorahka ja tomusokeri keskenään vaahdoksi esim. sähkövatkaimella suurehkossa kulhossa. Lisää kesäkurpitsasitruunahillo ja maistele täytteen makeus itsellesi mieluisaksi. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria.

Kuumenna lasissa mikrossa tai kattilassa levyllä vesi ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetken jäähtyä.

Sekoita täytteen sekaan vaniljakreemijauhe sekä liivateliuos samalla koko ajan pienellä nopeudella vatkaten.

Laita ensimmäinen kakkupohja joko reunavuokaan tai suoraan tarjoilualustalle. Kostuta pohjaa kevyesti vaniljamaidolla pullasudin avulla. Lusikoi täytteestä hiukan alle puolet pohjan päälle ja levitä se tasaisesti esim. palettiveistä apunasi käyttäen.

Laita toinen kakkupohja täytteen päälle, kostuta ja lisää täytettä niin, että sitä jää vielä n. 1/3 jäljelle.

Laita viimeinen kakkupohja taas täytteen päälle, kostuta kevyesti ja levitä loput täytteestä kakun päälle.

Laita kylmään hyytymään tuorekelmulla peitettynä vähintään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Kakun koristelu:

Ota kakku kylmästä ja poista tuorekelmu. Jos kasasit kakun säädettävään irtoreunusvuokaan, älä ota vuokaa pois vielä.

Jos hyydytit kakun suoraan tarjoilualustalle ilman reunavuokaa, leikkaa kakun reunat suoriksi ja tasaiseksi tässä vaiheessa.

Valuta säilykehedelmät siivilässä ja laita ne lautaselle odottamaan.

Pese rypäleet ja puolita ne. Kuori kiwihedelmä perunankuorimaveitsellä ja leikkaa se ympyränmallisiksi renkaiksi.

Asettele hedelmät kauniisti kakun päälle vieri viereen. Hedelmiä jää yli, joten tee niistä vaikka hedelmäsalaattia lisäämällä sekaan vielä omenaa ja banaania.

Tee hyytelösokerista kakulle kiille. Mittaa kattilaan vesi, kuumenna se kiehuvaksi ja lisää hyytelösokeri vähitellen, samalla koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja ota sitten levyltä pois. Anna hetken jäähtyä, silloin tällöin sekoittaen.

Levitä hyytelölientä hedelmien päälle joko pullasudilla tai lusikan avulla. Tarkista, että joka kohtaan tulee hyytelöä.

Laita kakku uudestaan hetkeksi kylmään.

Jos hyydytit kakun irtoreunavuoassa, käy vuoan reunat veitsen kanssa läpi ja irrota irtoreunavuoka varovasti kakusta ennen purostuksia.

Vatkaa sähkövatkaimella suuressa kulhossa kerma, rahka, vaniljakreemijauhe, vanilja ja tomusokeri keskenään suht napakaksi vaahdoksi. Älä kuitenkaan ylivatkaa, koska silloin vaahdosta ei saa enää kauniita pursotuksia.

Lusikoi vaahto pursotuspussiin, jonka päätyyn olet virittänyt haluamasi tyllan. Pursota vaahto kauniisti kakun reunoille ja päälle.

Koristele vielä esim. aiemmin tekemilläsi massakoristeilla. Siisti tarvittaessa tarjoilualusta kostutetun talouspaperin avulla.

VINKIT:
Täytekakut kannattaa yleensä aina täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, koska ne ovat parhaimmillaan vasta täyttämistä seuraavana päivänä, kun kosteus ja maku on tasaantunut.

Jos haluat tehdä kakkua varten koristeita kaulittavasta massasta, ne kannattaa tehdä viimeistään päivä-pari aiemmin, jotta ne ehtivät kovettua. Ne voi tehdä vaikka jo viikkoa aiemmin ja säilyttää pölyltä suojattuna kannellisessa rasiassa. 40-laattaa varten otin oranssiksi värjäämästäni ohueksi kaulitusta massasta piparimuotilla laattakoristeen. Perhoset on otettu painomuotilla ohueksi kaulitusta levystä ja kuivatettu kaarevaksi pahvin päällä, jossa on keskellä taite. Kun perhosten keksiosan laittaa taitteen kohdalle, perhoset kuivuvat kaarevaan muotoon. Täällä tarkemmin koristeiden teosta yleisesti

Ruskeaa 40-lukua varten sulatin ruskeita Candy Melts nappeja mikrossa suoraan Minigrip pussissa. Leikkasin kulmaan pienen reiän ja pursotin 40-luvun jo kuivuneelle laatalle.

HUOM! Hyytelön päällä massakoristeet sulavat todella nopeasti. Siksi pursotin 40-laattaa varten pienen ruusukkeen kermavaahtoa laatan alle ja laitoin muut koristeet pursotusten päälle.

Juhlissa kakun menekkiin vaikuttaa paljon se, kuinka paljon on muita tarjottavia. Jos muita tarjottavia on paljon, voi kakun kokoa hiukan pienentää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti