tiistai 20. tammikuuta 2015

Laventeliskonssit


Kun tekee mieli jotain hyvää teen/kahvin kanssa ja haluaa valmista nopeasti, skonssit ovat hyvä vaihtoehto. Tämä skonssiohjeeni on muunnelma aiemmin julkaisemastani unikkoskonssiohjeesta. Tällä kertaa skonssitaikinaan antaa makuaan laventeli ja sitruuna. Tällä ohjeella skonsseista tulee hyvässä mielessä hiukan murenevia/lohkeilevia ja ne nousevat melko korkeiksi, jolloin halkaistessasi skonssit syöntivaiheessa, saat kaksi hyvän kokoista puolikasta, joille levittää päällysteet.

Laventeli voi kuulostaa oudolta mausteena, mutta se antaa kivan twistin näihin. Laventelia ei kuitenkaan kannata annostella kovin runsaskätisesti, ettei leivonnaisiset ala muistuttaa saippuaa maultaan. HUOM! Käytä nimenomaan elintarvikekäyttöön soveltuvia laventelinkukkia.

LAVENTELISKONSSIT (n. 10 kpl pyöreää 6 cm halkaisijaltaan olevaa skonssia)

1,5 dl maitoa
1 tl sitruunamehua
1 muna

6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
90 g voita
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1/2 tl kuivattuja laventelinkukkia

Voiteluun:
maitotilkka

Koristeeksi/lisämauksi:
1 rkl sokeria, johon sekoitat 1/2 teelusikallista kuivattuja laventelinkukkia
Hiero seosta hiukan lusikalla lasin/astian reunaan, jotta laventelit aavistuksen murskaantuvat

Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Laita mikronkestävään kulhoon/mukiin maito ja kuumenna mikrossa 30 sekuntia, lisää sitruunamehu ja kananmuna joukkoon. Jätä odottamaan.

Jos sinulla on monitoimikone, mittaa koneen kulhoon kaikki loput aineet, lukuunottamatta voita (ja aiemmin tekemääsi maitoseosta). Pyöräytä pari kierrosta, eli  aineet sekaisin. Lisää sitten kylmä voi kuutioina jauhoseoksen päälle ja pyöräytä konetta sen verran, että saat voin ja jauhot kunnolla sekaantumaan keskenään. Lisää sitten maito-sitruunamehu-kananmuna -seos ja käytä konetta vain sen aikaa, että taikina muodostuu pallomaiseksi. Älä käytä liikaa, ettei taikina sitkisty.

Jos et omista monitoimikonetta, tee taikina käsin. Toimi muuten kuten yllä, mutta nypi voikuutiot sormin jauhoseoksen sekaan ryynimäiseksi. Lisää sitten maito-sitruunamehu-muna -seos ja sekoita tasaiseksi. Vältä tässäkin vaivaamista.

Taputtele taikina leivinpaperoidun ja kevyesti jauhotetun työtason päälle n. 3 sentin kerrokseksi ja ota siitä pyöreällä n. 6 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla skonsseja. Kun olet ottanut pyörylät levystä, kasaa taikina uudestaan ja painele tasaiseksi ja ota uudet pyörylät, kunnes olet käyttänyt koko taikinan.


Nosta skonssit leivinpaperoidulle pellille, voitele ne pullasudin avulla maidolla ja ripottele niiden päälle vielä sokeria, johon olet sekoittanut kevyesti murskaamiasi laventelin kukkia. Paista uunin keskitasossa n. 10 minuuttia, kunnes ne saavat kullankeltaisen värin pintaansa ja ovat kypsiä. Nosta skonssit hetkeksi jäähtymään ritilälle, mutta tarjoile ne lämpiminä.


Halkaise ja täytä haluamillasi täytteillä.  Meillä oli näiden kanssa tarjolla mm. aronia-omenahilloa, joka kävi yllättävänkin hyvin näiden seuraan,  ohje täällä.  Appelsiinimarmeladin ja "clotted creamin" ohjeen löydät unikkoskonssien yhteydestä halutessasi täältä.

Skonssit ovat parhaimmillaan lämpiminä, mutta jos niitä jää yli, säilytä ne kuvun alla ja lämmitä niitä ennen tarjoilua ritilän päällä 200-asteisessa uunissa n. 5 minuuttia, kunnes lämpenevät ja tuoreutuvat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti