torstai 4. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivä - Mokkaleivokset brownie -pohjalla



 

Näissä itsenäisyyspäiväksi ideoiduissa leivoksissa yhdistyy täytteessä ihanasti mm. espresso, konjakki, Mascarpone ja valkosuklaa brownie -pohjaan, joka on kevyesti kostutettu konjakilla maustetulla espresso -kahvilla. Koska makuja on itse leivoksissa aika paljon, en halunnut koristelun sotkevan makumaailmaa, vaan pitäydyin maultaan hyvin yksinkertaisessa koristelussa.  Siniseksi värjätty, espressojauhetta sisältävä mascarpone-kerma, josta siniristilippu on pursotettu, ei hukuta leivosten makuja, vaan tukee niitä samalla makumaailmalla. Koristelu on lisäksi helppo ja nopea tehdä.

Kun scrollaat alemmaksi, löydät sieltä ihan erilaisen koristelun samoille leivoksille, jotka kävisivät milloin vain tarjottaviksi.

MOKKALEIVOKSET BROWNIE -POHJALLA 
(leivospohja+täyte tehtynä n. 20 x 30 cm kokoiseksi säädettyyn suorakaiteen malliseen irtoreunaan - n. 20 leivosta leikattuna)

Brownie -pohja:
200 tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
150 g voita
2,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 tl espresso -jauhetta
3 munaa

Kostutus:
3 rkl konjakkia
1 tl espresso -jauhetta
2 tl tomusokeria
+ vettä niin paljon, että kostutuslientä on yhteensä 1/2 dl

Täyte:
4 liivatelehteä
2 rkl vettä (liivatteet sulatetaan tähän vesimäärään)
150 g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
1 prk/250 g Mascarponea
1 prk/250 g maitorahkaa
2 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 rkl konjakkia
2 tl espresso -jauhetta

Koristelu:
1 dl kuohukermaa
1 dl Mascarponea
1 tl espresso -jauhetta
2 rkl tomusokeria
vähän sinistä elintarvikeväriä (pasta-/geelielintarvikeväriä)

Brownie -pohja:

Laita uuni kuumenemaan 170-asteeseen, kiertoilma 150-asteeseen.

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota tarvittaessa isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokerit, sekoita keskenään lusikalla/lastalla.  Sekoita jauhoihin espresso -jauhe ja sekoita jauhot seokseen.  Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Laita pellille, leivinpaperin päälle, suorakaiteen mallinen irtoreunus, säädettynä n. 20x30 cm kokoiseksi. Voitele reunat vuokasprayllä tai kevyesti öljyyn kastetulla talouspaperilla.

Levitä brownie -taikina tasaisesti vuokaan. Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Brownie kuuluu jäädä melko löysäksi, koska se kiinteytyy jäähtyessään melko paljon. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Itse paistoin pohjaa kiertoilmalla 150-asteessa 13 minuuttia ja tuli juuri itselle mieleinen lopputulos.  Ei kannata ylipaistaa pohjaa, muuten siitä tulee kuiva.

Anna jäähtyä  ritilällä.

Kun pohja on jäähtynyt, pistele se kauttaaltaan haarukalla. Kostuta pohja kauttaaltaan kostutusliemellä esim. pullasutia apunasi käyttäen. Jätä odottamaan.

Täyte:

Laita täytteen liivatelehdet kulhoon, jossa on kylmää vettä n. 10:ksi minuutiksi.

Sulata paloiteltu valkosuklaa varovasti kulhossa mikrossa miedolla teholla tai kattilassa vesihauteessa. Varo ylikuumentamasta suklaata, ettei sen rakenne kärsi. Minä sulatin mikrossa 360 W teholla noin 3 minuuttia, välillä sekoittaen. Jätä odottamaan/jäähtymään.

Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja sulata käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet sihen. Jätä hetkeksi jäähtymään.

Laita yleiskoneen kulhoon tai suureen kulhoon, jossa voit vatkata sähkövatkaimella rahka, Mascarpone, tomusokeri, espresso -jauhe ja kuohukerma. Vatkaa vaahdoksi.

Lisää vanilja ja konjakki ja pyöräytä vielä sekaisin. Lisää sitten liivateliuos ohuena nauhana, koko ajan samalla pienellä nopeudella vatkaten.

Sekoita lopuksi nuolijalla nostellen täytteen sekaan sulatettu ja jäähtynyt valkosuklaa.

Levitä kostutetun pohjan päälle täyte tasaisesti. Peitä ja laita kylmään jähmettymään n. 4:ksi tunniksi tai pidempään.


Koristelu:

Ota reunavuoka pois leivoslevystä. Voit tarvittaessa auttaa varovasti veitsellä, käymällä kaikki reunat veitsen kanssa läpi. Leikkaa haluamasi kokoisiin leivoksiin. Pese/pyyhi veistä välillä, jotta palat pysyvät siistinä. Kostea suklainen brownie -pohja tarttuu aika herkästi veitseen kiinni leikatessa.

Vatkaa kerma, Mascarpone, espresso -jauhe ja tomusokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää sinistä pasta-/geelielintarvikeväriä, kunnes saat haluamasi sinistä vaahdosta. Lusikoi vaahto pursotuspussiin, leikkaa suora pala pois pursotuspussin päästä ja pursota leivoksille siniristilippu. Pursota ensin lyhyemmälle sivulle pystysuora viiva hiukan alle keskikohdan, sitten pitkittäinen viiva koko matkan pituudelta, jotta saat tehtyä siniristin.

Laitoin leivoksien alle sinivalkoiset muffinsipaperit, jotka painoin tasaiseksi ja nostin leivoksen paperin päälle. Näin leivoksia on helppo ottaa kakkuvadilta ja paperi antaa lisää ilmettä ja väriä tarjoiluvadille.


Koristelu muulloin kuin itsenäisyyspäivänä:
Sama pohja, mutta näissä kuvissa leivokset leikattu pienemmiksi. Päälle pursotin mascarpone-kermaa ilman väriainetta, painoin koristeeksi suklaakahvipapumakeisen ja ripsautin hiukan espresso -jauhetta niskaan. Näistä tuli paljon kauniimpia, kuin nuo siniristilippu -versiot, mutta halusin itsenäisyyspäiväksi tällä kertaa nimenomaan tuon  siniristilipun koristeeksi.
 


HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ !

6 kommenttia:

  1. Oi, näyttääpä hyvältä. Pitää ehkä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Axell. Suklainen brownie -pohja ja sopivan kevyesti espressolla ja konjakilla maustettu täyte, ei kai tuolla yhdistelmällä voi pahasti mennä metsään ;). Melko helppokin tämä on tehdä, kun lähes kaikki täyteaineet vatkataan kerralla. Kokeile ihmeessä!

      Poista
  2. Näyttää todella upeilta. Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  3. Tosi nätit ja varmaan tosi herkullisetkin:)

    VastaaPoista