torstai 18. joulukuuta 2014

Helpot Paraisten piparit + mustaherukka-omenaglögi




Äiti teki aina jouluksi jättisuuren lasipurkillisen Paraisten pipareita, josta sai onkia pipareita joulunaikaan ja pipareita vain riitti ja riitti. Itse omaan kotiin muutettua, olen tehnyt vuosien varrella joulupipareita lukuisilla eri ohjeilla, osa oikein hyviä, osa vähemmän omaan makuun sopivia. Ehkä kaikista parhaat joulupiparit ovat kuitenkin nuo lapsuuskodin Paraisten piparit. Nyt olen päättänyt, että kaikkien kokeilujen jälkeen pitäydyn vanhassa hyväksi havaitussa ohjeessa, jonka äidiltä aikoinaan sain.  Äiti teki yleensä pipareista paksuhkoja, mutta minä pidän kuitenkin vielä enemmän ohuista pipareista. Ohueksi kaulitsemisen lisäksi  olen viilannut taikinaohjetta helpommaksi, eli taikinan teko ei sisällä mitään vatkaamisia ja se sisältää enemmän mausteita sekä määrällisesti että lajillisesti kuin alkuperäinen ohje.


HELPOT PARAISTEN PIPARIT (n. 80 kpl)

1,5 dl siirappia
250 g voita (tai margarinia, mutta voilla tulee mielestäni paremman makuisia ja mureampia)
2 dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl maustepippuria

2 munaa
500 g vehnäjauhoja (n. 8 dl)
2 tl soodaa

Kiehauta kattilassa siirappi, voi ja mausteet. Nosta seos jäähtymään n. 15 minuutiksi.

Lisää munat siirappiseokseen reippaasti sekoittaen. Sekoita jauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää erissä taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Nosta taikina kylmään peitettynä yön ajaksi tai pidemmäksi aikaa.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä valmiiksi.

Ota taikinasta pieni erä taikinaa kerrallaan ja pidä loput kylmässä. Ripota leivinpaperoidulle työtasolle hiukan jauhoja ja kauli taikina ohueksi levyksi, jauhoja tarvittaessa apunasi käyttäen. Paina taikinalevystä piparkakkuja haluamasi mallisilla muoteilla.

Nosta piparit ohuen lastan avulla leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasossa n. 5 minuuttia. Omalla uunillani kiertoilmalla 180-asteessa kestää melko tarkkaan tuon 5 minuuttia tai himpun alle. Jokainen uuni on kuitenkin yksilö, joten tarkkaile pipareita paiston loppupuolella, jotta löydät omaan uuniisi sopivan ajan. Ole tarkkana pipareita paistaessasi, etteivät ne kärähdä. Se käy hyvin nopeasti.

Säilytä piparit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Piparipurkkiin voit lisätä pari palaa palasokeria, jotka imevät mahdollisen kosteuden, jolloin piparisi säilyvät rapeina. Piparit säilyvät hyvänä noin 3-4 viikkoa.



VINKIT:

- Voit paistaa koepiparin, jotta näet, pitääkö taikina paistaessa muotonsa. Jos pipari leviää uunissa, lisää hiukan jauhoja taikinaan. Saat samalla testattua, mikä on omassa uunissasi sopiva tarkka paistoaika. Jos uunissasi on integroitu hälytys, käytä sitä! 5 minuuttia on yllättävän lyhyt aika, kun kaulii seuraavaa erää toisten piparien paistuessa

- Jääkaappikylmästä piparitaikinasta saa helposti otettua taikinaa esim. jäätelökauhalla. Lusikalle käy helposti Uri Gellerit ;).

- Kun toinen pellillinen paistuu, tee sillä välin toinen pellillinen valmiiksi, jotta saat paistokierron sopivaksi.  Paistamattomat piparit kannattaa laittaa aina kylmälle pellille, jotta piparit eivät ala sulaa kuumalla pellillä, eivätkä ne ala kupruilemaan.

- Jos haluat pipareista ohuita ja rapeita, kauli taikina mahdollisimman ohueksi ja paista piparit kypsäksi asti. Jos taas pidät paksummista/pehmeämmistä pipareista, jätä taikina kaulitessasi paksummaksi ja paista niitä hiukan vähemmän aikaa.

- Nosta paistetut piparit uunista oton jälkeen ritilälle jäähtymään loppuun leivinpaperin kera. Näin pelti ehtii aina jäähtyä sopivasti, ennen kuin nostat sille uuden setin pipareita.

- Jos haluat tehdä osan pipareista roikkuvaksi koristeeksi (joulukuuseen, ikkunaan, pakettikortiksi sellofaaniin käärittynä...), saat tehtyä pipareihin helposti siistin reiän esim. painamalla pillillä juuri uunista otettuun lämpimään ja vielä pehmoiseen pipariin reiän.

Alla yksinkertaisesti ja nopeasti tehtyjä joulukuuseen tarkoitettuja piparikoristeita, joihin on painettu reikä ripustusnarua varten pillillä heti uunista oton jälkeen. Erilaisilla väriyhdistelmillä ja koristelutavoilla saa vaikka minkälaisia koristeita aikaiseksi. Koristelussa voi käyttää sokerimassasta tehtyjä koristeita ja/tai valmiita koristerakeita sekä eri väreillä värjättyä pikeeriä. Pikeerin ohjeen löydät täältä.



MUSTAHERUKKA-OMENAGLÖGI (n. 8 dl glögiä/4 lasia)

2 dl mustaherukkamehua (laimentamatonta)
2 dl omenatuoremehua
4,5 dl vettä
2 kokonaista kardemummapalkoa
1 kanelitanko
1 klementiinin kuori
n. 3:n sentin pala tuoretta inkivääriä (ei tarvi kuoria)
1 tähtianis

Pese klementiini hyvin ja kuori se kuorimaveitsellä, välttäen ottamasta valkoista osaa kuoreen mukaan. Litistä kardemummapalkoja pöytää vasten niin, että ne hiukan aukeavat.

Laita kaikki glögiaineet kattilaan ja kiehauta glögi. Sammuta levy, mutta jätä glögikattila vielä lämpöiselle levylle, jotta mausteiden maku imeytyy. Anna olla n. 10 minuuttia. Lämmitä hiukan tarvittaessa ja kaada tarjolle laseihin siivilän läpi.

Mantelien ja rusinoiden lisäksi glögin kanssa käy hyvin esimerkiksi kuivatut karpalot. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti