torstai 6. marraskuuta 2014

Kurpitsakakku tuorejuustokuorrutuksella ja suolakaramellikastikkeella







Isänpäivän kakkuresepti vielä hakusessa? Mitä jos tekisit tämän kostean, hiukan mausteisen kurpitsakakun, jonka täydentää kakun väliin ja päälle tuleva tuorejuustokuorrutus ja herkun kruunaa suolakaramellikastike+pekaanipähkinät. Jos et ole koskaan syönyt kurpitsakakkua, niin sen maku muistuttaa aika paljon porkkanakakkua. Itse pidän kokeiluista ja reseptien keksimisestä/kehittelystä ja blogissa löytyykin aiemmin melko samaa makumaailmaa omaava cupcake -reseptini viime syksyltä, Pumpkin Spice Cupcakes, joiden ohjeen pohjalta kehitin nyt tämän kakkureseptini.

Leivoin kakkupohjat kolmessa 18-sentin irtopohjavuoassa, jolloin kakkupohjat kypsyvät melko nopeasti eikä kakkupohjia tarvitse leikata, vaan kakkua kootessa ne yksinkertaisesti pinotaan päällekkäin tuorejuustokuorrtuksella täytettynä, ja samaa kuorrutusta levitetään myös kakun päälle. Tunnustan, että vaikka uskon veitsityöskentelyni olevan muuten ihan ok mallilla, niin kakkupohjien ja leivän leikkaamisessa olen melko tumpelo, onnistun nimittäin leikkaamaan ne useimmiten vinoon.

Jos sinulla on tarpeeksi korkea kakkukupu, kakun voi tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi. Muuten tee kurpitsakakut ja suolakaramellikastike edellisenä päivänä valmiiksi ja tarjoilupäivänä tuorejuustokuorrutus sekä kakun kasaus. Mikäli sinulla ei ole useampaa pientä kakkuvuokaa, voit leipoa kakkupohjan suuremmassa vuoassa ja leikata siitä kerrokset. Silloin paistoaikaa täytyy luultavimmin lisätä, tosin se riippuu kakkuvuokasi koosta. Nyrkkisääntönä, että mitä ohuempi kerros kakkutaikinaa on vuoassa, sen lyhyemmän aikaa se tarvitsee kypsyessään.


KURPITSAKAKKU (3-kerroksinen kakku leivottuna 3 x 18 cm:n irtopohjavuokaan) 

3 dl kurpitsasosetta (n. 500 g jotain talvikurpitsalajiketta)
1 limen mehu
3 kananmunaa
2 dl ruokokidesokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta/ 2 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl muskottipähkinää
pieni ripaus suolaa
1 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1 dl (rypsi)öljyä

Tuorejuustokuorrutus:
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 3 dl tomusokeria
200 g Mascarponea, jääkaappikylmää
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa

Suolakaramellikastikkeen/Salted Caramel Saucen
ohjeen löydät täältä

n. 20 kpl Pecan -pähkinöitä kakun päälle koristeeksi (paahda mielellään kuivalla pannulla)

Kurpitsasose:

Nimensä mukaisesti kakku sisältää kurpitsaa, eli ensimmäiseksi pitäisi kypsentää kurpitsa, jotta siitä saa tehtyä sosetta kakkua varten. Kurpitsan voit kypsentää vaikka pari päivää ennen leipomista ja säilyttää sen jääkaapissa rasiassa. Itse tykkään kypsentää kurpitsan aina uunissa paahtamalla, jolloin kurpitsan maku on mielestäni parhaimmillaan. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Pese kurpitsa. Paloittele se kuorineen ja koverra pois siemenet sekä höttöinen sisus lusikalla. Laita kurpitsanpalat leivinpaperoidun pellin päälle ja ripottele hiukan öljyä kurpitsapalojen päälle. Kypsennä uunin keskitasossa n. 30-45 minuuttia, välillä paloja käännellen, kunnes kurpitsanpalat tuntuvat kypsiltä niitä haarukalla kokeiltaessa. Kypsymisaika vaihtelee kurpitsalajikkeesta riippuen.

Voit toki  kypsentää kurpitsan halutessasi myös kuorittuna ja paloiteltuna keittämällä, jolloin saat hiukan nopeammin soseen tehtyä (n. 15 minuutissa).

Anna palojen jäähtyä hiukan ja  kuori uunipaahdetut palat  kulhoon (tai lisää keitetyt siivilässä hyvin valutetut palat kulhoon), jossa ajelet ne sauvasekoittimella limenmehun kanssa soseeksi tai laita ne blenderiin.

Jos kurpitsaosetta tulee yli 3 desiä, lopun soseesta voit esimerkiksi lisätä perunamuusin sekaan tai vaikka kasvisosekeittoon tai laittaa pakkaseen odottamaan tulevaa käyttöä.

Kakkupohjat:

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen. Pingota irtopohjavuokien reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja voitele vuoan reunat ja pohja kevyesti.

Vatkaa kananmunat ja ruokosokeri kulhossa sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi (tai yleiskoneessa).

Lisää muna-sokerivaahtoon kurpitsasose, jogurtti ja öljy ja pyöräytä ainekset yhteen, mutta älä vatkaa niitä kuin hetki hiljaisella nopeudella.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne parissa erässä muna-sokeri-kurpitsaseokseen muolijalla varovasti nostellen.

VINKKI: Jos pidät suht voimakkaan mausteisesta kakusta, laita mausteita seuraavasti: Kanelia 2,5 tl, neilikkaa 1 tl ja muskottipähkinää 1 tl. Näin maustamalla saat kakusta hiukan pehmeän piparkakun makuista. Omasta mielestäni tämä on hyvää sekä vähemmillä mausteilla, jolloin kurpitsan maku tulee hiukan enemmän esiin, että voimakkammilla mausteilla, jolloin kakku saa hiukan jouluisen makuvivahteen.

Jaa taikina tasan kolmeen vuokaan, tasoita pinnat  ja paista pohjia uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa pohjat vaikuttavat kypsiltä.

Anna pohjien jäähtyä vuoissa ritilällä noin 10 minuuttia ja kumoa ne sitten ritilälle jäähtymään loppuun. Jos kokoat kakun vasta seuraavana päivänä, kääri pohjat yksitellen esimerkiksi tuorekelmuun, jotta pohjat pysyvät mehevinä.

Tuorejuustokuorrutus:

Vatkaa voi sähkövatkaimella korkeassa kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja vatkaa uudestaan vaahdoksi ensin pienellä nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä, sitten kovemmalla.

Lisää Mascarpone ja kerma sekä vanilja ja loput tomusokerista ja vatkaa hetki kuohkeaksi. Lisää vielä tarvittaessa hiukan tomusokeria, jotta saat suht napakan vaahdon.

EDIT- 09.10.2016:
Nykyään teen kuorrutuksen seuraavilla ainesuhteilla, jolloin Mascarponea tulee käytettyä koko purkki kerrallaan ja kuorrutus on hiukan jämäkämpää
85 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
250 g /Mascarponea, jääkaappikylmää
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
0,75 dl kuohukermaa

Kakun kasaus ja koristelu:

Lusikoi tuorejuustokuorrutus pursotuspussiin tai tukevaan pakastepussiin, johon olet virittänyt avoimen tähtityllan. Voi levittää kuorrutuksen kakun väliin ja päälle myös veitsellä.

Laita yksi kakkupohja tarjoilualustalle ja pursota/levitä sen päälle hiukan vajaa 1/3 tuorejuustokuorrutuksesta. Paina seuraava kakkupohja tuorejuustokuorrutuksen päälle ja pursota/levitä sille taas vajaa 1/3 tuorejuustokuorrutuksesta. Laita vielä päällimmäinen kakkupohja kanneksi ja pursota/levitä loppu kuorrutus sen päälle. Voit tehdä ruokalusikalla pintaan hiukan kuvioita halutessasi. Kasaa pecan -pähkinöitä kauniiksi keoksi kakun päälle ja valuttele tarvittaessa notkeaksi lämmitettyä suolakaramellikastiketta kakun päälle ja reunoille lusikalla tai pienestä pakastepussista, jonka reunaan olet leikannut pienehkön reiän.


Näyttää kakku jo tässä muodossakin, ilman suolakaramellikastiketta, mielestäni ihan herkulliselta, mutta kyllä tuo suolakaramellikastikkeen lisäys kakun päälle on silti tämän kakun kruunu sekä ulkonäöllisesti että makunsa puolesta. Vai kumpaa näistä sinä haluaisit mieluummin maistaa - ylemmässä kuvassa olevaa kakkua vai alemman kuvan kakkua?



 
Oma valinta on ihan selvä, suolakaramellikastike tekee kaikesta parempaa :).

6 kommenttia:

  1. Onpas upea kakku. Täytyykin testata tuota suolakaramellikastikeohjetta pikimmiten:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack Bauer ;). Testaa ihmeessä, suolakaramellikastike on ihanaa leivonnaisissa! Ja siitä näppärää, että sitä voi olla valmiina jääkaapissa, lämmittää sitten vaikka vähän mikrossa, niin saa sen juoksevammaksi.

      Poista
  2. No jo vain on komea kakku, pääsisipä maistamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina. Tää oli kyllä tosiaan hyvää kakkua, mutta nyt jo siirtynyt tuonne vyötärölle ;).

      Poista
  3. Siis apua! Tämä näyttää ihan taivaallisen hyvältä :) Täytyy ehdottomasti laittaa kokeilu listalle. Kaunis "naked cake" ulkonäkö myös ja muistuttaa hyvi paljon porkkanakakkua. Ahh tuo suolakaramellikastike on kyllä viimeinen silaus täydellisyydelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :). Tämä oli kyllä todella hyvää kakkua, johon tuo suolakaramellikastike kävi täydellisesti. Toki se käy moneen muuhunkin leivonnaiseen ihanasti, joten teen sitä usein meille jääkaappiin varalle ;)

      Poista