lauantai 25. lokakuuta 2014

Shakshuka

  

Shakshuka (tai shakshouka) on Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä suosittu munaruoka, joka tarjotaan esimerkiksi pitaleivän tai challah -leivän kanssa, jolla voi kaapia mausteisen tomaattikastikkeen lautaselta. Esim. Israelissa shakshuka on erityisen suosittua aamupalana, mutta sitä voi syödä aamupalana, lounaalla, brunssilla, iltapalalla... Alunperin näin Shakshukan ohjeen Glorian ruoka&viini -lehdessä, mutta sitä ei tullut silloin tehtyä. Sen jälkeen olen nähnyt joissain blogeissa shakshukan ohjeita. Lopullisen herätyksen shakshukan kokeiluun tuli, kun Masterchef Australia telkkariohjelmassa (lempiohjelma) yksi kilpailijoista kokkasi sitä.

Katselin myös netistä useampia ohjeita, mutta oma versioni ei ole tehty minkään erityisen ohjeen mukaan, vaan enemmänkin sen mukaan, mitä tarvikkeita jääkapissa sattui olemaan. Kananmunia ja tomaatteja sekä tomaattisäilykkeitä minulla on aina, koska käytän niitä niin paljon. Leivoin eilen pari hapanjuurileipää vuoassa, joten leipääkin oli sopivasti runsaanlaisesti ruoan kera tarjottavaksi.

Shakshukassa on se hyvä puoli, että sen aineosia voi vaihdella aika vapaasti, mutta tomaattikastike ja kananmunat kuuluvat siihen aina. Muistaakseni tuossa Glorian ruoka&viini -lehden ohjeessa oli jotain mausteista makkaraa seassa, niin myös netissä katsomissani ohjeissa osassa, osassa vuohenjuustoa tai fetaa jne. Shakshukan voi kypsentää loppuun uunissa tai sitten tehdä sen kokonaan levyllä alusta loppuun. Tomaattikastikkeen voi myös jakaa annosvuokiin ja lisätä niihin kananmunan ja kypsentää yksittäisannoksina. Eli hyvinkin muuntautumiskykyinen ruoka. Tässä nyt ohje omaan versiooni, jonka tein kokonaan pannulla.

SHAKSHUKA (n.4-5:lle hengelle)

2 rkl öljyä
1 salottisipuli
1/2 Solo valkosipulia tai pari valkosipulin kynttä
1 punainen chili siemenet ja kalvot poistettuna (miedohko)
2 lehteä lehtikaalia (kova lehtiruoti poistettuna)
1 tl jeeraa
0,5 tl kurkumaa
mustapippuria ja suolaa myllystä 2-3 pyöräytystä
2 tl savupaprikajauhetta (sweet)
3 isoa tomaattia
1 tölkki tomaattimurskaa (Mutti)
2 tl punaviinietikkaa
2 tl kookospalmusokeria (tai hunajaa tai muuta makeutusta)
125 g fetaa
1 tl Sriracha -chilikastiketta
6 kananmunaa
5 lehteä basilikaa
2 rkl tuoretta persiljaa

Hienonna salottisipuli, valkosipuli ja punainen chili (siemenet ja kalvot pois).

Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sipuli- ja valkosipulit kuullottumaan. Lisää sekaan myös hienonnettu chili ja hienonnettu lehtikaali , jeera, kurkuma sekä mustapippuri, suola ja savupaprika. Anna kuullottua välillä sekoitellen.

Pilko tomaatit pieniksi paloiksi ja lisää ne pannulle. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka ja kookospalmusokeri. Anna kastikkeen  kiehua hiukan kasaan hiljaisella lämmöllä noin 10-15 minuuttia.

Lisää sitten sekaan sriracha ja sekoita se kunnolla tomaattikastikkeeseen. Lisää feta isohkoina paloina. Nostele tomaattikastiketta fetapalojen päälle. Tee kastikkeeseen kananmunille kuopat ja riko kuoppiin kananmunat. Keltuaisen on tarkoitus pysyä kokonaisena ja se kuuluu jättää aika juoksevaksi, jotta se syödessä sekoittuu tomaattikastikkeeseen. Valkuaisen voi joko antaa kypsyä paikallaan tai varovasti sekoittaa sitä osittain tomaattikastikkeen sekaan. Minä sekoittelin valkuaista hiukan tomaattikastikkeen sekaan. Anna kypsyä pari minuuttia ja peitä sitten paistinpannu ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes valkuainen on kypsynyt ja munat ovat mieleisessäsi kypsyysasteessa.

Ripottele pinnalle hienonnettua basilikaa ja persiljaa ja tarjoa leivän kera.  Laitan muuten lähiaikoina myös hapanjuurileipäohjeita blogiini.  Tässä kuvassa oleva leipä on hapanjuurileipä, jossa on mm. vehnänleseitä ja spelttihiutaleita.


2 kommenttia:

  1. Kiitos Raija, oli herkullista! Laitoin tähän tosin liikaa chiliä omaan makuuni, mutta ensi kerralla laitan vähemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla Sari, että pidit tästä shakshukasta :). Chileissä on myös aika paljon tulisuuseroja, oma chilini oli tosi mieto ja lisäksi meillä pidetään suht tulisesta ruoasta.

      Poista