torstai 16. lokakuuta 2014

Linssi-vuohenjuustosalaatti x 2 - Kurpitsalla ja punajuurella

Kurpitsasta ja punajuuresta saa tehtyä keittössä kaikkea hyvää ja uunipaahdettuna niiden maku on ehkä intensiivisimmillään. Terveellisen, mutta täyttävän lounassalaatin tai tarjottavan esimerkiksi buffet -pöytään saa tehtyä beluga -linsseistä, vuohenjuustosta, yrttiöljystä ja paahdetusta kurpitsasta tai punajuuresta. Mustien beluga -linssien kanssa yhdistettynä kurpitsasta ja punajuuresta saa myös silmänruokaa. Paahdoin kurpitsanpalat ja punajuurilohkot samaan aikaan uunissa ja samalla kertaa paahdoin myös kurpitsansiemenet pikkusuolaiseksi ja terveelliseksi naposteltavaksi.



Aineosien määrät ovat hiukan suuntaa-antavia, koska tein molemmat salaatit itselleni ja sekä beluga -linssejä että paahdettua kurpitsaa ja punajuurta jätin tarkoituksella hiukan yli, jotta voin herkutella seuraavanakin päivänä. Paahdetut punajuuret ja kurpitsat käyvät myös monen ruoan lisukkeeksi, joten niitä kannattaa paahtaakin suurempi erä kerralla.  Laitan alle kuitenkin arvion noin neljän hengen salaattiannoksien ainemääristä.

KURPITSA-LINSSI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (n. 4:lle hengelle)

1 pienehkö talvikurpitsa (minulla hokkaido -kurpitsaa)
 pari rkl (oliivi)öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria

2,5 dl beluga -linssejä
5 dl vettä
1/2 kanaliemikuutiosta (kasvissyöjille kasvisliemikuutiosta 1/2)
+ yrttiöljyä (ohje alempana)

100 g vuohenjuustoa, esim. Président Petit Chévres Doux vuohenjuustoa (=1/2 pkt 2x6 paketista) tai chévreä
(n. 2 rkl Pohjolan kapriksia, ohje täältä)
muutama yrtinlehti koristeeksi

PUNAJUURI-LINSSI-VUOHENJUUSTOSALAATTI (n. 4:lle hengelle)

6 keskikokoista punajuurta
 pari rkl (oliivi)öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria

2,5 dl beluga -linssejä
5 dl vettä
1/2 kanaliemikuutiosta (kasvissyöjille kasvisliemikuutiosta 1/2)
+ yrttiöljyä (ohje alempana)

100 g vuohenjuustoa, esim. Président Petit Chévres Doux vuohenjuustoa (=1/2 pkt 2x6 paketista) tai chévreä
muutama yrtinlehti koristeeksi

YRTTIÖLJY (jos teet molemmat salaatit, kannattaa tehdä yrttiöljyä 1,5 kertainen annos)

1 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 kourallista persiljaa
1 kourallinen tilliä
6 lehteä basilikaa
1/4 sitruunan mehu
mustapippuria ja suolaa maun mukaan


Kurpitsan, punajuuren ja kurpitsansiementen kypsennyt/paahtaminen:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Minä paahdoin sekä kurpitsaa että punajuurta, mutta jos haluat tehdä salaatin vain toisesta, valitse joko kurpitsa tai punajuuri.

Pese kurpitsa/punajuuret hyvin. Halkaise kurpitsa kahtia ja koverra siemenet ja höttöinen malto pois esimerkiksi lusikalla. Jos haluat hyödyntää kurpitsansiemenet, säästä ne. Alempaa löydät paahdettujen ja suolattujen kurpitsansiementen ohjeen, terveellistä pikkunaposteltavaa.

Paloittele kurpitsa kuorineen ja nosta palat kuoripuoli alaspäin uunivuokaan/uunipellille. Jos paahdat myös punajuurta, lohko pestyt ja kuoritut punajuuret 2-4 osaan punajuurien koosta riippuen.

Ripota kurpitsapalojen/punajuurilohkojen päälle öljyä sekä suolaa ja vähän mustapippuria ja 1-2 rkl juoksevaa hunajaa. Kypsennä kurpitsalohkoja uunissa n. 30 minuuttia. Punajuuret vaativat minulla hiukan kauemmin, eli noin 40 minuuttia. Tarkista kasviksien kypsyys haarukalla kokeilemalla. Niissä saa olla hiukan puruvastusta, mutta kovia ne eivät saa olla.

Anna kurpitsapalojen jäähtyä hetki uunista oton jälkeen, kunnes voit käsitellä niitä. Kypsänä saat kuorittua ne helposti esimerkiksi veitsen avulla.

Beluga -linssit:
Huuhtele linssit huolella sihdissä ja poista mahdolliset pikkukivet. Mittaa kattilaan vesi ja lisää 1/2 kanaliemikuutiosta sekä huuhdellut linssit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä linssejä miedohkolla lämmöllä kannen alla n. 25 minuuttia tai kunnes ne ovat omaan makuusi sopivan kypsiä. Paketissa luki kypsymisajasta 20 minuuttia, mutta minun makuuni ne olivat liian raakoja vielä 20 minuutin kohdalla.

Minulla vesi imeytyi linsseihin tuon 25 minuutin aikana, mutta jos linssit ovat vielä vetisiä niiden kypsyttyä, valuta ne tarvittaessa sihdissä.

Marinoi linssit lämpöisenä yrttiöljyllä.

Yrttiöljy:
Laita yrttiöljyn ainekset kulhoon, ja hienonna ne sauvasekoittimella tasaiseksi.

Sekoita lämpimiin linsseihin reilu puolet yrttiöljystä ja jätä loput valmiin salaatin päälle ripoteltavaksi.

Salaatin kasaus:
Laita lautaselle/tarjoiluvadille ensin yrttiöljyssä marinoituja linssejä ja sen päälle kurpitsan-/punajuuren lohkoja tai siivuja. Minä siivutin molemmat mandoliinilla ohueksi, mutta ihan oman maun mukaan.

Ripottele sitten vuohenjuustosta paloja sinne tänne, lisää hiukan yrtinlehtiä ja ripottele sitten vielä haluamasi määrä yrttiöljyä salaatin päälle ja halutessasi hiukan lautasen/tarjoilualustan reunoille.

Kurpitsasalaattiin ripotin lisämauksi/koristeeksi vielä pohjolan kapriksia, jotka mielestäni kävivät ihan kivasti tuohon mukaan.

Salaatit voit nauttia lämpöisenä tai kylmänä.


Tässä kurpitsa-linssi-vuohenjuustosalaatti ennen pohjolan kapriksien lisäystä. Värikylläinen näinkin, mutta kauniimpi oli mielestäni vielä noiden etikkasäilöttyjen pihlajanmarjojen kanssa.


PAAHDETUT JA SUOLATUT KURPITSANSIEMENET

Huuhdo talteenottamiasi kurpitsansiemeniä sihdissä huolellisesti. Kurpitsan höttöistä rihmaa jää niihin helposti, mutta saat sen pois esimerkiksi siirtämällä huuhdotut kurpitsansiemenet puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja sen sisällä niitä hankaamalla. Kuivaa siemenet mahdollisimman hyvin.

Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä kurpitsansiemenet sille. Paahda kurpitsan/punajuurten kanssa samaan aikaan uunissa 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa ensin sellaisenaan 5 minuuttia, jotta ne kuivuvat kunnolla. Lisää sitten oliiviöljyä 1-2 rkl siementen määrästä riippuen ja ripottele suolaa ja ihan hiukan mustapippuria siemenille. Sekoita hyvin. Paahda siemeniä vielä n. 20 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne muuttuvat kullankeltaisiksi ja ne alkavat raksahdella/poksahdella hiukan kuin tekisit popcornia.

Nauti pikkusuolaisena tai lisää esim. voideltujen leipien/sämpylöiden päälle ennen paistoa. Kurpitsalajikkeesta riippuen siemenet voivat joskus olla aika kovakuorisia. Kaikista kurpitsansiemenistä ei tule yhtä hyviä paahtamalla. Kannattaa kuitenkin kokeilla, koska ne tulevat aika samalla vaivalla, kun paahdat kurpitsaakin. Lisäksi ne ovat hyvin terveellisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti