tiistai 7. lokakuuta 2014

Höyrytetyt possudumplingit


Nämä dumplingit tein höyryuunissa, mutta ne voi toki höyryttää muullakin tavalla, ellei omista höyryuunia/uunissa ei ole höyrytoimintoa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein dumplingeja, muttei varmaankaan viimeinen, koska nämä maistuivat hyvin koko perheelle. Jotenkin olin ajatellut näiden tekoa monimutkaisemmaksi, mutta kaiken kaikkiaan nämä oli mielestäni yllättävän yksinkertaisia tehdä. Taikinaa oli helppo työstää, mutta jollet pidä kaulimisesta, niin sitten en kyllä suosittele näiden tekoa, ellet sitten käytä valmiita kuoria ja vain täytä niitä.

Kimmokkeen näiden tekoon sain siitä, kun näin yhdessä kokkausohjelmassa dumplingien tekoa ja se jäi jotenkin sitten kummittelemaan tuonne takaraivoon. Luin, että dumplingit voi kypsentää myös keittämällä tai friteeraamalla, mutta kummastakaan kypsennystavasta minulla ei ole kokemusta, koska tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kuin tein dumplingeja. Mutta ystävämme internet tulee tarvittaessa avuksesi, jos haluat kokeilla jompaa kumpaa noista kypsennystavoista. 


HÖYRYTETYT POSSUDUMPLINGIT (n. 20 kpl)

Dumpling -taikina:
5 dl vehnäjauhoja
2 dl tulikuumaa vettä

Täyte:                                                                 
400 g porsaan jauhelihaa
1/2 solo valkosipulista tai 2 valkosipulin kynttä
1/4  sipulia
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl suolaliemeen säilöttyjä mung pavun ituja
1 rkl seesamiöljyä
1/4 ruukkua tuoretta korianteria
5 rkl soijakastiketta
mustapippuria myllystä pari pyöräytystä

Kastike:
6 rkl soijakastiketta
1/2 rkl seesamiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1/2 limen mehu
1/2 tl kookospalmusokeria
1/2- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
n. 1/2 rkl hienonnettua korianteria
2 tippaa Sriracha -chilikastiketta
1/4 punainen chili ohuina renkaina (siemenet ja välikalvot poistettuna)
tarvittaessa vettä (riippuu vähän, mitä soijakastiketta käyttää)

Täytteen  ja kastikkeen reseptit ovat omaa käsialaa, mutta taikinan tekoon löysin ohjeen CHOWn ruokasaitilta, tarkemmin täältä

Dumpling -taikina:
Mittaa jauhot monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä. Lisää tulikuumaa vettä koneen käydessä hiljalleen. Käytä, kunnes taikinasta muodostuu pallo, eli noin 10 sekuntia. Lisää tarvittaessa joko jauhoja tai vettä ihan pieni määrä kerrallaan.

On tärkeää, että vesi on nimenomaan erittäin kuumaa, koska kuumasta vedestä tehtynä taikinasta tulee erilainen, kuin kylmään veteen tehtynä. Jos teet taikinan käsin, varo vain polttamasta itseäsi kuumalla vedellä.

Voit tehdä taikinan myös käsin. Mittaa jauhot kulhoon ja tee kulhoon jauhoihin syvennys. Lisää sitten vettä, samalla vettä ja jauhoja keskenään sekoittaen, esimerkiksi haarukalla, kuten pastan teossa. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja. Vaivaa sitten käsin taikinaa kulhossa, jotta saat muodostumaan yhtenäisen kimmoisan pallon.

Teit sitten taikinan koneella tai käsin, jauhota työtaso kevyesti ja työstä taikinaa kämmensyrjällä, noin 30 sekuntia koneella tehtyä taikinaa, n. 2 minuuttia käsin tehtyä taikinaa, jotta saat siitä elastista ja kimmoisaa. Paina taikinaan sormella jälki. Sen pitäisi nousta hitaasti ja siihen pitäisi jäädä vähän sormenjälkeä.

Siirrä taikina muovipussiin  ja anna sen levätä huoneenlämmössä minimissään 15 minuuttia tai aina 2 tuntiin asti. Tai laita taikina muovipussissa yön yli jääkaappiin ja ota se huoneenlämpöön hiukan ennen käyttöä.

Täyte:
Laita kulhoon jauheliha ja lisää sen joukkoon raastettuna valkosipuli, sipuli ja inkivääri. Hienonna mung pavun ituja hiukan saksilla/veitsellä ja lisää myös ne kulhoon. Lisää sitten seesamiöljy, hienonnettu korianteri, soijakastike ja mustapippuri. Suolaa täyte ei mielestäni kaivannut, koska soijakastike on suolaista. Sekoita käsin kaikki aineet yhteen yhtenäiseksi massaksi. Jätä odottamaan dumplingien kokoamista.


Dumplingien täyttö:
Ripota työtasolle hyvin kevyesti jauhoja. Muodosta taikinasta tanko ja leikkaa siitä saman kokoisia paloja. Itselläni palat olivat noin ruokalusikallisen kokoisia, ja niistä kaulin noin 11 senttisiä ympyröitä dumplingeja varten. Päätä itse, minkä kokoisia dumplingeja haluat tehdä.


Voit myös kaulia osan taikinasta kerrallaan isommaksi levyksi ja ottaa sopivan kokoisella ja muotoisella muotilla siitä paloja ja täyttää ne.

Peitä odottavat taikinapalat kostealla keittiöpyyhkeellä, etteivät ne kuivu. Kauli sitten joko yksi tai useampi taikinapala kerrallaan ohueksi ympyräksi kaulimella tai piirakkapulikalla. Minä olen jostain syystä mieltynyt käyttämään piirakkapulikkaa useimmissa kaulintaa vaativissa töissä.  

Laita kaulitun ympyrän keskelle täytettä noin teelusikallinen (riippuen tietenkin, minkäkokoisia dumplingeja teet) ja taita ympyrä puolikuuksi taittamalla reunat yhteen täytteen yli. 

Taikina oli niin elastista, ettei sitä tarvinnut kostuttaa rypytysvaiheessa mitenkään, vaan se tarttui hyvin kiinni, eikä yksikään dumpling auennut höyrytettäessä. Jos taikinasi kuitenkin vaikuttaa kuivalta, voit sipaista hiukan vettä liitoskohtaan.



Rypytä sitten reuna kiinni vapaavalintaisella tyylillä ja nosta valmis dumpling esimerkiksi jauhotetulle alustalle peitettynä odottamaan kypsennystä. Minä öljysin höyryuunin pellin ja nostin dumplingit siihen odottamaan kypsennystä peitettynä.

Varo, etteivät dumplingit kosketa toisiaan, silloin ne jäävät helposti kiinni toisiinsa. Minulla tuli sen verran ahdasta tuohon höyryuunin pellille, että muutama dumpling oli jäänyt toisiinsa kiinni. Kun ne irrotti toisistaan, ne repeytyivät ja osa täytteen "kastikkeesta", joka oli muodostunut dumplingin sisälle, karkasi pitkin lautasta, eli meni hukkaan.



HUOM! Taikinaa jäi suhteessa täytteeseen minulla hiukan yli, mutta riippuu aika paljon siitä, minkäkokoisia dumplingeja teet ja kuinka ohueksi kaulit taikinasi. Löysin ylijäämätaikinan hyödyntämiseen hyvän ohjeen, jonka kirjoitan lähipäivinä blogiin. Ylijäämätaikina meni minulla siis jääkaappiin pienessä muovipussissa odottamaan jatkokäyttöä. 

Säädin höyryuunini arviolta 15 minuuttiin, mutta dumplingit kypsyivät 10 minuutissa, joten otin ne aiemmin pois testattuani niiden kypsyyttä. Kannattaa ottaa yksi dumpling pois viimeistään 10 minuutin kohdalla ja tarkistaa kypsyysaste. Tarvittaessa voit vielä jatkaa kypsennystä.


Tee dumplingien kypsyessä kastike dumplingien kanssa tarjottavaksi:
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään, maista ja tarkista maku ja hienosäädä mieleiseksesi tarvittaessa. Soijakastikkeissa on aika paljon eroja, minä lisäsin omaani hiukan vettä, koska muuten kastikeesta olisi mielestäni tullut liian suolaista.


Dumplingit olivat yllättävän täyttäviä ja nämä riittivät pääruoaksi meille neljälle, vaikkei minulla ollut niiden kanssa tarjolla muuta kuin tuota kastiketta ja hiukan rapeaa salaattia. Toisaalta dumplingeja tuli tuosta täytemäärästä 23 kappaletta, joten ei sinänsä ihme.

Kastiketta jäi myös hiukan yli, kuten dumpling -taikinaa, mutta sen säästin jääkaapissa pienessä rasiassa, koska uskon sen käyvän tuosta ylijäämätaikinasta tehdyn syötävän kanssa. Saa nähdä, eli perästä kuuluu.

2 kommenttia:

  1. Näyttävätpäs nämä hyviltä. :) Itse ajattelin tehdä joskus tässä syksyllä momoja, tiibetiläisiä vastineita hieman eri muodolla mutta muuten samalla idealla. Mielenkiinnolla odotan tuota ylijäämätaikinaohjetta, taikinaa kun tahtoo aina kuitenkin jäädä yli ja harmittaa heittää sitä roskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Dumplingseja ja noita vastaavia tiibetiläisiä momojakin taidetaan tehdä nykyään aika eri mallisia, vaikka kai molemmilla on alunperin ollut joku tietty tapa/muoto taikinan sulkemiseen. Minä en myöskään mielellään heitä roskiin mitään, minkä voi hyödyntää. Siksi olin iloinen, kun sattumalta törmäsin tuohon ohjeeseen, johon ylijäämätaikinan saa dumpattua ;).

      Poista