keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Kebakot karitsasta, kesäkurpitsa-mozzarellarullat sekä kesäkurpitsa-kikhernesalaatti...



Voi pojat! Kyllä kotimainen tuore maissi on vaan superihanaa mm. grillattuna. Se kaipaa päällensä vain hiukan voita, ripauksen suolaa ja ehkä tipan tai kaksi sitruunamehua. Jos et ole koskaan upottanut hampaitasi tuoreeseen kotimaiseen maissintähkään, olet jäänyt paljosta paitsi. Ulkolaiset suolaliemeen säilötyt kypsät maissintähkät jäävät kirkkaasti kakkoseksi, vaikka kyllä nekin uppoavat paremman puutteessa. Poikien ollessa pieniä 2000-luvun alkupuolella, meillä oli tapana käydä parikin kertaa joka syksy poimimassa maissia itsepoimintana. Osa maisseista herkuteltiin poimintapäivänä tai sitä seuraavana päivänä ja osa pakastettiin poimintapäivänä sellaisenaan. Poimintapäivänä maissin voi pakastaa ilman esikypsennystä, kun maissin sokerit eivät vielä ole muuttuneet ja maissin maku on muutenkin parhaimmillaan. Kaupastakin saa nykyään tuoreena kotimaista maissia, mutta kauppoihin maissia ei tietenkään saada poimintapäivänä, joten osa maissin mausta ja luontaisesta makeudesta on jo kadonnut ennen kaupan hyllylle päätymistä. Nyt on muuten kotimaisen maissin sesonki.

En ole aiemmin nähnyt kaupassa kotimaista vesimelonia ja kun törmäsin siihen  kauppareissullani, olihan sitä ihan pakko ostaa testattavaksi. Se oli tosi mehukasta, mutta aika mautonta ja valjun väristä. Päätinkin sitä maistettuani, että käytän sitä vaikka salaatissa ennemmin kuin syömme sitä sellaisenaan. Oikeastaan tämä koko ateria saikin siitä ideansa, että mietin, mitä tekisin tuosta vesimelonista ja tuoreesta maissista.  Valmistin koko aterian grillissä, mutta voit tietenkin käyttää uunia ja liettä/keittotasoa näiden kypsennykseen. Sitten vihdoin ohjeisiin...

MINTTUINEN JOGURTTIKASTIKE

4 rkl kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
12 lehteä tuoretta minttua
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
suolaa
1 tl valkoista balsamicoa
1/2 tl sumakkia


KEBAKOT KARITSASTA (4:lle hengelle)

400 g karitsan paistijauhelihaa
1 pieni punasipuli
8 lehteä tuoretta minttua hienonnettuna
1/2 rkl persiljaa hienonnettuna
4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
1/2 tl sumakkia
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa
2 tl Arabic Mix Masala -mausteseosta.
En tiedä, saako Suomesta kyseistä mausteseos, on hankittu reissusta, mutta voit tarvittaessa korvata sen lisäämällä kaikkia tai osaa näistä ripauksen/maun mukaan - Mausteseos sisältää: korianteria, inkivääriä, kanelia, laakerinlehtiä, kardemummaa, kurkumaa, jeeraa, fenkolia, tähtianista, sarviapilaa ja chiliä

hiukan öljyä kebakoiden pinnan voiteluun

KESÄKURPITSA-MOZZARELLARULLAT

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 pussi mozzarellaa (lehmänmaitomozzarella käy tähän paremmin, koska se ei valuta kosteutta kuumentaessa niin paljon)
tuoreita basilikanlehtiä n. 1 lehti per nyytti
aurinkokuivattua tomaattia noin sokeripalan kokoinen pala per nyytti

sitruunamehua ripaus
oliiviöljyä
mustapippuria ja suolaa myllystä pyöräytykset

paistinarua rullien sitomiseen (coktail -tikutkin käyvät hätätapauksessa, mutta paistinarun kanssa rullat on helpompi kääntää grillissä)


KESÄKURPITSA-KIKHERNESALAATTI (4-6 hengelle)

450 g purkki kypsiä kikherneitä
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
n. 4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
pari rkl sitruunamehua
1 tl Herbes de Provence -yrttiseosta

1 vihreä  kesäkurpitsa ohuina pitkulaisina siivuina
1 keltainen kesäkurpitsa ohuina pitkulaisina siivuina
1 punainen paprika
1 tl Sriracha chilikastiketta
n.neljä pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
1 rkl balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua

n. 3 dl vesimelonikuutioita
tuoretta minttua
tuoretta persiljaa
hiukan tuoretta oreganoa


GRILLATUT PUNASIPULIT

1 pienehkö punasipuli per ruokailija
mikrossa ensin 2 minuuttia puolitettuna täysteholla
öljyä
mustapippuria
suolaa
grillaa

GRILLATUT MAISSINTÄHKÄT

1 maissintähkä tai puolikas per ruokailija
suolaa
1-2 rkl öljyä
sitruunamehua

vähän voita

Riippuen grillisi koosta, joudut ehkä jonkun verran muuttamaan tekojärjestystä itsellesi sopivaksi, ellet saa kaikkea mahtumaan grilliisi samaan aikaan. Meillä on todella iso grilli, joten sain kaiken samaan aikaan grillattavaksi.

Minttuinen jogurttikastike:

Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita aterian valmistuksen ajaksi peitettynä jääkaappiin odottamaan.

Kebakot karitsasta:

 Ota jauheliha noin puoli tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön.

Hienonna punasipuli ja yrtit ja sekoita ne sekä mausteet jauhelihan joukkoon tasaiseksi seokseksi.
Seoksesta tulee 8 pitkulaista lihapötköä. Muotoile käsin pitkulaiset pötköt joko metallisiin tai puisiin grillivartaisiin aina 2 pötköä per varras.

Jos käytät puisia grillivartaita, ne olisi hyvä liottaa vedessä ennen käyttöä, etteivät ne pala grillatessa. Eli laita ne samaan aikaan kuin otat jauhelihan lämpenemään veteen likoamaan.

Laita hiukan öljyä pitkulaiselle vadille, johon kebakot mahtuvat vartaissaan ja ripauta pari ruokalusikallista öljyä vadille ja pyöräytä kebakot öljyssä.

Grillaa vartaat kypsäksi välillä käännellen.

Kesäkurpitsa-mozzarellarullat:

Laita lautaselle/vadille oliiviöljy ja sekoita siihen sitruunamehu, suola ja mustapippuri.

Pese ja kuivaa kesäkurpitsa. Vedä sitten kuorimattomasta kesäkurpitsasta juustohöylällä koko kesäkurpitsan pituisia ja levyisiä ohuita siivuja.

Leikkaa mozzarella pienemmiksi paloiksi.

Laita pitkulaisen kesäkurpitsasiivun toiseen päähän mozzarellapala, aurinkokuivattua tomaattia sekä tuoretta basilikaa. Rullaa rullalle ja sido rulla paistinarulla kiinni. Laita valmis rulla lautaselle, johon laitoit aiemmin öljyn ja mausteet.

Toista samoin kaikkien kesäkurpitsasiivujen kanssa. Pyöräytä rullia lautasella, jotta saat niihin kauttaaltaan öljy-mausteseosta.

Grillaa grillissä välillä käännellen, kunnes ruskistuvat kauniisti.

Kesäkurpitsa-kikhernesalaatti:

Tämän salaatin voi tarjota lämpöisenä tai kylmänä oman valinnan mukaan. Me söimme tätä ensin lämpöisenä ruoan kanssa (kesäkurpitsat ja paprikat grillataan ja laitetaan kuumana salaattiaineiden sekaan) ja ylijäämä syötiin seuraavana päivänä kylmänä. Oli mielestämme hyvää kummin vain. Jos sinulla on esim. pieni grilli, tee tämä ensin ja tarjoa se kylmänä.

Huuhtele ja valuta siivilässä kikherneet hyvin ja laita ne tarjoiluastiaan, josta tarjoilet salaatin. Lisää kikherneiden joukkoon punaviinietikka, öljy, suola, mustapippuri, sitruunamehu ja Herbes de Provence. Jätä odottamaan.

Pese ja kuivaa kesäkurpitsat ja paprika. Leikkaa paprikasta pitkiä kapeahkoja siivuja leikkaamalla paprika pituussuunnassa neljään osaan niin, että leikkaat aina sivun kerrallaan, jolloin sinulle jää siemenkota ja paprikan päihin pieni pala paprikaa.  Siivuta nyt jokainen neljäsosa pituussuunnassaan noin 4-6 siivuun riippuen paprikasi koosta. Ota mahdollinen sisuksen valkoinen osa pois. Laita kulhoon.

Siivuta seuraavaksi kesäkurpitsa pituussuunnassa perunankuorimaveitsellä kapeahkoiksi siivuiksi (n. kahden sentin siivuja). Laita paprikasiivujen kanssa samaan kulhoon.

Lisää kulhoon Sriracha, mustapippuri, suola, balsamico, oliiviöljy ja sitruunamehu ja pyöräytä ainekset sekaisin, jotta kesäkurpitsa ja paprika maustuu joka puolelta. Jätä odottamaan.

Lisää kikherneseokseen vesimelonikuutiot ja tuoreet yrtit hienonnettuna.

Grillaa kesäkurpitsa-paprikaseos grillin parilalla tai vastaavalla välillä käännellen ja nosta kuumat kasvikset salaatin sekaan ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Grillatut punasipulit:

Kuori punasipulit ja puolita ne. Nosta ne lautaselle ja esikypsennä niitä mikrossa täysteholla pari minuuttia. Mausta ne sitten öljyllä, mustapippurilla ja suolalla ja grillaa niihin hyvä väri grillissä.

Grillatut maissintähkät:

Jos maisseissasi on suojalehdet ja parta jäljellä, kuori ne pois. Laita lautaselle öljy ja mausteet ja pyöräytä maissintähkiä, jotta saat öljyseosta joka puolelle. Grillaa grillissä kypsiksi välillä käännellen ja laita kypsän maissintähkän päälle tarjolle tuotaessa pieni nokare voita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti