sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tyrni-nektariini brûlée piiraat/tartaletit



Teinkin jo tänään uudestaan näitä tyrni-nektariini brûlée -piiraita, jotta sain kirjattua ylös tarkemmin nuo ainemäärät, joten tässä vielä viimeinen Ravintolapäivän pikkupiiraiden ohjeista.

TYRNI-NEKTARIINI BRÛLÉE PIIRAAT/TARTALETIT (12 KPL)

Tyrni-nektariinihillo (n. 3,5 dl valmista hilloa):
275 g tuoretta nektariinia, kuoret ja kivet poistettuna (n. 4-5 nektariinia)
1 rkl sitruunamehua
1 dl hillo-marmeladisokeria
4 tl tyrnihilloa (tein itse tyrnihillon, mutta suosittelen valmiin tyrnihillon käyttöä, koska sitä tulee niin pieni määrä, ettei ehkä maksa vaivaa tehdä sitä itse)

Pohjat/tartaletit:
2 dl vehnäjauhoja
62 g voita (suoraan jääkaapista)
0,75 dl tomusokeria
0,5 kananmunaa

Täyte:
2 dl tyrni-nektariinihilloa
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,25 dl kuohukermaa (tai vispikermaa)

Paistetun piiraan päälle:
ruokosokeria ripoteltuna n. 1/4 tl per piiras, joka paahdetaan tohottimella tai uunissa grillivastuksen alla

Tee ensin tyrni-nektariinihillo:
Hillon voit tehdä hyvin jo pari päivää aiemminkin ja säilyttää sen jääkaapissa. Hilloa jää jonkun verran yli, mutta se käy esim. paahtoleivälle tai kääretortun täytteeksi. Kalttaa nektariinit kiehuvassa vedessä n. minuutin verran, jolloin kuoret on helpompi irroittaa. Eli laita nektariinit kiehuvaan veteen, anna olla noin minuutti ja nosta reikäkauhalla pois. Kuori sitten nektariinit ja paloittele ne suoraan pieneen kattilaan, jossa teet hillon. Nektariininmehu saa olla mukana.

Lisä kattilaan hillo-marmeladisokeri sekä situunamehu ja keittele seosta n. 5-10 minuuttia kuorien vaahto välillä pois, kunnes nektariinipalat pehmenevät selkeästi. Lisää lopuksi tyrnihillo.

Soseuta hillo sauvasekoittimella ja jätä odottamaan.

Piiras-/tartalettipohjat:
Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja esipaista pohjia 195-asteessa, kiertoilma 175-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Tee pohjien paistuessa täyte:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään esim. haarukalla. Lusikoi täytettä esipaistetuille pohjille noin reilu ruokalusikallinen per pohja.

Alenna uunin lämpö 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen ja paista vielä uunin alatasossa  noin 20 minuuttia. 

Ripottele kypsien piiraiden päälle ruokosokeria ja polta sokeri tohottimella tai uunissa grillivastuksien alla, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu.

Säilytä ylijääneet piiraat jääkaapissa.

Itse pidän kovasti tämän tyylisistä pienistä piiraista/tartaleteista ja täytteitä vaihtelemalla näistä saa lukuisia erilaisia herkullisia versioita (yksi täytevaihtoehto tulikin tätä kirjoittaessani heti mieleen ;)). Mikäli sinulla ei ole tartalettivuokia, voit tehdä nämä piiraat esimerkiksi muffinsivuoassa, jolloin niistä tulee vielä pienempiä ja ohjeesta näin ollen enemmän piiraita.



2 kommenttia:

  1. Aivan huippu idea yhdistää paahtovanukas ja piirakka, taidan kyllä varastaa tämän idean omaankin keittiöön! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Idea ilman muuta käytettävissä, siksihän näitä ohjeita tänne blogiin tulee naputeltua, että joku muukin ehkä innostuisi niiden mukaan jotain kokkailemaan.

      Poista