torstai 21. elokuuta 2014

Ravintolapäivän suklaakakut

Ravintolapäivänä kahvilassamme oli tarjolla kahdenlaista suklaakakkua, joissa molemmissa oli samanlainen kakkuosa, mutta kuorrutus ja koristelu olivat erilaiset. Onneksi olin ottanut suurimmasta osasta leivonnaisten testiversioista kuvia, niin saan ohjeiden kanssa kuvat tänne blogiin.

Tässä suklaakakussa kakun kuorrutus on Mascarponevaahtoa ja koristeena on reilusti kauden marjoja.


Toinen suklaakakuista sai päällensä Dulche de leche -kermaa, vadelmia, tummaa suklaata ja brigadeiroja.


Meillä on ollut aiemminkin suklaakakkua Ravintolapäivänä tarjolla, koska suklaakakun tarjolle asettaminen on yleensä aika varma kortti. Nyt kyseesä kuitenkin erilaiset suklaakakut kuin aiemmilla kerroilla, koska näiden kakkujen reseptit kehitin 17.8. Ravintolapäivään. Kakku kannattaa leipoa tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi, jotta se ehtii jähmettyä. Pohjaosa on nimittäin mutakakkumainen, muttei ihan niin kostea eikä niin tiivis, kuin perinteinen mutakakku. Kuorrutus ja koristelu kannattaa levittää sitten vasta hiukan ennen tarjoilua kakulle, jotta marjat ovat mahdollisimman freesejä tarjolle tuotaessa.

Tein kakut Ravintolapäivää varten gluteenittomana, mutta tämä ohjeeni toimii yhtä hyvin tavallisilla vehnäjauhoilla, kokeilin sen myös niistä, jotta tiedän, että se onnistuu niistäkin. Valitse siis itse, käytätkö gluteenittomia jauhoja vai tavallisia vehnäjauhoja.

GLUTEENITON SUKLAAKAKKU (n. 26-28 cm irtopohjavuokaan)

200 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
200 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl ruokosokeria
4 kananmunaa
2 tl espresso -jauhetta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai halutessasi tavallisia vehnäjauhoja, jolloin kakku ei luonnollisestikaan sitten enää ole gluteeniton))
1 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

VALITSE KUORRUTUKSISTA/KORISTELUISTA JOKO



MASCARPONEVAAHTO

1 prk Flora Vispiä
n. 200 g Mascarponea
1 tl vaniljasokeria
n. 2-3 rkl tomusokeria

Koristeeksi:
reilusti kauden marjoja, vadelmia, mansikoita, mustikoita, kirsikoita tms.
tuoretta minttua muutamia lehdyköitä


TAI



DULCHE DE LECHE -KERMA

2 dl vispikermaa
3 rkl Dulche de lecheä = kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa

Koristeeksi:
vadelmia
tummaa suklaata rouheena
n. 8 kpl Brigadeiroja, ohje täällä
tuoretta minttua muutamia lehdyköitä

Kakkupohja:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ja pohjalla oleva leivinpaperi kevyesti.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella voi ja ruokosokeri vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään.
Laita ruokalusikallinen jauhoseosta muanvaahtoon ja lisää yksi kananmuna. Vatkaa se kunnolla sekaisin. Lisää taas lusikallinen jauhoseosta ja yksi muna vatkaten. Toista sama, kunnes kaikki neljä munaa on lisätty. 

Lisää sitten loppu jauhoseoksesta ja jogurtti ja nostele ne seokseen sekaisin nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina tasaisesti kakkuvuokaan ja paista uunin alatasossa n. 30 minuuttia. Minulla sopiva paistoaika oli kiertoilmalla 155-asteessa 28 minuuttia. Kakun keskusta saa vielä hiukan hyllyä, kun otat sen uunista. Nosta kakku vuokineen ritilälle jäähtymään. Se loppukypsyy vielä hiukan uunista oton jälkeen ja kiinteytyy jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä kokonaan paistovuoassaan mielellään seuraavaan päivään (peitä vaikka foliolla tai kakkukuvulla, kun kakku on jäähtynyt), ennen kuin siirrät sen tarjoilualustalle ja koristelet sen.

Mascarponevaahto + koristelu:

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa Flora Vispi ja mascarpone sekä tomusokeri ja vanilja keskenään vaahdoksi. Maista seosta ja lisää tarvittaessa mascarponea tai tomusokeria oman makusi mukaan ja vatkaa vielä aineet uudestaan sekaisin. Mascarponeissa on aika paljon merkkikohtaisia eroja.

Lusikoi seos tarjoilualustalla olevan suklaakakun päälle ja koristele kakku runsaasti kauden marjoilla sekä halutessasi vielä mintun lehdyköillä.

Dulche de leche -kerma + koristelu:

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella tai yleiskoneen kulhossa vispikerma vaahdoksi. Lisää sekaan Dulche de leche ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi seos kakun päälle, ripottele suklaarouhetta pintaan ja koristele loppuun vadelmilla ja halutessasi vielä brigadeiroilla.


2 kommenttia:

  1. Voi taivas kuinka kauniit kakut! Marjoilla saa niin ihania koristeluita aikaiseksi. Nyt kiinnostuin kovasti noista brigadeiroista! Menevät ehdottomasti kokeiluun jospa niistä saisi seuraaviin juhliin pikkumakean tarjolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taru! Totta, marjat kyllä kruunaa kakun kuin kakun ulkonäöllisesti ja maunkin takia. Kokeile ihmeessä brigadeiroja, ne kun voi tehdä pari päivää aiemmin jo valmiiksi jääkaappiin. Ovat äkkimakeita, mutta hyviä ;).

      Poista