tiistai 19. elokuuta 2014

17.8. Ravintolapäivä - Kaivopuistossa auringon hellittävänä

Ravintolapäivä on varsinainen ruokabloggarin toiveuni. Pääsee toteuttamaan itseään rakkaassa harrastuksessa, tapaa ihania ihmisiä ja ruoka on tapahtuman keskipisteenä. Mahtavaa! SUURI kiitos teille ihanaisille asiakkaille, jotka teitte Ravintolapäivän kahvilan pyörityksestäni jälleen ihan mahtavan hienon kokemuksen. Niin ja erityiskiitos niille asiakkaille, jotka kärsivällisesti jaksoitte odottaa suklaakakkujen koristelua, vaikka siinä välillä tovi vierähtikin. Kun aurinkokin vielä helli meitä loppukesän upealla ilmalla, päivä oli lähes täydellinen.

Päivä olisi ollutkin täydellinen ilman aamun kotona sattunutta tapahtumaa. Osalle asiakkaista jo kerrroinkin, miten aamu meillä Ravintolapäivän osalta lähti käyntiin. Olemme normaalisti olleet kahvilaa pyörittämässä mieheni kanssa, mutta tällä kertaa suunnitelmat meni lennossa uuusiksi, kun mieheni satutti selkänsä aamutuimaan kumartuessaan niin pahasti, että hän oli täysin pois pelistä päivän osalta. Ei ehkä ihan unelmastartti päivälle siis miltään osin. Marssijärjestys uusiksi ja perheen molemmat nuoret miehet joutuivat hyppäämään avukseni. Apua tarvitsin erityisesti suuren tavaramäärän kantoon peräkärryyn ja autojen kontteihin, sillävälin kun itse paistoin ulkogrillissä pizzoja ja keittelin kahvia termareihin.

Hiukan aiottua myöhemmin pääsimme kotoa starttaamaan kohti Kaivopuistoa ja melkoisen pahalta tuntui jättää mieheni eteisen lattialle yksin makaamaan varustettuna puhelimella, parilla banaanilla jne. Loppujen lopuksi hänen oli soitettava ambulanssi itselleen, kun kivut olivat niin kovat, eikä ollut mitään saumaa päästä lattialta omin avuin ylös. Itselläni ei varmaan siinä aamuhässäkässä olisi tullut mieleen jättää ovea pois lukkoasennosta niin, että tarvittaessa ambulanssimiehet pääsevät sisään. Onneksi mieheni itse oli sen verran fiksu, että osasi tuon asian ottaa huomioon ja jätimme oven lukitsematta. Nyt tilanne jo onneksi hiukan parempi ja hän on kotona vietettyään sunnuntain ja maanantain välisen yönkin sairaalassa. Selkäkin on aavistuksen parempi ja kyse onneksi vain pahemmanlaatuisesta noidannuolesta verrattuna siihen, että esimerkiksi välilevy olisi pois paikaltaan. Kyllä se siitä, pikkuhiljaa. On tuo ihmiskeho vaan aika hienovarainen koneisto, mutta valitettavan vikaherkkä joskus.

Koska vakiapukädet puuttuivat ja asiakkaita oli kojulla hyvin, yhtään ainoaa valokuvaa ei koko päivän aikana tullut otettua. Olisi ollut toki kiva saada muutama kuva taas muistoksi ja tänne blogiinkin laittaa. Samoin osa leivonnaisista jäi koristelematta ja lähes kaikkia tuotteita myytiin osittain suoraan kylmälaukuista ja kuljetuslaatikoista kauniisti esillelaitettujen tuotteiden sijaan. Itse pidän tuotteiden kauniista esillelaitosta, joten tuo jäi itseä hiukan harmittamaan, mutta onneksi se ei tuntunut juurikaan asiakkaita häiritsevän. Toivottavasti ensi kerralla saadaan aamuunkin unelmastartti Ravintolapäivän osalta.

Kirjoitin jo blogini Facebook -sivun tapahtumasivulle, mitä tein ensimmäiseksi Ravintolapäivästä kotiin tultuani. Suurin osa olisi ehkä arvannut, että nostan jalat pöydälle (ei huono vaihtoehto ollenkaan), ottaen huomioon, että olin edellisenä yönä mennyt nukkumaan joskus yhden jälkeen ja aamulla noussut viideltä tekemään pizzataikinaa. Sen jälkeen sitten painanut sähköjäniksenä noin iltakuuteen, mutta ei, ruokabloggaajahan se vasta lämmitteli siinä :).


Samalla, kun kannoin poikien kanssa tavaroita sisään, laitoin ensitöikseni nk. levyn tulille ja keittelin sokerisiirappia Pink Lemonadea varten. Tuli nimittäin ihan uskomaton mieliteko itsellä Pink Lemonadea kohtaan, kun oli ollut koko päivän syömättä ja juomatta, ja kaateli useamman litran jääkylmää Pink Lemonadea asiakkaille ennen sen loppumista. Ja kyllä se maistuikin todella virkistävältä, kun kuvassa olevaan annokseen pääsin käsiksi. Oman maun mukaan lemonadeen kannattaa laittaa sokerisiirappia, sitruunamehua ja punaista mehua eri suhteissa, siksi ohjeessakaan ei ihan tarkkoja määriä ole. Itselläni tällä kertaa pinkin värin antavana oli karpalomehua, mutta tosiaan esim. vadelmamehukin käy. Jos itse halajat kirpeänmakeaa kesäjuomaa, löydät tämän PINK LEMONADEN ohjeeni täältä

Lupasin, että blogista tulee löytymään lähipäivinä ainakin suurin osa Ravintolapäivänä tarjolla olleiden tuotteiden ohjeista. Aloitankin nyt linkkaamalla blogissa jo oleviin ohjeisiin ja pikkuhiljaa sitten kirjoittelen noita blogista vielä puuttuvia ohjeita.


BLUEBERRY DREAM CUPCAKES - makuina mm. sitruunaa, kotimaisia mustikoita ja mascarponea. Ohje täällä



RED VELVET CUPCAKES, ohje Red Velvet kakkuun sekä Cupcakeihin täällä

Kirjoitan tähän ohjeen nyt myös päivitettynä pelkästään cupcakeihin. Tällä kertaa jätin ohjettani vastoin tuon punajuuren pois taikinasta ja ihan hyvin toimi ilman sitäkin, joten valitse itse, laitatko punajuurta vai et. Punajuuren kanssa olivat vielä mehevämpiä, tosin eivät nämä kuivia nytkään olleet.

RED VELVET CUPCAKES (n. 24 KPL)

Märät aineet:
(1 raaka kuorittu punajuuri hienoksi raastettuna)
1,5 tl punaista pastaväriä (geelimäinen elintarvikeväri, minulla Wilton -merkkinen) tai enemmän, jos haluat voimakkaan punaisen
2 munaa
2 dl öljyä
2,5 dl luonnonjogurttia TAI piimää TAI niiden sekoitusta suhteessa 50/50 (minulla näiden sekoitus tällä kertaa)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria (vaniljatangosta siemenet raaputtamalla saat parhaan vaniljan aromin)
3 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl kaakaota (makeuttamatonta tummaa kaakaota, esim. Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 rkl espresso -jauhetta ( noin 1/2 Nescafe Espesso stickistä)

2 tl valkoviinietikkaa
1,5 tl ruokasoodaa

TUOREJUUSTOKUORRUTUS

150 g voita, huoneenlämpöistä
n. 4 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
n. 3 rkl kuohukermaa

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Kannattaa suojata kädet kertakäyttöhanskoilla, kun kuorit ja raastat punajuurta, on melko värjäävää. Kuori ja raasta punajuuri hienoksi ensimmäiseksi kulhoon. Lisää sekaan kaikki märät aineet, eli munat, öljy, jogurtti/piimä ja elintarvikeväri. Sekoita keskenään tasaiseksi.

Sekoita toisesa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli jauhot, sokerit, suola, kaakao ja espresso -jauhe. Lisää kuivat aineet märkien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Laita lasiin ensin ruokasooda ja mittaa sen päälle viinietikka. Sekoita. Seos kuohuu melko voimakkaasti, ja niin sen kuuluukin tehdä. Kaada seos samantien taikinan sekaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Laita muffinsipellille paperiset muffinsivuoat, täytä ne noin puoliväliin, hiukan reilu, paperivuokaa taikinalla ja paista 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa n. 20 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 17,5 minuuttia.

Jäähdytä cupcaket täysin ennen kuorrutusta. Koristele mieleiseksesi.

Kuorrutus:

Vatkaa sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja kylmä tuorejuusto suoraan jääkaapista. Sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää sitten vielä tomusokeria ja kuohukermaa sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Kuorrutus saa olla melko paksua. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Jos haluat kauniin koristepursotuksen, käytä tyllaa ja pursotuspussia tai tukevaa pakastepussia. Halutessasi voit levittää kuorrutuksen esim. veitsellä. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina paljon enemmän, joten veitsellä levitettäessä näillä ainemäärillä kuorrutusta jää varmaankin yli.

Säilytä cupcaket jääkaapissa.


RICE KRISPIES TREATS - Rice Krispies -muroja, sulaettuja vaahtokarkkeja ja himpun verran voita sisältäviä rapeahkoja pikkuherkkuja. Ohje löytyy täältä

Minulla oli näitä kolmenlaisia versioita, yhdet jotka näkyvät kuvassa, eli sulatettua valko- ja tummaa suklaata sekä pakastekuivattuja mansikoita koristeekseen saaneet, yhdet Mini Smarties -rakeilla koristellut (ripottele Smarties -rakeet voideltuun vuokaan ennen massan siihen painelua. Painele massa kiinni, käännä ja leikkaa paloiksi) ja kolmas versio, jossa lisäsin perusmassaan sulien vaahtokarkkien sekaan n. 3 rkl Peanut Butteria ja n. 20 grammaa sulatettua tummaa suklaata (koristeena näissä tummaa suklaata ja kuivapaahdettua suolapähkinärouhetta).


MARSHMALLOW-CHERRY PIE/VAAHTOKARKKI-KIRSIKKAPIIRAS - murotaikinapohjalla kirsikkahilloa ja päällä paahdettuja vaahtokarkkeja, ohje täällä
Tosin ohjeessa iso piiras, kuten tässä kuvassa:


Jos haluat tehdä pieniä piiraita, joita minulla oli Ravintolapäivänä, tarvitset pieniä piirasvuokia.  Parhaita ovat metalliset, joissa pohja paistuu erityisen rapeaksi. Voitele vuoat kevyesti ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tai mieluummin ota ohueksi kaulitusta taikinasta hiukan vuokaa suurempia pyöreitä paloja, ja laita ne vuokiin. Trimmaa vuoan reunat ylimääräisestä taikinasta esimerkiksi veitsellä. Laita kylmään noin 15 minuutiksi tai pidemmäksi ajaksi, pistele pohjat haarukalla ja paista uunin alatasolla 200-asteessa, kiertoilmalla 180-asteessa n. 10 minuuttia uunin alatasolla. Lisää kypsän pohjan päälle ohuesti hilloa ja päälle joko pieniä vaahtokarkkeja tai isoista vaahtokarkeista leikattuja paloja. Paahda vielä muutama minuutti uunissa, kunnes vaahtokarkit paahtuvat, mutteivat ruskistu liikaa.

Lisää ohjeita siis tulossa blogiin Ravintolapäivän tiimoilta lähiaikoina. Allaoleva kuva on meidän ensimmäiseltä Ravintolapäiväkerraltamme viime vuoden elokuussa, myös Kaivopuistosta. Välillä olimme pari kertaa Ruttopuistossa ja nyt neljännellä kerralla uudestaan Kaivarissa.



Kiittää ja kuittaa tältä päivältä ;).
-Raili

2 kommenttia:

  1. Hitsit, mullahan oli kamera kourassa tuolla, mutta te näytte siellä taustalla vaan. Meinasin tulla napsasemaan kuvan ihan kunnolla kiskankin puolelta mutta ajattelin että kyllä pojat on kuvan ottaneet :/ Pöh.
    Ja hyvä kuulla ettei "sen pahempaa" selässä, toivotaan pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamera oli mukana ja pojilla tosiaan ohjeistus kuvien otosta, mutta niin siinä vain kävi, että kun ei erikseen siellä paikan päällä maininnut asiasta, niin ei ole yhtään ainoaa kuvaa koko päivästä. Tosin kun mitään ei ehtinyt saada kunnolla esille, niin eipähän harmita, kun kuvista katsoisi, miten kaaoksessa myyntipiste oli. Kaikissa asioissa on positiivinenkin puoli ;).
      Niinpä, pahempikin selkäongelma olisi voinut olla. Kiitos, välitän toivotukset.

      Poista