maanantai 21. heinäkuuta 2014

Hummus, Tsatziki ja Coleslaw

Hummus on erityisesti Lähi-Idässä hyvin suosittua dippinä ja levitteenä. Hummus -nimi tulee arabiankielen sanasta hummus, joka tarkoittaa kikhernettä. Hummusta tehdään sekä tahinilla että ilman. Tahini (seesaminsiementahna) antaa hummukseen omaleimaisen maun, josta kaikki eivät suinkaan pidä. Jos et pidä tahinin mausta, voit jättää sen poiskin.


HUMMUS (n. 3,5 dl - 4-6:lle hengelle)

1 tlk kikherneitä (400 g purkki)
1 valkosipulinkynsi
6 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan enemmänkin)
2 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
2 rkl tahinia
mustapippuria myllystä n. 3 pyöräytystä
1/2 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa
n. 3rkl vettä

Koristeeksi:
persiljaa hienonnettuna
muutama kokonainen kikherne
oliiviöljyä
(paprikajauhetta)

Valuta kikherneistä suurin osa nesteestä pois ja ota sivuun muutama kikherne koristelua varten. Laita loput sitten kulhoon, jossa voit käyttää sauvasekoitinta. Lisää kulhoon hienonnettu valkosipulinkynsi ja muut aineet ja aja seos tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vielä lisää vettä, jotta saat sopivan koostumuksen hummukseesi.

Voi tehdä hummuksen myös monitoimikoneessa. Laita samoin kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja soseuta seos hienoksi.

Siirrä hummus lautaselle ja tee siihen lusikalla muutama vako. Lirauta vakoon oliiviöljyä, ripottele päälle hienonnettua persiljaa ja halutessasi hiukan paprikajauhetta ja laita vielä muutama kokonainen kikherne koristeeksi.

Hummusta voi tarjota alkupalana esim. tuoreen pitaleivän kanssa tai esim. aterian osana.


Tsatzikiin vastaavasti on varmaankin törmännyt ainakin Kreikan tai Turkin lomallaan. Tästä on  hiukan erilaisia versioita ja se käy hyvin lisukkeeksi esimerkiksi  liharuoille. Meillä oli tänään sitä tarjolla Falafelien ja mm. tuoreen pitaleivän kera.  Arvelin olevani ainoa meidän perheessä, joka tykkää Falafeleistä ja todistin tuntevani perheen maun melko hyvin. Tiedänpähän, mitä tänään on minulla ruokana. Olin kuitenkin varautunut siihen, ettei Falafelit saa suurta suosiota perheen keskuudessa, joten tein samalle aterialle myös Pulled Porkia ja erilaisia lisukkeita, mm. Coleslawta (jonka saan kyllä myös syödä yksin tässä perheessä. Mokomat eivät ymmärrä hyvän päälle). Eikös Pulled Porkin teko olekin fiksu valinta kesähelteillä? Minulla se muhi koko yön matalahkossa uunilämmössä antaen kämppään hiukan lisälämmikettä.


TSATZIKI (n. 4 dl - 4:lle hengelle)

3 dl turkkilaista jogurttia
1/2-3/4 tuoretta kurkkua
1 tl suolaa
mustapippuria pyöräytys myllystä
1 tl valkoista balsamicoa (tai valkoviinietikkaa)
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna (tai enemmän, jos pidät voimakkaasta valkosipulin mausta)
n. 1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
n. 1 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
1 rkl oliiviöljyä + ripaus koristeeksi
1 rkl sitruunamehua

Pese kurkku ja raasta se lautaselle karkeaksi raasteeksi. Ripottele suola kurkun päälle ja jätä se tekeytymään.

Sekoita jogurtin sekaan kaikki muut aineet, paitsi kurkkuraaste.

Valuta kurkkuraaste siivilässä tai purista sitä voimakkaasti puhtain käsin, jotta kurkusta irtoaa ylimääräinen neste. Sekoita valutettu/kuivahkoksi puristeltu kurkku Tsatzikin sekaan.

Koristele Tsatziki muutamalla oliiviöljytipalla ja halutessasi esim. mintun lehdykällä.

Vaikka muu perhe ei tykkää Coleslawsta, teen sitä itselleni silloin tällöin varsinkin varhaiskaaliaikaan, koska minä taas pidän siitä niin paljon, että  syön sitä ihan sellaisenaankin. Coleslaw käy lisukkeeksi tosi monenlaisen ruoan kanssa. Jenkeissä se on lähes aina picnicin tai barbeque -aterian osana. Coleslawta tehdään sekä majoneesilla että ilman, molemmat mielestäni hyviä, vaikkakin hiukan erilaisia.


Wikipedia muuten kertoo, että Coleslaw nimi tulee Hollannin sanoista "Koosla" tai "Koolsalade", jossa mm. Koolsalade tarkoittaa nimenomaan kaalisalaattia.

COLESLAW (4-6 hengelle)

1/2 varhaiskaalia
2 porkkanaa
n. 1 dl majoneesia (itsetehtyyn majoneesiin ohje alempana, kuapan valmiskin käy)
Huom! Jos käytät kaupan majoneesia, lisää 1/2 tl Dijon -sinappia
1 tl valkoista balsamicoa/valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
pyöräytys mustapippuria myllystä
5 sipulinvartta ohuina kiekkoina

Helpoiten Coleslawn kaalin saat ohueksi joko mandoliinilla tai monitoimikoneen raastinterällä, mutta veitselläkin voit suikaloinnin hoitaa. Itse suikaloin kaalin mandoliinilla ja raastan kuoritun porkkanan karkeaksi raastimella. Jos käytät kaalin suikalointiin monitoimikonetta, porkkana hoituu näppärästi samoin.

Sekoita kaali- ja porkkanasuikaleiden sekaan loput aineet, tarjoa heti tai säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Pidätkö enenmmän Coleslawsta, jossa ei ole majoneesia. Täältä ohje majoneesittomaan Coleslaw -versiooni, josa on hiukan itämainen twisti ja myös retiisejä (tämän nimesin punakaali-porkkanasalaatiksi). Retiisit voi jättää poiskin ja vielä perinteisemmän makumaailman saa jättämällä korianterin ja mirinin pois.

MAJONEESI
1 keltuainen
1 tl Dijon -sinappia
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
mustapippuria pyöräytys myllystä
1 tl valkoista balsamicoa (tai valkoviinietikkaa)
n. 1,25 dl rypsiölyä
n. 0,5 dl oliiviöljyä

Voit tehdä majoneesin joko käsin kulhossa kierrevatkaimella tai esim. sauvasekoittimella korkeassa kapeahkossa kulhossa.

Majoneesissa kannattaa käyttää suurimmaksi osaksi neutraalin makuista öljyä. Voit tehdä sen kokonaankin rypsiöljystä, mutta mielestäni pieni oliiviöljyn lisäys antaa siihen hyvän maun. Pelkästä oliiviöljystä majoa ei kuitenkaan kannata tehdä, koska oliiviöljy on yksinään liian vahvan makuinen majoneesissa.

Käsin: Vatkaa keltuainen ja mausteet keskenään sekaisin kierrevatkaimella kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain koko ajan vatkaten. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan vatkaten.  Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Sauvasekoittimella: Laita keltuainen ja mausteet kulhoon ja pyöräytä ne sauvasekoittimella sekaisin.  Lisää sitten öljyä aluksi tipoittain koko ajan konetta käyttäen ja samalla sauvasekoitinta hitaasti nostaen ylöspäin ja sitten painaen alaspäin. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan sauvasekoitinta käyttäen samalla metodilla. Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Makuja kun on erilaisia, niin kannattaa maistaa majoneesia ja lisätä sitten oman maun mukaan tarvittaessa pippuria, suolaa tai sitruunamehua. Tarvittaessa voit ohentaa/keventää majoneesia vedellä tai kermaviilillä/turkkilaisella jogurtilla tms.

Laitan myös Falafelien ja Pita -leipien ohjeet blogiin lähipäivinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti