maanantai 2. kesäkuuta 2014

Broilerinkoivet, bataatti- ja perunalohkot, punakaali-porkkanasalaatti



Paluu arkeen ja normiruokiin lakkiaisviikonlopun jälkeen. Päivittelen jossain vaiheessa blogiin joitain lakkiaistarjottavien ohjeita, osa onkin jo blogissa.  Kuvaaminen tahtoo juhlissa jäädä pahasti muun hössötyksen jalkoihin, joten täytyypä katsella, löytyykö kuvissa noista lakkiaistarjottavista suht kelvollisia kuvia. Tässä kuitenkin tosiaan tällaista perussettiä arkeen.

Meidän perheessä syödään aika paljon broileria eikä vähiten sen monipuolisuuden takia. Ehkä kaikista eniten tulee käytettyä broilerifileitä ja paistipaloja, mutta tähän ruokaan broilerinkoivet käyvät hyvin, koska ne eivät kuivu helposti ja ne saa näppärästi kypsennettyä bataatti- ja perunalohkojen kanssa uunissa samaan aikaan. Bataatti vastaavasti  kuuluu omiin lempiaineksiin keittiössä. Se on luonnostaan aika makeaa ja aromikasta. Siitä saa yksinäänkin tehtyä paljon kaikenlaista, ja se sopii esimerkiksi perunan kanssa hyvin, koska niiden kypsymisaika on aika lähellä toisiaan.

BROILERINKOIVET (4:lle hengelle)

8 kpl broilerin koipia (marinoimattomia)
2 rkl oliiviöljyä
1,5 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria myllystä n. 5 kierrosta
1 rkl tuoretta timjamia
1 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1/4 sitruunan mehu
1 tl balsamicoa
1 tl soijakastiketta
1 tl tomaattipyreetä (ketsuppikin käy, jos ei ole pyreetä)
1 tl Hot pepper saucea (tai vastaavaa)
1,5 rkl tummaa muscovadoa TAI fariinisokeria
2 rkl vettä

Sekoita marinadin aineet keskenään haarukalla lasissa. Siirrä broilerinkoivet uunivuokaan, jossa paistat ne ja kaada marinadi niiden päälle. Sekoittele, jotta ne marinoituvat joka puolelta. Jätä huoneenlämpöön n. 40 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan  220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen ja valmistele sitten bataatti- ja perunalohkot uuniin.

HUOM! Broilerinkoivet menevät uuniin peruna- ja bataattilohkojen kanssa, kun peruna- ja bataattilohkoja on kypsennetty n. 15 minuuttia.


BATAATTI- JA PERUNALOHKOT UUNISSA (4:lle hengelle)

6 isoa perunaa (kuorineen)
1 iso bataatti
2 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
1/4 sitruunan mehu
n. 4 rkl oliiviöljyä
n. 4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
2 tl tuoretta basilikaa revittynä

Pese perunat hyvin juuresharjalla. Paloittele ne lohkomalla ensin puoliksi ja sitten puolikas vielä neljään osaan. Laita perunalohkot uunivuokaan.

Pese ja kuori bataatit ja paloittele ne suurinpiirtein samankokoisiksi paloiksi kuin perunat. Laita ne samaan uunivuokaan.

Lisä kaikki mausteet uunivuokaan ja sekoittele peruna- ja bataattipaloja, jotta mausteet leviävät tasaisesti joka puolelle.

Paista 220-asteessa keskitasolla, kiertoilma 200-astetta n. 45 minuuttia - tunti välillä käännellen. Laita broilerinkoivet uuniin, kun peruna- ja bataattilohkot ovat olleet uunissa noin 15 minuuttia.

Tee niiden kypsyessä nopea lisukesalaatti tekeytymään ja maustumaan.

PUNAKAALI-PORKKANASALAATTI (4:lle hengelle)

n. 1/6 punakaalista
2 porkkanaa
3 retiisiä
1 kevätsipuli
2 tl tuoretta korianteria hiukan hienonnettuna
1 tl punaviinietikkaa
1/2 tl sokeria
1 tl miriniä
suolaa, mustapippuria
1 tl sitruunamehua

Pese punakaali, porkkanat, retiisit, kevätsipuli ja jätä ne valumaan.

Raasta punakaali ja porkkana karkeahkoksi raasteeksi ja laita raaste salaattikulhoon. Leikkaa retiisi ohuiksi siivuiksi ja lisää salaattikulhoon. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi veitsellä tai saksilla salaattikulhoon.
Lisää korianteri hienonnettuna sekaan.

Sekoita lasissa haarukalla kaikki loput aineet keskenään, kaada se salaatin sekaan ja nostele sekaisin.

Punakaalin tilalla voit toki käyttää valkokaaliakin, mutta punakaalista tämä salaatti on paljon kauniimpi ja antaa väriä koko ruoka-annokselle.

Meillä oli vielä lisukkeena vuonankaalia, jonka seassa oli pilkottuja keltaisia tomaatteja tämän ruoan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti