perjantai 21. maaliskuuta 2014

Pinaatti-mozzarella-tomaatti -tagliatellea

Tämä on nopea ruoka, jos käytät valmista kuiva- tai tuorepastaa tähän ruokaan. Ja vaikka tekisit itse tuorepastan, kuten minä tein tällä kertaa, ei ruoassa silti mene ihan mahdottoman kauaa aikaa.

Pastakastikkeen jujuna on Buffalo Mozzarella, joka venyy ihaniksi mozzarellarihmoiksi  pastaa syödessä. En siis suosittele tekemään tätä tavallisesta mozzarellasta, koska sen rakenne on erilainen. Hyväähän se varmaan tavallisestakin mozzasta tehtynä olisi, muttei kuitenkaan sama asia.



Jos käytät valmista pastaa, hyppää tämä pastaosio yli. Pastakastikeohje löytyy alempaa.

TUORETAGLIATELLE (n. 4:lle hengelle)

3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl oliiviöljyä
n. 300 g vehnäjauhoja (hiukan vajaa)

Pastataikina monitoimikoneella:
Laita monitoimikoneeseen kananmunat, suola, oliiviöljy ja suurin osa vehnäjauhoista. Käytä konetta hetken aikaa. Taikinasta pitäisi muodostua pallo. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää vielä hiukan jauhoja ja käytä taas hetken aikaa konetta.

Pastataikina käsin:
Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, tee taikina käsin. Valintasi mukaan kumoa jauhot (suurin osa) joko pöydälle tai tee taikina laakeassa kulhossa, tekotapa lähes identtinen. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon kippaat kananmunat, suolan ja oliiviöljyn. Sekoita munaseos sekaisin haarukalla. Siirtele sitten haarukalla jauhoja alussa pieni määrä kerrallaan munaseokseen sekoittaen ja sitten hiukan reippaammin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Kun saat kaikki ainekset sekaisin, kippaa taikina jauhotetulle työtasolle ja jatka taikinan työstämistä, kuten on alempana kerrottu.

Kumoa taikinapallo puhtaalle kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ja työstä sitä mielellään n. 10 minuuttia, jotta saat silkkimäisen ja elastisen pastataikinan aikaiseksi. Taikina on aika jämäkkää, mutta kunnollinen työstö auttaa pastan jatkokäsittelyssä tehden siitä elastista, jolloin siitä saa aikaiseksi tarpeeksi ohutta pastaa.

Peitä taikinapallo muovilla ja jätä se vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Voit myös tehdä pastataikinan huomattavasti aiemmin ja laittaa peitettynä jääkaappiin odottamaan. Jääkaapissa taikinan pintaan saattaa kertyä hiukan kosteutta, joten kun otat taikinan jääkaapista, sivele taikinapallon pintaan kevyesti jauhoja. Minä tein pastataikinan edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa, jolloin se oli seuraavana päivänä valmiiksi työstettävää.

Minulla ei ole pastakonetta, vaikka se on ollutkin hankittavien keittiövempeleiden listalla pidempään. Jossain vaiheessa aion kyllä hankkia KichenAidiini tuon  lisäosan. Kyllähän se helpottaisi pastan tekoa, vaikka toki käsinkin pastan teko onnistuu ihan hyvin, vaatii vain hiukan enemmän kärsivällisyyttä.

Pastan teko pastakoneella:
Jos sinulla on pastakone, leikkaa taikina n. neljään osaan ja työstä kevyesti jauhotettua taikinaa pala kerrallaan. Aja ensin pastakoneen paksuimmalla asetuksella pala läpi pari kertaaa ja säädä pastakonetta aina ohuempaan suuntaan, kunnes saat sopivan vahvuuden. Leikkaa pastalevyt sitten tagliatelleksi.

Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.

Pastan teko ilman pastakonetta:

Jauhota puhdas työtaso kevyesti jauhoilla ja kauli pastapallosi suureksi suorakaiteen malliseksi ohueksi levyksi. Irroittele välillä pastalevyä työtasolta ja ripauta hiukan jauhoja lisää alle. Jos työtasosi on pienehkö, jaa taikinapallo kahtia ja kauli taikina kahdessa osassa suorakaiteen malliseksi neliöksi.

Ripauta pastalevyn päälle hiukan jauhoja ja rullaa pasta löysähkösti rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä pastasta paloja.

EDIT/13.9.2014. Kannattaa rullata pastalevyä molemmista päistä keskustaa kohden. Silloin pasta on helpompi avata rullalta kuivumaan.


Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen rullalta avatut  tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.


Tuorepasta kypsyy todella nopeasti, se vaatii vain noin parin minuutin keittoajan.


PINAATTI-MOZZARELLA-TOMAATTI -PASTAKASTIKE (n. 4:lle hengelle)

vettä pastan keittoon
(meri)suolaa keitinveteen

2 rkl oliiviöljyä
1/2 punasipulia
1 valkosipulin kynsi
1/2 kanaliemikuutiosta
1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 rkl ketsuppia
1 rkl balsamicoa
mustapippuria useampi kierros myllystä
n. 1 tl suolaa
3 aurinkokuivattua tomaattia (öljyyn säilöttyjä)
n. 2,5 dl raastettua parmesaania (jätä vähä annosten päälle)
1 pkt/100 g tuoretta babypinaattia
500 g Buffalo Mozzarellaa
tuorebasilikaa n. 5 lehteä

Laita suureen kattilaan pastavesi kiehumaan.

Jos käytät kuivapastaa tähän ruokaan, kannattaa pasta laittaa kiehumaan heti, kun vesi kiehuu (suolaa vesi), koska kastike valmistuu nopeasti.

Pese babypinaatti ja jätä se siivilään valumaan.

Hienonna punasipuli ja valkosipuli veitsellä hienoksi silpuksi. Lorauta pannulle oliiviöljy ja kuullota siinä hetki punasipulia ja valkosipulia. Sekoittele silloin tällöin.

Lisää pannulle 1/2 kanaliemikuutiosta murennettuna, kirsikkatomaattitölkin sisältö, ketsuppi, balsamico, mustapippuri, suola ja aurinkokuivatut tomaatit paloiteltuna sekä suurin osa raastetusta parmesaanista. Sekoita keskenään.

Laita tässä välissä tuorepasta kiehumaan runsaaseen keitinveteen, jonka olet maustanut reiluhkosti suolalla. Se kypsyy parissa minuutissa, älä ylikypsennä sitä.

Pastan kiehuessa lisää pannulle vielä babypinaatti ja Buffalo Mozzarella käsin paloiksi revittynä sekä basilika paloiksi revittynä.

Nosta kypsä pasta kastikkeen sekaan pihtien/reikäkauhan avulla ja sekoita keskenään, jotta pasta imee kastiketta itseensä. Lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista pastan keitinvettä sekaan.

Annostele lautasille ja ripota päälle vielä hiukan raastettua parmesaania.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti