keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Red Velvet Cake + Cupcakes



Tässä Red Velvet -kakussani olen käyttänyt  raastettua punajuurta sekä värin, että sen mehevyyttä lisäävän ominaisuuden takia. Lisäsin kuitenkin myös hiukan punaista elintarvikeväriä, koska en halunnut, että punajuuri maistuisi liikaa. Jos haluat omasta kakustasi oikein punaisen, etkä tällaista ruskeanpunaista, laita enemmän elintarvikeväriä kakkutaikinaasi.

Red Velvet Cake on erityisesti Jenkeissä ja Canadassa jo pitkään ollut yksi suosituista kakuista ja varsinkin ystävänpäivän tienoilla siitä tehtyjä variaatioita kakuista cupakeihin on tarjolla runsaasti. Kakkutaikinasta on paljon erilaisia muunnelmia, lähes kaikissa käytetään kuitenkin etikkaa ja ruokasoodaa. Osa niistä on suorastaan shokeeraavan punaisia, jolloin elintarvikeväriä pitää laittaa melko paljon ja yleensä myös kaakaota on silloin taikinassa vähemmän.

RED VELVET CAKE (n. 20 cm pyöreään kakkuvuokaan)

1 raaka kuorittu punajuuri hienoksi raastettuna
1 tl punaista pastaväriä (geelimäinen elintarvikeväri) tai enemmän, jos haluat voimakkaan punaisen
2 munaa
2 dl öljyä
2,5 dl luonnonjogurttia TAI piimää
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
3 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl kaakaota (makeuttamatonta tummaa kaakaota)
1/2 rkl espresso -jauhetta ( noin 1/2 Nescafe Espesso stickistä)

2 tl valkoviinietikkaa
1,5 tl ruokasoodaa

Täyte/Kuorrutus:
150 g voita, huoneenlämpöistä
n. 4 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
n. 3 rkl kuohukermaa

Minulla riitti tästä kuorrutuksesta kakun väliin täytteeksi, kakun päälle ja reunoille sekä cupcakeihin (6 kpl)

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohjan ja reunan väli leivinpaperilla ja voitele pohja ja reunat kevyesti. Mikäli käytät tavallista kakkuvuokaa, voitele pohja ja reunat huolellisesti.

HUOM! Tein oman kakkuni 18 senttiä halkaisijaltaan olevaan korkeaan kakkuvuokaan, jolloin taikinaa jäi sen verran yli, että sain siitä vielä 6 cupcakea. Taikina kävikin erinomaisesti cupcakeihin, ja niistä tuli kakkuakin mehevämpiä. Voit siis hyvin halutessasi tehdä koko taikinasta cupcakeja tai puolittaa taikinan ja tehdä siitä cupcakeja, jolloin saat hiukan maltillisemman määrän niitä. Mikäli sinulla on tuo ohjeeseen mainitsemani noin 20 cm kokoinen vuoka tai aavistuksen suurempi, koko taikina menee vuokaasi. Kakku kuitenkin nousee aika paljon, joten kovin täyteen ei kakkuvuokaa kannata laittaa. Paista siis tarvittaessa taikinasta samalla muutama cupcake.

Kannattaa suojata kädet kertakäyttöhanskoilla, kun kuorit ja raastat punajuurta, on melko värjäävää. Kuori ja raasta punajuuri hienoksi ensimmäiseksi kulhoon. Lisää sekaan kaikki märät aineet, eli munat, öljy, jogurtti/piimä ja elintarvikeväri. Sekoita keskenään tasaiseksi.

Sekoita toisesa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli jauhot, sokerit, suola, kaakao ja espresso -jauhe. Lisää kuivat aineet märkien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Laita lasiin ensin ruokasooda ja mittaa sen päälle viinietikka. Sekoita. Seos kuohuu melko voimakkaasti, ja niin sen kuuluukin tehdä. Kaada seos samantien kakkutaikinan sekaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Kaavi taikina esivalmisteltuun kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa n. 30-45 minuuttia, kunnes kakku on kypsä, mutta vielä mehevä. Anna jäähtyä kakkuvuoassa noin 10 minuuttia, ennen kuin kumoat kakun pois vuoastaan.

Leikkaa kakku täysin jäähtyneenä kolmeen tai neljään kerrokseen ja täytä ja koristele se. Leikkaa tarvittaessa hiukan kakun pinnasta pois, mikäli se on liian kupera.

CUPCAKES

Jos teet myös/vain cupcakeja, tee taikina ja kuorrutus kuten kakussa.

Laita muffinsipellille paperiset muffinsivuoat, täytä ne noin puoliväliin paperivuokaa taikinalla ja paista 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa n. 20 minuuttia.

Jäähdytä cupcaket täysin ennen kuorrutusta. Kuorruta samalla kuorrutuksella kuin kakkukin.

Koristele mieleiseksesi.



Kakkuun ja/tai cupcakeihin - Tee täyte/kuorrutus:

Vatkaa sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja kylmä tuorejuusto suoraan jääkaapista. Sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää sitten vielä tomusokeria ja kuohukermaa sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Saa olla melko paksua. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Jos et jo aiemmin leikannut kakkuasi, leikkaa se nyt kolmeen tai neljään kerrokseen. Levitä täytettä joka kerroksen väliin, paina seuraava kakkulevy päälle ja taas täytä ja kerrosta. Kuorruta lopulla kuorrutuksella kakku päältä ja halutessasi reunoilta. Koristele makusi mukaan.


HELPOT SYDÄNKORISTEET - KAKKU/CUPCAKES


Käytä joko vaahtokarkkimassaa, sokerimassaa tai marsipaania koristeisiin. Jos käytät marsipaania, se on sen verran pehmeää, että koristeet pitäisi tehdä useampi päivä etukäteen, mikäli haluat laittaa sydämet tikkuihin, kuten minulla. Minulla oli sekä sokerimassaa että vaahtokarkkimassaa. Pärjäät hyvin yhdelläkin värillä, minulla oli nyt kolmea - punaista, vaaleanpunaista ja hiukan valkoista.

Koristeet voi hyvin ja kannattaisikin tehdä jo monta päivä etukäteen. Säilytä ne niiden kuivahdettua ilmatiiviisti pölyltä suojattuna. Sitten vain laitat ne valmiiden leivonnaisten päälle. Hyvää etukäteisvalmistelua.

Kauli käyttämäsi massa ohuehkoksi levyksi tomusokeroidulla alustalla ja ota siitä erikokoisilla sydänmuoteilla kuvioita. Jätä ne kuivahtamaan joksikin aikaa. Sokerimassa kuivuu todella nopeasti, eli se ei tarvitse juurikaan kuivumisaikaa, vaahtokarkkimassa tarvitsee enemmän kuivumisaikaa ja marsipaani kaikista eniten, kuten tuossa yllä jo kerroin.

Kun sydänkuviot ovat kuivahtaneet, voit halutessasi kiinnittää ne grillitikkuun, pilleihin tai vastaaviin esimerkiksi sulatetulla valkosuklaalla ( tai pikeerillä), jolloin saat pystyyn laitettavan koristeen. Kakkuun laittamani sydämet tein kaksipuolisena, eli otin yhden sydämen, sivelin siihen sulatettua valkosuklaata, painoin grillitikun kiinni ja painoin heti toisen sydämen päälle kohdistaen sydämet kohdakkain. Jätin koristeet kuivumaan alustalle, kunnes suklaa jähmettyi. Näin grillitikku jäi siis kahden sydämen sisään ja kakkua katsellessa molemmat puolet koristeesta ovat samanlaiset. Itse tein kolmea eriväristä sydäntä, yhden punaisen, yhden vaaleanpunaisen ja yhden marmoroidun puna-valkoisen.

Massaa saa helposti marmoroitua, kun sekoittaa kahta massaa puolihuolimattomasti keskenään.Sitten vain kaulin sen levyksi ja otin muotilla siitä sydänkoristeita.

Erilaisia yhdistelmiä käyttämällä näin yksinkertaisillakin koristeilla saisi paljon erilaisia kakkuja aikaiseksi. Voit vaikka asetella erivärisiä ja/tai erikokoisia sydänkuvioita kakun pinnalle ja reunoille.

Cupcakeihin tein sydänkoristeet vastaavalla tavalla. Punaisessa sydämessä oleva kirkkaanpunainen tikku on ohutta pilliä, jonka olen leikannut lyhyemmäksi, vaaleanpunaisessa sydämessä vastaavasti lyhennetty grillitikku. Osaan laitoin suoraan sydänkoristeet päälle.

Erilaisilla strösseleillä tai muilla koristerakeilla, suklaalastuilla tms. saa lisää omaa näkemystään kakkuun. Nykyään jo marketeistakin saa paljon erilaisia koristeita ja massoja valmiina. Laita mielikuvitus lentämään ja tee juuri omannäköisesi kakku/cupcaket!


Ystävänpäivänähän ei voi olla liikaa sydämiä, vai voiko? Jos minulta kysytään, niin ei voi.
Ylläolevaan herkkukimaraan kasattu Red Velvet -kakun ja cupcakien lisäksi aiemmin tekemäni sydämenmalliset vaniljavaahtokarkit sekä sydämelliset appelsiini-konjakkikeksit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti