keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Uunissa paistetut donitsit suklaakuorrutuksella

Nämä donitsit ovat astetta terveellisempiä kuin uppopaistetut donitsit, koska nämä on kypsennetty uunissa donitsipellillä. Jogurtti antaa taikinaan mehevyyttä ja lisättyä rasvaa on taikinassa aika minimaalisesti. Kuorrutus onkin sitten tuhdimpaa tavaraa, lähinnä tummaa suklaata ja kermaa.



UUNISSA PAISTETUT DONITSIT (12 KPL)

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
2,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kevytmaitoa
3 rkl (rypsi)öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Voitele donitsipellin syvennykset sulalla rasvalla (voi/margariini).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaneli, vaniljasokeri, suola ja sokerit keskenään. Sekoita toisessa kulhossa loput, eli kosteat aineet keskenään. Yhdistä seokset välttäen liiallista sekoitusta, ettei donitseista tule sitkeitä.

Lusikoi taikinaa donitsipellin syvennyksiin noin puoleenvälin syvennystä, älä ylitäytä, jotta donitsit säilyttävät muotonsa. Kaikista helpoiten saat kyllä taikinan donitsipellin syvennyksiin pursottamalla sen. Mutta tarvitset tukevan pakastepussin tai pursotuspussin. Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin ja leikkaa sen kulmaan pieni reikä. Pursota taikina siitä donitsipellin syvennyksiin. Paista uunin keskitasolla n. 10 -15 minuuttia. Kokeile kypsyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat kypsiä.

Anna jäähtyä hetken donitsipellillä ja kumoa sitten donitsit ritilälle jäähtymään loppuun.

SUKLAAKUORRUTUS

65 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus min. 70 %:a)
0,5 dl kuohukermaa
n. 5 rkl tomusokeria

Kuumenna kerma lähes kiehumispisteeseen mikrossa tai kattilassa levyllä. Paloittele suklaa pienemmiksi paloiksi ja lisää kuuman kerman joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää siivilöityä tomusokeria. Älä lisää kaikkea kerrallaan, vaan lisää osa, sekoita ja tarkista kuorrutuksen paksuus. Se saa olla melko jämäkkää, mutta kuitenkin sen verran löysää, että siihen pystyy kastamaan donitsit. Lisää vielä tarvittaessa lisää tomusokeria.

Dippaa donitsin pinta suklaakuorrutukseen ja valuta suklaakuorrutuksen kulhon päällä hetki ylimääräistä kuorrutusta pois. Nosta kuorrutettu donitsi ritilän päälle, jonka alla on leivinpaperi ja ripottele halutessasi koristeita kuorrutuksen päälle. Anna kuorrutuksen jähmettyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti