lauantai 25. tammikuuta 2014

Unikkoskonssit, appelsiinimarmeladi ja "clotted cream"

Viikonloppuaamua ei ole hassumpaa aloittaa uunituoreilla skonsseilla, joiden päälle levittää vaikka itsetehtyä appelsiinimarmeladia ja  "clotted creamia". Kun kattaa aamupalapöytään vielä romanttiset astiat ja pöytäliinat/servetit, pilvisempikin päivä näyttää aurinkoisemmalta :).



Skonssitaikinan pyöräyttää hetkessä ja paistoaikakin on lyhyt. Appelsiinimarmeladi kannattaa tehdä aiemmin valmiiksi, niin aamupala valmistuu nopeasti. Ja miksei joku laadukas kaupankin appelsiinihillo ajaisi asiaansa, niin pääsee vielä helpommalla.

Nyt kun on appelsiinien sesonkiaika, tein itse tällaista kirpeänmakeaa appelsiinimarmeladia, jossa makupalettiin oman makunsa antavat sitruuna ja lime. Jos pidät hyvin makeasta marmeladista, lisää hiukan sokerin määrää (laita lisäsokeriksi tavallista sokeria, ettei marmeladista tule liian jäykkää) ja/tai jätä osa ohjeen kuorista laittamatta.


APPELSIINIMARMELADI (2 pienehköä purkkia)

4 (luomu)appelsiinia
1 (luomu)sitruuna
1 lime
180 g hillo-marmeladisokeria
1 tl vaniljasokeria

Pese kuumalla vedellä ja juuresharjalla huolellisesti appelsiinit ja sitruuna. Kuori kuorimaveitsellä 2 appelsiinia ja sitruuna ohuelti niin, ettei tule valkoista osaa mukaan.

Leikkaa sitten kaikki appelsiinit ja sitruunat kalvottomiksi lohkoiksi. Helpoiten se käy niin, että leikkaat ensin sitrushedelmän päät pois ja sitten terävällä veitsellä leikkaat kuoren ja valkoisen osan pois, aloittaen ylhäältä alas pystysuorilla leikkauksilla, mukaillen appelsiinin muotoa. Sen jälkeen leikkaat veitsellä kalvojen välistä, jolloin saat kalvottomia sitruspaloja. Kts. kuva alla.


Laita kuoret ja kalvottomat sitruksen palat sekä limen puristettu mehu monitoimikoneeseen, jossa on leikkuuterä (tai blenderiin yms.) ja hienonna ne haluamaksesi. Jos sinulla ei ole mitään sähkövärkkiä, jolla tuon tekisit, voit käyttää veistä hienontamiseen. Leikkele sitruspalat hiukan pienemmiksi ja kuoret vastaavasti ohuiksi suikaleiksi.

Laita sitrusseos kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri. Keittele seosta välillä sekoitellen n. 20 minuuttia. Maista välillä, onko oman makusi mukaista makeusasteeltaan ja lisää tarvittaessa hiukan sokeria. Lopuksi sekoita vaniljasokeri marmeladin sekaan ja purkita puhtaisiin purkkeihin.

Jos aiot säilyttää marmeladia kauemmin, purkita se steriloituihin purkkeihin.

Tällä ohjeella skonsseista tulee hyvässä mielessä hiukan murenevia/lohkeilevia ja ne nousevat melko korkeiksi, jolloin kun halkaiset skonssit syöntivaiheessa, saat kaksi hyvän kokoista puolikasta, joille levittää päällysteet.

UNIKKOSKONSSIT (10 kpl pyöreää 6 cm halkaisijaltaan olevaa skonssia)

1,5 dl maitoa
1 tl sitruunamehua
1 muna

6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl unikonsiemeniä
90 g voita

Voiteluun:
maitotilkka

Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Laita mikronkestävään kulhoon/mukiin maito ja kuumenna mikrossa 30 sekuntia, lisää sitruunamehu ja kananmuna joukkoon. Jätä odottamaan.

Jos sinulla on monitoimikone, mittaa koneen kulhoon kaikki kuiva-aineet eli muut jäljellä olevat aineet, lukuunottamatta voita. Pyöräytä pari kierrosta, eli  aineet sekaisin. Lisää sitten kylmä voi kuutioina jauhoseoksen päälle ja pyöräytä konetta sen verran, että saat voin ja jauhot kunnolla sekaantumaan keskenään. Lisää sitten maito-sitruunamehu-kananmuna -seos ja käytä konetta vain sen aikaa, että taikina muodostuu pallomaiseksi. Älä käytä liikaa, ettei taikina sitkisty.

Jos et omista monitoimikonetta, tee taikina käsin. Toimi muuten kuten yllä, mutta nypi voikuutiot sormin jauhoseoksen sekaan ryynimäiseksi. Lisää sitten maito-sitruunamehu-muna -seos ja sekoita tasaiseksi. Vältä tässäkin vaivaamista.

Taputtele taikina leivinpaperoidun ja kevyesti jauhotetun työtason päälle n. 3 sentin kerrokseksi ja ota siitä pyöreällä n. 6 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla skonsseja.


Nosta skonssit leivinpaperoidulle pellille, voitele ne pullasudin avulla maidolla ja paista uunin keskitasossa n. 10 minuuttia, kunnes ne saavat kullankeltaisen värin pintaansa ja ovat kypsiä. Nosta skonssit hetkeksi jäähtymään ritilälle, mutta tarjoile ne lämpiminä.

Suomesta ei (ainakaan tietääkseni) saa aitoa clotted creamia, jota yleensä Englannissa on tarjolla skonssien kanssa. Jostain ruokalehdestä (taisi olla joku ruotsalainen ruokalehti...) joskus muinoin jäi muistiin tällainen helppo korvikeversio, jota nyt kokeilin. Ihan hyvää oli skonssien kanssa ja helppo levittää, kuitenkin tarpeeksi paksua.

"CLOTTED CREAM"

1 pieni purkki Philadelphia maustamaton tuorejuusto
3 rkl kermaviiliä

Sekoita tuorejuusto ja kermaviili keskenään haarukalla sekaisin. Valmista!

Niin, alussa mainostin viikonloppuaamupalalle näitä, mutta hyvin ne sopivat vaikka arki-iltaankin. Meidän perheessä ei ole kahvinjuojia, joten meillä keitettiin kyytipojaksi haudutettua teetä. Kahvikissat laittavat tietenkin vastaavasti kahvipannun porisemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti