tiistai 28. tammikuuta 2014

Pellavan- ja seesaminsiemensämpylät

Nämä sämpylät edustavat hyvin meidän perheen arkisämpylöitä. Niissä on kuitua vaikka muille jakaa, on kauraleseitä, pellavan- ja seesaminsiemeniä taikinassa ja sämpylöiden päällä, mysliä, mämmi- ja leipämaltaita, polentaa ym. Kuidut ovat terveellisiä ja lisäksi ne tekevät sämpylöistä myös maukkaita.


Sen jälkeen kun hankin pari vuotta sitten yleiskoneen (ihanaisen omenanvihreän Kitchen Aidin), olen tehnyt aiempaakin enemmän sämpylöitä ja leipiä itse. Leivoin minä aiemminkin paljon, mutta yleiskoneen hankinnan myötä leipomisesta on tullut entistäkin helpompaa, kun kone vaivaa vaikka sämpylätaikinaa samalla, kun itse tekee ruokaa. Aiemmin oli kädet kiinni taikinakulhossa alustamisen ajan.

Sämpylä- ja leipätaikinat ovat hyvin mukautumiskykyisiä, jos jotain siementä/jauhoa ei ole itsellä, sen voi helposti korvata jollain muulla. Eli näidenkään sämpylöiden melko kattavaa siemen-/jauhovalikoimaa ei kannata pelästyä.

Jos sinulla ei ole yleiskonetta käytössä, taikina pitää alustaa käsin hyvin. Yleensä hiivaa laitetaan sämpylätaikinoihin suhteessa 1 pussi kuivahiivaa/5 dl taikinanestettä, mutta minä teen usein 6 desiin taikinanestettä yhdellä kuivahiivapussilla. Jos teet käsin, etkä jaksa vaivata kauhean hyvin taikinaa, laita taikinanestettä vain 5 dl ja vähennä hiukan jauhojen määrää.

PELLAVAN- JA SEESAMINSIEMENSÄMPYLÄT (N. 16 KPL)

6 dl vettä
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
2 dl mysliä
1/2 dl pellavansiemeniä (+ vähän sämpylöiden päälle)
1/2 dl sesaminsiemeniä (+ vähän sämpylöiden päälle)
1 dl polentaa 
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
n. 9 dl vehnäjauhoja
1/4 dl öljyä

Laita yleiskoneen kulhoon, tai käsin taikinaa tehdessäsi taikinakulhoon, 6 dl 42-asteista vettä, eli selkeästi kättä lämpimämpää. Sekoita kuivahiiva kauraleseiden ja mämmi- ja leipämaltaiden joukkoon ja lisää taikinanesteeseen. Käynnistä yleiskone tai sekoita taikinakulhossa esim. puuhaarukalla aineet sekaisin. Lisää suola, hunaja, mysli, pellavan- ja seesaminsiement, polenta sekä 3 desiä vehnäjauhoja.

Sekoittele voimakkaasti hetken, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Tässä vaiheessa taikina on vielä vellimäistä.
Peitä muovilla/muovipussilla ja anna hiivan aktivoitua 10 minuuttia, jolloin hiiva kuplii ja taikina alkaa käydä.

Lisää nyt esitaikinan sekaan lisää vehnäjauhoja, mutta älä lisää kaikkia loppuja jauhoja kerrallaan, vaan pikkuhiljaa samalla alustaen. Lisää melko loppuvaiheessa öljy ja lisää vielä jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan aikaiseksi. Koska taikinassa on paljon erilaisia siemeniä jne. se on suht tarttuvaa vielä tässä vaiheessa. Kovin napakaksi taikinaa ei kannata alustaa, koska pehmeästä taikinasta saa maukkaimmat sämpylät aikaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja vielä leivontavaiheessa, mikäli tarvitsee.

Nostata taikinaa puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle ja jauhotetulle työtasolle. Muotoile haluamasi mallisiksi sämpylöiksi ja nosta leivinpaperoiduille pelleille kohoamaan. Kohota leivinliinalla peitettynä puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan nostatusajan loppupuolella 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen.


Jos sinulla on uunissasi kiertoilmatoiminto, paista molemmat pellit samaan aikaan, eli voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele heti niiden pintaan pellavan- ja seesaminsiemeniä. Jos sinulla ei ole kiertoilmaa, paista 1 pelti kerrallaan, eli anna toisen pellillisen kohota vielä toisen pellin paistuessa.

Paista ensin 8 minuuttia ja laske sitten uunin lämpötila 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen ja paista vielä n. 10 minuuttia.

Kokeile sämpylöiden kypsyyttä kopauttamalla pohjaa sormella. Jos kumisee, sämpylät ovat kypsiä, ellei, paista vielä hetki.

Jäähdytä sämpylät ritilällä peittämättä, jotta ne säilyttävät rapean pintansa. Jos sämpylöitä jää, säilytä ne paperipussissa.


4 kommenttia:

  1. Mä olen pitkään haikaillut yleiskoneen perään. Tällähetkellä kaikki vatkautuu ja vaivautuu kMixin käsivempeleellä (ihan pätevä sekin, mutta vähän raskasta puuhaa..) Viime jouluna joulupukki meinasi kuulema tuoda juurikin Kitchen aidin. Jossain sanovat että se perusmalli ei oikein jaksa vaivata kunnon pullataikinaa? Onko sulla mikä malli? Nyt olen katsonut Electroluxin assistanttia, sitä ainakin kehutaan paljon! Ovat vaan vähän kalliita noi paremmat härvelit, eikä ihan sutta viitsisi ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on KitchenAid Artisan, eli ei se tehottomampi Classic -versio. Tosin luulen, että suurimmalla osalla, joilla on KitchenAid, on juurikin tuo Artisan. Kyllä se puolen litran ja vähän ylikin taikinan vääntää ihan loistavasti, mutta ei missään tapauksessa esim. litran leipätaikinaa. Electroluxin Assistentissa on kyllä huomattavasti enemmän tehoa ja lisäksi se on edullisempi. Mulla vaan painoi vaakakupissa se, että KA:n muotoilu miellytti silmää ja halusin juurikin tuon omenanvihreän. Nuo ovat kuitenkin sen verran raskaita vempaimia, ettei niitä kaapista tule roudattua esiin leivontaa varten, niin pitäähän sen omaa silmää miellyttää, valitsi sitten minkä tahansa yleiskoneen.

      Poista
  2. Sehän siinä on, tykkään kans KA:n muotoilusta. Sen vuoksi oon tiputtanut Kenwoodin kokonaan vaihtoehdoista, se on aika möhkö.
    Mä tykkään tehdä aina litran pullataikinan jos leivon, niin riittää pakkaseenkin, sen verran "laiska" leipuri oon. :)
    Pitää vielä pähkäillä mihin sitä päätyy, kiva saada muilta käyttäjiltä mielipiteitä kun kuitenkin aika paljon pätäkkää joutuu sijoittamaan (ja näin remontoivan talon ja äitiyslomalaisena sitä ei hirveesti ylimääräistä ole.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Kenwood on mun mielestä aika ruma, vaikka muuten varmaan hyvä peli. Assistentin muotokieli on kyllä aika lähellä KA:ta, jos vain Assitentista löytyy mieleinen väri. Ja jos tykkäät tehdä litran taikinoita, niin silloin varmaan tuon Assistentin hankinta olisi järkevää. Tosin yleiskoneella taikinan teko on niin piece of cake, että varmaan leivot useammin, kun hankit sellaisen...

      Poista