lauantai 11. tammikuuta 2014

Karjalanpiirakat

 
Karjalanpiirakoita tulee tehtyä liian harvoin. Ne ovat uunituoreena (varsinkin munavoin kanssa) nimittäin aika herkkua. Jos niitä tekee suht maltillisen määrän, ei niissä edes mene kauhean kauaa. No, riisipuuron keitto vie tietenkin aika kauan, joten eihän näitä ihan pikana tehdä. Pitäisi oikeastaan aina, kun keittää riisipuuroa, keittää vähän isompi annos ja tehdä sitten aina samalla satsi karjalanpiirakoita.

KARJALANPIIRAKAT (20 kpl)

Keitä ensin perusriisipuuro piirakankuorien täytteeksi:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
9-10 dl täysmaitoa
1 tl suolaa

Kiehauta teflonpohjaisessa tai paksupohjaisessa kattilassa vesi ja lisää sitten riisit sekaan. Keittele hiljakseen silloin tällöin sekoittaen, kunnes vesi imeytyy riisiin. Lisää sitten maitoa erissä. Keitä puuroa kannen alla hiljaisella lämmöllä suht usein sekoittaen n. 40-50 minuuttia. Lisää sitten suola valmiiseen puuroon.

Nosta puuro levyltä pois, jotta se alkaa jäähtymään. Ota pieni määrä puuroa erilleen johonkin kulhoon tai puurolautaselle, josta saat ensimmäisiin piirakoihin täytteen.

Kuoritaikina:
1 dl kylmää vettä
3/4 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
12 g sulatettua voita

Sekoita kaikki taikina-aineet keskenään kulhossa napakaksi, joustavaksi taikinaksi. Tee taikinasta pötkö ja jaa se 20 tasakokoiseen palaan veitsellä. Laita takaisin kulhoon 15 palaa ja laita kulho muovipussiin, jotta taikinapalat eivät kuivu.

Pyöritä 5 taikinapalaa palloiksi ja kauli ne yksitellen leivinpaperoidulla ja ruisjauhoilla ripotellulla työtasolla ohuiksi soikeahkoiksi piirakkakuoriksi. Levitä puuroa reilu ruokalusikallinen piirakkakuorelle melkein reunoihin asti. Käännä piirakan reunat keskustaan päin ja rypytä piirakan reunat (ota taikinaa esim. peukalon ja etusormen väliin ja tee ryppyjä kuoren reunaan suht tiheästi). Nosta leivinpaperoidulle pellille.

Suurimmassa osassa ohjeita piirakkakuoret kehoitetaan ajelemaan kuoriksi ja jauhottamaan ne, etteivät kuoret tartu toisiinsa. Sitten harjaamaan ylimääräiset jauhot kuorista pois ja täyttämään kuoret. Olen aina tehnyt piirakat ylläkuvaamallani tavalla, koska minusta tämä tapa on paljon helpompi ja kuoret eivät myöskään kuivu niin herkästi tällä tavalla.

Laita uuni kuumenemaan 275 -asteeseen. Minun uunissani maksimilämpötila on 250 -astetta, eli kun laitan sen kiertoilmatoiminnolle, saan irti uunistani noin 270-astetta.

Ota seuraavat 5 taikinapalaa muovin alta ja toista samat vaiheet kuin edellisten kuorien kanssa. Tee kaikkien taikinapalojen kanssa samalla tavalla. Karjalanpiirakat eivät leviä paistaessa, joten voit laittaa ne hyvin lähekkäin pellille.

Paista pelti kerrallaan uunissa n. 10-13 minuuttia, kunnes hiukan ruskistuvat. Voitele uunista oton jälkeen voisulalla ja pinoa laakeahkoon kulhoon päällekkäin pehmenemään. Peitä kulho vielä leivinpaperilla ja foliolla.


Ihan parhaita nämä ovat omasta mielestä vielä lämpöisenä munavoin kanssa.

MUNAVOI
4 munaa
n. 25 g oivariinia tai huoneenlämpöistä voita
n.1/2 tl (sormi)suolaa

Keitä munat kovahkoiksi. Kuori munat ja laita ne syvälle lautaselle. Painele munat haarukalla pieniksi muruiksi ja lisää sekaan rasva ja suola. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai rasvaa.

Säilytä ylijääneet karjalanpiirakat jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti