maanantai 30. joulukuuta 2013

Persimon canapét

Päätin tehdä uutta vuotta varten pientä näppisyötävää, jota olisi kiva napostella shampanjan  tai kuohuviinin kanssa. Nyt on kaupoissa persimoneja ja ne käyvät hyvin vuohenjuuston ja homejuuston kanssa. Tein hiukan erilaisia versioita, koska sekä vuohen- että homejuusto jakaa mielipiteitä. Myös pohjavaihtoehtoja on muutama erilainen. Nopeat ja helpot kaupan pakastetorttutaikinasta tehdyt sekä hiukan näpräämistä vaativat tortillataikinasta tehdyt pohjat.




Löysin Maseca -merkkisiä maissijauhoja kaupasta parisen viikkoa sitten. Niistä tein jo kerran maissitortilloja, (mutta niitä ei tullut taltioitua blogiin), ja nyt päätin kokeilla tehdä pieniä tostada -tyylisiä tarjottavia. Tein ensin tortillataikinan, josta otin pienellä 6,5 senttisellä ympyrämuotilla  ympyröitä, voitelin ne molemmin puolin öljyllä ja painelin minimuffinsivuoan syvennyksiin, jolloin sain niistä pieniä kuppeja. Osan jätin pyöreäksi ja paistoin öljyllä voideltuna.

Osaan tein pohjan kaupan valmiista pakastetorttutaikinasta (valmiiksi kaulituista levyistä).

PERSIMON CANAPÉT (yht. n. 45 kpl)

2 persimonia
1 pkt pehmeää vuohenjuustoa
1/2 pkt sinihomejuustoa (esim. Aura)
mustapippuria
basilikaa
1 pkt ilmakuivattua kinkkua (parman- tai serranokinkkua)
3 rkl limen mehua
hiukan hyvää balsamicoa

1 pkt kaupan valmista pakastetorttuatikinaa levyinä

Pienet tortillapohjat (n. 30 kpl):
2,5 dl maissijauhoja (esim. Maseca, EI siis maissitärkkelystä)
2 dl vettä
ripaus suolaa

Torttutaikinapohjat (n. 15 kpl):

Ota torttutaikinalevyt (tai voitaikina) sulamaan huoneenlämpöön toisistaan irrotettuna noin 15 minuuttia aiemmin. Leikkaa sitten jokainen taikinalevy pystysuunnassa kolmeen osaan, jolloin saat siis yhdestä levystä kolme suorakaiteen mallista palaa. Voit myös halutessasi ottaa paloja levyistä muotilla. Minä otin osan pyöreällä muotilla.

Nosta leikkaamasi palat leivinpaperoidulle pellille ja voitele ne päältä kananmunalla.

Laita osaan päälle murusteltua homejuustoa ja osaan murusteltua vuohenjuustoa.

Paista 225 -asteessa, kiertoilma 205 -asteessa n. 10 minuuttia. Jäähdytä valmiit pohjat ritilällä.

Pienet tortillapohjat (n. 30 kpl):

Laita uuni kuumenemaan 230 -asteeseen, kiertoilma 210 -asteeseen.

Mittaa kulhoon maissijauhot, vesi ja suola. Sekoita ne keskenään noin kahden minuutin ajan, kunnes saat pehmeän tasaisen tortillataikinan.

Laita leivinpaperi työtasolle ja ota pieni määrä tortillataikinaa kerrallaan leivinpaperin päälle. Peitä lopputaikina muovilla, ettei se kuivu. Kaulitse MUOVIN läpi tortillataikinaa hyvin ohueksi, ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja. Ilman muovia välissä taikina tarttuu kaulimeen. Minä leikkasin vahvan pakastepussin auki, ja käytin sitä kaulimen ja taikinan välissä. Eli toimi, kuten piparitaikinan kanssa, mutta kauli taikina ohuemmaksi. Taikina on melko haurasta, joten käsittele sitä varoen.

Laita lautaselle hiukan oliiviöljyä ja nosta yksitellen valmis pyörylä lautaselle ja käännä se sitten toisin päin, jotta molempiin puoliin tulee öljyä. Painele se sitten varovasti minimuffinsipellin syvennykseen. Toista sama muiden pohjien kanssa. Joudut paistamaan erissä pohjat, koska kaikki ei mahdu kerrallaan muffinsipellille. Minulla 24-paikkainen minimuffinsivuoka.

HUOM! Voit myös hyvin paistaa pohjaosat suoraan pieninä ympyröinä. Eli kun otat ympyrän, käytä se samalla tavalla lautasella, jotta saat öljyä molempiin puoliin ja nosta sitten leivinpaperille ja paista ne uunissa sellaisenaan.

Paista pohjia kummalla tavalla tahansa tehtyinä n. 10 minuuttia, kunnes pohjat hiukan ruskistuvat ja tuntuvat rapeilta. Minulla kesti kiertoilmalla 210 -asteessa 11 minuuttia. Jäähdytä pohjat ritilällä.

Kuori persimonit perunankuorimaveitsellä ja leikkaa ympyränmallisia siivuja niistä. Puolita noin puolet, ja loppupuoliskosta tee persimonsalsa. Eli paloittele noin puolet siivuista suht pieniksi kuutioiksi ja laita ne pieneen kulhoon. Pyöräytä sekaan muutama kierros mustapippuria myllystä sekä 3 rkl limen mehua.Lisää sekaan vielä hienonnettua basilikaa n. 1 ruokalusikallinen.

Canapéiden kokoaminen:

Tee erilaisia variaatioita, esim:.

Laita torttutaikinapohjiin juustojen päälle molempiin puoliympyräksi leikattuja persimonin siivuja sekä basilikan lehtiä koristeeksi. Lisää osaan ilmakuivatusta kinkusta kiepauttamasi ruusuke. Jätä osa ilman kinkkua.

Laita kuppimaisiin tortillapohjiin ensin murusteltua vuohenjuustoa noin teelusikallinen ja lisää sen päälle reilu teelusikallisen persimonsalsaa. Leikkaa vielä ilmakuivatusta kinkusta pieni pitkulainen pala ja rullaa se pieneksi ruusukkeeksi ja paina se tortillatäytteiden lomaan . Ripottele vielä hiukan hyvää balsamicoa päälle.

Murustele pyöreiden pohjien päälle ensin vuohenjuustoa, lisää persimonsalsaa ja pyöräytä vielä hiukan mustapippuria lisää sen päälle. Lisää vielä basilikanlehdestä pala.

Näitähän voi varioida aika paljonkin oman maun mukaan, tässä vain muutama esimerkki. Ja kyytipojaksi suosittelen kuohuviiniä tai shampanjaa.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!
-Raili


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti