keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Suppilovahveropiirakka perunapohjalla


Tänä syksynä ainakin meidän lähimetsässä on ollut mukavasti suppilovahveroita. Eilen kävin keräämässä taas ämpärillisen. Taisin hehkuttaa jo aiemminkin, että tuohon sieniapajaan on kotiovelta käytännössä muutama askel, joten metsässä tulee piipahdettua useasti syksyllä sieniä poimimassa.

Suppilovahverot käyvät moneen ruokaan, tällä kertaa tein niistä piirakkaa, johon suppikset saivat makuparikseen mm. pekonia.

SUPPILOVAHVEROPIIRAKKA PERUNAPOHJALLA

Minä tein piirakan Teeman suurempaan vuokaan, mutta yhtä hyvin tämän voi tehdä tavalliseen pyöreään piirasvuokaan.

Pohja
150 g kypsää perunaa hienonnettuna (minulla 1 isohko Rosamunda oli tuon 150 g)
75 g voita/Oivariinia
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 dl kylmää vettä

Jos sinulla ei ole valmiiksi ruokailulta ylijääneitä perunoita, voit nopeasti kypsentää perunan mikrossa. Minä pistelin pestyn perunan haarukalla ja käärin sen kostutettuun talouspaperiin. Kypsensin sitä noin 7 minuuttia mikrossa.

Täyte
150 g suppilovahveroita (n. 5 dl)
1/2 pkt pekonia
1 pieni sipuli
1 dl juustoraastetta
2 munaa
1,5 dl maitoa
1 prk smetanaa (120 g)
1,5 rkl tuoretta timjamia TAI kuivattua n. 1 tl
1/2 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä 3-4 kierrosta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Laita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita ne keskenään. Lisää haarukalla hienontamasi kypsä peruna ja sekoita keskenään. Nypi joukkoon rasva ja lisää lopuksi kylmä vesi. Taikinasta pitäisi olla nyt muodostunut yhtenäinen pallo. Taputtele taikina tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen kevyesti voideltuun piirasvuokaan ja laita vuoka jääkaappin odottamaan.

Paista melko kuumalla pannulla paloitellut suppilovahverot ilman rasvaa, kunnes sienistä haihtuu suurin osa kosteudesta pois. Huuhtaise ja kuivaa pannu ja lisää pannulle pieneksi pilkottu pekoni sekä hienonnettu sipuli. Kuullottele pekoni-sipuliseosta pannulla, kunnes pekoni ruskistuu kauniisti.

Ota jääkaapista piirakkapohja ja pistele siihen haarukalla hiukan reikiä. Esipaista piirakkapohjaa uunin keskitasossa 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa 8 minuuttia. Jos pidät hyvin pehmeästä piiraspohjasta, jätä esipaistaminen väliin ja tee muuten kuten alla kerrottu, mutta lisää kokonaispaistoaikaa n. 10  minuuttia.

Sekoita sillävälin kulhossa keskenään loput täyteaineet (maito, sematana, munat, juustoraaste, mustapippuri, suola) timjamia lukuunottamatta. Ota piirakkapohja uunista ja levittele siihen ensin sienet ja sitten pekoni-sipuliseos sienten päälle. Ripottele timjami tasaisesti piirakan täytteen päälle ja kaada sitten loppu täyteseos piirakan päälle.

Paista vielä n. 20 minuuttia, kunnes piiras on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.

Piirakat tykkäävät salaatista, joten tämänkin kaveriksi suosittelen pyöräyttämään jonkun salaatin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti