torstai 10. lokakuuta 2013

Paholaisen paremmat hodarit


Hodarit nousevat ihan uudelle tasolle, kun kuohkeiden itsetehtyjen hodarisämpylöiden kanssa on tarjolla myös itsetehtyjä lisukkeita. Nimesin nämä Paholaisen paremmiksi hodareiksi lisukkeena olleen Paholaisenhillon ansiosta, johon käytin vihoviimeisiä tämän kesän chilejä kasvihuoneesta. Samalla keräsin loput chilit jääkaappiin, koska on pakko myöntää, että tämän vuoden satokausi oli siinä.

Meillä oli siis itsetehtyä Paholaisenhilloa, majoneesia, sinappia ja punasipulihilloketta, mutta jos et jaksa tehdä kaikkia, tee edes jotain näistä.  Lupaan, että makuelämys on ihan eri maata, kuin jos kokoaisit kaiken kaupan valmiista tuotteista.

Nakit ja ketsuppi oli ihan kaupan tavaraa ja sinapin olin tehnyt jo aiemmin. Keittiössäni on vempaimia vähän joka lähtöön, mutta vielä kaipailisin lihamyllyä/makkarapursotinta, jotta voisi hiukan helpommin tehdä makkaraa. Meillä kuitenkin syödään niin ääriharvoin makkaraa, että ainakin toistaiseksi olen päätynyt siihen, että on parempi olla hankkimatta lisää kaapintäytettä.

Hyvän hodarin sielu on tietty hyvät sämpät ja hyvät nakit. Nämä sämpät ovat kuohkeita ja hyvin hodareihin sopivia.

HOT DOG -SÄMPYLÄT (18 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa (á 11 g)
1 tl suolaa
1 tl siirappia TAI hunajaa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Tee taikina joko yleiskoneessa tai taikinakulhossa käsin vaivaamalla. Lämmitä maito ensin mikrossa 42-asteiseksi. Minulla kestää reilun mintsan mikroni täysteholla, kun maito on tuon selkeästi kädenlämpöistä.

Sekoita hiivaleipävehnäjauhoihin kuivahiiva ja kippaa jauhoseos taikinakulhoon maidon päälle. Sekoita sekaisin ja lisää suola, siirappi tai hunaja ja noin 4 dl vehnäjauhoista. Sekoittele koneella tai käsin, jonkun aikaa, jotta saat hyvän sitkon alulle.

Lisää pikkuhiljaa lisää vehnäjauhoja ja loppuvaiheessa myös öljy. Alusta taikinaa koneella 10 minuuttia ja sorry vaan :-), käsin 20 minuuttia, jotta saat kuohkeita sämpylöitä. Jätä taikina pehmeäksi, voit lisätä leivontavaiheessa vielä tarvittaessa jauhoja. Pehmeästä taikinasta tulee maukkaat sämpylät.

Kohota taikinaa peitettynä 45 minuuttia. Minä käytän yleensä puhdasta muovipussia, koska se tehostaa nousemista paremmin kuin leivinliina. Leivinpaperoi 2 peltiä valmiiksi.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle, jauhotetulle tasolle ja muodosta taikinasta pötkö, jonka jaat kahtia. Leikkaa molemmat pötköt yhdeksään yhtä suureen osaan ja pyörittele ne yksitellen ensin palloksi ja sitten pitkulaisiksi hodarisämpylöiksi ja laita pellille kohoamaan. Kohota leivinliinalla peitettynä vielä noin 50 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan ajoissa 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Paista sämpylät tavallisen uunin keskitasossa yksi pelti kerrallaan tai kiertoilmalla molemmat pellit kerallaan noin 10 minuuttia. Kokeile sämpylöiden kypsyyttä kopauttamalla pohjaa sormella. Jos pohjaa kopauttaesa kuuluu kumea ääni, ovat ne kypsiä. Älä peitä sämpylöitä paiston jälkeen, koska hodarisämpylät saavat olla pehmeitä.

Ylijääneet sämpylät maistuivat meillä aamupalalla hyvin, mutta voit toki puolittaa helposti sämpylätaikinan ainesmäärät, jolloin saat noin kymmenkunta hodarisämpylää.

SUPERHELPPO MAJONEESI KOKO MUNASTA (n. 2 dl valmista majoa)

1 kananmuna
1 rkl Dijon -sinappia
1 tl sokeria
1-3 tl väkiviinaetikkaa (tämä on niin makuasia, maistele, voit lisätä tarvittaessa lisää)
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä pari kierrosta
2-3 dl rypsiöljyä

Laita kaikki muut aineet öljyä lukuunottamatta korkeaan astiaan, johon sauvasekoittimesi mahtuu. Käytä sauvasekoitinta hetki, jotta aineet sekoittuvat kunnolla. Lisää öljyä koko ajan seuvasekoitinta käyttäen ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana. Pumppaa samalla sauvasekoitinta ylös-alas. Voit säädellä majoneesin paksuutta öljyn määrällä. Mitä enemmän lisäät öljyä, sen paksumpaa majoneesia saat.

Kuten allaolevasta kuvasta näkyy, koko munasta tehty majoneesi on aika valkoista. Perinteisempi vain keltuaisista tehty majoneesi on paljon keltaisempaa.
Jos haluat, voit maustaa majoneesisi lisäksi vaikka valkosipulilla tai jauhetulla paprikalla tai ketsupilla jne.


Paholaisenhillo on hyvä lisuke moneen ruokaan. Se rakastaa esimerkiksi erilaisia grilliruokia, sopii vuohenjuuston ja broilerin kanssa ihanasti, lihapullat saavat uutta nostetta tästä lisukkeesta ja käy se moneen muuhunkin ruokaan.

Alkuperäisen ohjeen olen joskus muinoin ottanut Dansukkerin sivuilta, mutta olen tehnyt ohjeeseen pieniä omia viilailuja, resepti on hyvin muuntautumiskykyinen. Välillä käytän tähän tuoreita tomaatteja, jotka pitää kaltata, joskus kokonaisia tölkkitomaatteja. Tällä kertaa minulla oli Mutin italialaisia purkkikirsikkatomaatteja, jotka sopivat myös oikein hyvin tähän. Laitankin nyt ohjeen juuri niin, kuin tällä kertaa tämän tein.

PAHOLAISENHILLO (n. 5 dl valmista hilloa)

1 säilykekirsikkatomaattitölkki (kokonaisia Mutin kirsikkatomaatteja)
3 punaista chiliä
3 valkosipulin kynttä
1 iso tai 2 pienehköä punaista paprikaa
1/2 pientä sipulia
1 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä n. 3 kierrosta
tuoretta timjamia 1 rkl
(pari tuoretta basilikan lehteä silputtuna)
1/2 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
1 rkl sitruunamehua
1/4 dl etikkaa (tai maun mukaan)
hiukan vajaa 1/2 pkt Hillo-/marmeladisokeria

Silppua sipuli ja paprikat. Riippuen chiliesi tulisuudesta ja halutusta tulisuusasteesta, joko poista chileistäsi välikalvot ja siemenet tai jätä kaikki tai osa paikalleen ja silppua chilit. Alkuperäisessä ohjeessa chileistä on poistettu siemenet ja välikalvot, mutta jos haluat paholaisenhillostasi todella pirullista, jätä ainakin osa jäljelle.

Kaada paistokasariin kirsikkatomaatit liemineen ja painele tomaatteja lusikalla hiukan pienemmiksi. Lisää silputtu sipuli ja paprikat sekä chilit. Lisää myös mausteet ja anna kiehua n. 25 minuuttia välillä sekoittaen. Tomaattien vesipitoisuus vaihtelee, eli jos seos näyttää kuivuvan liiaksi, lisää tarvittaessa hiukan vettä.

Lisää nyt etikka sekä hillo-/marmeladisokeri ja anna kiehua vielä n. 3-5 minuuttia.

Hillo on kuumana hyvin löysää, mutta kiinteytyy jäähtyessään kuten hillot aina. Säilytä valmis hillo viileässä.

PUNASIPULIHILLOKE (n. 1 dl)

Meidän perheessä kukaan muu ei koske tämäntyylisiin lisukkeisiin, joten tein vain pikkuisen määrän itseäni varten ja menin sieltä mistä aita on matalin. Tämä ei ole siis  varsinainen oikeaoppinen punasipulihilloke, vaan pikaversio, mutten oikein tiennyt, miksi olisin tätä nimittänyt.

1 rkl oliiviöljyä
1/2 punasipulia
3 rkl sokeria
1/4 dl balsamicoa
mustapippuria myllystä pari kierrosta
1/2 tl sormisuolaa

Laita pannuun oliiviöljyä ja lisää siihen puolirenkaiksi leikkaamasi ohuet punasipuliviipaleet. Kuullota sipulia sekoitellen hetken aikaa, mutta älä ruskista sitä. Lisää muut aineet ja kypsennä n. 5-10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen.

Sitten vain kasailemaan omaa herkkuhodaria mieleisilläsi lisukkeilla. Nakit nyt ainakin kannattaisi lämmittää ja ehkä myös sämpylä, jos se ei ole enää leivontalämmmin. Tosin meillä yksi perheenjäsenistä haluaa syödä nakkinsa ehdottomasti kylmänä, joten oikeita tapoja on varmaan yhtä paljon kuin syöjiä. Jotkuthan vannovat pelkästään sämpän, nakin ja sinapin nimeen. Kun jokainen kokoaa mieleisensä, kaikki saavat juuri sellaisen, joka omasta mielestä on se ainoa oikea hodari.

Nämä kävisivät hyvin myös lasten synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi. Isommilla lapsilla jokainen saisi kasata oman hodarinsa hodaribaarissa, eli kaikki tarvikkeet esille ja jokainen rakentaa mieleisensä. Pienemmillä juhlijoilla tämän voisi toteuttaa niin, että tekisi sämpylöistä puolet pienempiä ja leikkaisi nakit valmiiksi puoliksi. Lisäksi olisi jonkunlainen hodarikoju, jossa joku vanhempi kasaisi hodarit pikkusuita varten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti