keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Apple-Caramel Cupcakes - Halloween, osa IV


Omat kotimaiset omenat eivät riittäneet kuin hetkeksi, koska niitä tuli kaikenkaikkiaan massiiviset noin 20 kappaletta. Onneksi kuitenkin kaupasta saa vielä ihania Ahvenenmaalaisia omppuja. Yhdistin näissä cupcakeissa omenaa ja kinuskia pohjaosaan. Pidin tästä makuyhdistelmästä, eikä kumpikaan maku hallinnut liikaa näissä. Oranssiksi värjätty kuorrutus ja koristeet tekevät nämä Halloween -aiheisiksi, mutta muuna vuodenaikana nämä voi  koristella eri tavalla.

APPLE-CARAMEL CUPCAKES (12 kpl melko pieniä, 10 suurempaa)

Näissä tehdään ensin omenaseos ja kinuski, sitten vasta taikina

Omenaseos
2-3 kotimaista omenaa
3 rkl fariinisokeria
1 rkl voita

Kinuski
0,5 dl kuohukermaa
vajaa 0,5 dl fariinisokeria

Taikina
2 munaa
kuohukermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
2 rkl rypsiöljyä
1/2 cup sokeria (jenkkimitta 1 cup=n. 2,5 dl)
1 cup vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
+omenaseosta n. 1,5 dl ja kinuskiseos

Omenaseos
Pilko omenat pieniksi paloiksi ja laita ne voin ja fariinisokerin kanssa pannulle. Anna omenoiden pehmitä ja ottaa makua n. 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen. Jätä jäähtymään.

Kinuski
Laita kattilaan kerma ja fariinisokeri ja anna kiehua viitisen minuuttia. Jätä jäähtymään.

Lämmitä uuni 180 asteeseen

Taikina
Riko munat cup -mittaan ja lisää öljy, kinuski ja kuohukermaa niin paljon, että saat cup -mitan täyteen.
Kaada kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella minuutin verran.

Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella vielä noin 3 minuuttia.

Lisää omenapaloja pannusta n. 1,5 dl ja sekoita ne taikinaan. Lisää lopuksi jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja sekoita varovasti taikinaan.

Annostele taikina lusikan avulla mielellään muffinsipellillä oleviin paperisiin muffinivuokiin. Jos sinulla ei ole muffinsipeltiä, käytä tukevia muffinsivuokia, jotta cupcaket säilyttävät muotonsa kauniisti.

Paista 180-asteessa uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Minä paistoin kiertoilmalla 165-asteessa 17 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket tuorejuustokuorrutuksella (ohje alla) ja koristele ne haluamallasi tavalla. Värjäsin oman kuorrutukseni oranssiksi punaisen ja keltaisen geelielintarvikevärin avulla. Koristelin lisäksi ne sokerimassakuvioilla, joita otin kaulitusta sokerimassasta minikeksimuoteilla, sulatetulla Candy Meltsillä sekä koristesokerilla. Kurpitsakoristeita koristelin vielä erivärisellä sokerimasalla ja tein niihin uria, jotta niistä sai kolmiulotteisempia.

Sokeirmassasta tehdyt koristeet olisi hyvä tehdä päivä-pari aiemmin, jotta ne ehtivät hiukan kovettua ja kestävät paremmin kuorrutuksen päällä. Ne voi tehdä hyvin jo useampi viikkokin etukäteen, kunhan säilyttää ne suljetussa rasiassa pölyltä suojassa.

Jos tee cupcaket etukäteen, säilytä niitä jääkaapissa, mutta koristeet kannattaa lisätä lähempänä tarjoilua, koska sokerimassa pehmenee jääkaapissa kuorrutuksen päällä. Jonkun aikaa se kestää priimana, muttei kauhean kauaa.

TUOREJUUSTOKUORRUTUS
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos vaniljalla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon. Jos haluat värjätä kuorrutteen, tee se tässä vaiheessa. Lisää kermaa ja vatkaa vielä kuohkeaksi.

Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.

Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla avonaisella tähtityllalla (tylla 1M), mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.

Vielä yksi Halloween -aiheinen ohje tulossa lähipäivinä, sitten siirryn taas erilaisiin ohjeisiin. Näitä on vain ollut niin kiva näprätä, mutta johonkinhan se raja on vedettävä :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti