torstai 26. syyskuuta 2013

Täytetyt kesäkurpitsat



Nyt syksy on niin pitkällä, että nappasin viimeiset kesäkurpitsat pihasta pois yöpakkasten alta ja kasvihuoneesta loput kypsät suippopaprikat ja chilit. Kai se on annettava periksi, että mennyt kesä on nyt vihdoin ohi, kun kerran eilen sateli jo räntää. No eipä voi kauheasti valitella menneen kesän ilmoista, sen verran paljon aurinkoa oli näkyvillä.

Päätin tehdä tällä kertaa jauheliha-kasvistäytteisiä kesäkurpitsoja, koska minulla oli jääkaapissa paistijauhelihaa.  Koska täytteessä on lihaa, nämä ovat kokonainen ateria salaatin kanssa, mutta nämä toimivat hyvin lisukkeena pelkällä kasvistäytteellä kala- tai liharuoalle. Ja ovat hyviä nyt suppisaikaan myös sieni-kasvistäytteellä.  Täytettä voi siis varioida aika pitkälle oman maun mukaan.

TÄYTETYT KESÄKURPITSAT (4:lle hengelle)

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
n. 200 g paistijauhelihaa
1 suippopaprika
1 chili, ilman siemeniä ja välikalvoja
1 pieni sipuli
Tuoretta persiljaa, basilikaa ja oreganoa silputtuna n. 1 tl kutakin
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
Mustapippuria myllystä 2-3 kierrosta
n. 2 rkl sormisuolaa/maun mukaan
1 rkl ketsuppia
2 rkl balsamicoa
n. 1,5 dl juustoraastetta

2-3 rkl korppujauhoja ripoteltuna kesäkurpitsan halkaistuihin, esikypsenneyihin kuoriin

Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra lusikalla kesäkurpitsan sisus pois, niin, että kesäkurpitsan puolikkaasta muodostuu vene, johon täytteen voi lusikoida. Älä heitä sisusta pois, sitä käytetään täytteeseen. Ripottele kesäkurpitsaveneisiin sisälle vähän suolaa ja esikypsennä niitä mikrossa täysteholla 5 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.

Voit sillävälin paloitella kesäkurpitsan sisuksen, mutta ota ainakin osa siemenkohdasta pois, jotta täytteestä ei tule liian vetistä. Pilko myös paprika ja chili, josta olet poistanut siemenet ja sisäkalvot, ellet halua erityisen tulista ruokaa.

Paloittele sipuli melko pieniksi paloiksi ja freesaa sitä paistinpannussa, johon olet ripauttanut öljyä pari ruokalusikallista. Kun sipuli on hetken aikaa ollut pannussa, lisää jauheliha ja ruskista

Mausta seos yrteillä ja mustapippurilla sekä suolalla. Lisää pannulle nyt aiemmin pilkkomasi kesäkurpitsa, paprika ja chili. Mausta seos ketsupilla ja balsamicolla ja kypsyttele seosta n. 10 minuuttia pannulla välillä sekoitellen.

Kuivaa esikypsentämistäsi kesäkurpistaveneistä ylimääräinen kosteus pois talouspaperilla. Laita kesäkurpitsaveneet uuninkestävään vuokaan tai pellille, jossa on leivinpaperi ja ripottele niiden pohjalle korppujauhoja. Korppujauhon tarkoitus on sitoa ylimääräistä kosteutta kypsennysvaiheessa.

Lusikoi täyteseosta kesäkurpitsaveneisiin ja ripottele täytteen päälle juustoraastetta.

Kypsennä keskitasolla 200-asteessa n. 20-35 minuuttia. Kokeile kesäkurpitsojen kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Makusi mukaan jätä ne vielä hiukan napakoiksi tai kypsennä hiukan pehmeämmäksi.

Raikas salaatti lisukkeena täydentää aterian mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti