maanantai 9. syyskuuta 2013

Raakamehu puolukasta


Puolukasta saa ihanaa raakamehua, jossa on hyvin vitamiinit tallella, kun sitä ei kuumenneta.  Mehu on myös kauniin väristä ja todella hyvän makuista. Olen tehnyt tällä ohjeella aina raakamehun, ohje on tietääkseni joskus aikoinaan viinihappopussista napattu talteen.

RAAKAMEHU PUOLUKASTA (n. 2 l mehua)

2,5 kg puolukoita (n. 4 L)
2 L vettä
25 g (1 pss) viinihappoa

1/4-1/2 kg sokeria per mehulitra

Puhdista puolukat ja survo ne. Itse laitoin puhdistetut puolukat monitoimikoneeseen parissa erässä ja ajoin ne survokseksi. Mutta voit survoa ne vaikka perinteisesti perunamuusinuijalla kulhossa.

Liota viinihappo 1/2 litraan vettä ja laita se loppuveden kanssa puolukkasurvoksen sekaan. Sekoita hyvin.

Laita kylmään mehustumaan kahdeksi vuorokaudeksi, mutta sekoita sitä välillä pari kertaa.

Ota kylmästä ja siivilöi mehu siivilässä, jossa on puhdas sideharso. Sideharso siivilässä estää puolukan siementen ja muiden "roskien" menon mehuun ja siitä tulee kirkasta.

Mittaa valmis mehu ja lisää sokeria 1/4-1/2 kg mehulitraa kohden. Sekoita hyvin ja pullota puhtaisiin pulloihin.

Tarjoiltaessa laimenna mehua makusi mukaan raikkaalla vedellä.

Äläkä vain heitä pois raakamehusta yli jäänyttä puolukkasurvosta. Siitä voi tehdä vielä oikein hyvin puolukkahilloa, joka käy esim. puuron lisukkeeksi, jogurtin kanssa, smoothien valmistukseen, kaaliruokien lisukkeeksi jne.

PUOLUKKAHILLO RAAKAMEHUN  YLIJÄÄMÄSURVOKSESTA

Ylijäänyt puolukkasurvos
Hillosokeria hiukan vajaa puolet puolukkasurvoksen määrästä

Puhtaita kuumennettuja purkkeja valmista hilloa varten

Tavallinenkin sokeri kyllä käy, sillä tehtynä hillosta tulee hiukan löysempää.

Laita puolukkasurvos kattilaan ja lisää hillosokeria pienissä erissä samalla sekoittaen.
Keittele hiljakseen n.15 minuuttia välillä sekoitellen.

Purkita kuumana puhtaisiin purkkeihin ja sulje heti, sekä säilytä viileässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti