tiistai 3. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsasitruunahillo + sitruunakääretorttu


Kuten jo aiemmin mainostin, kesäkurpitsa taipuu keittiössä hyvinkin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tästä hyvä osoitus on tämä kesäkurpitsasitruunahillo. Jos ei tietäisi, että siinä on kesäkurpitsaa, olisi varmasti aika vaikea sanoa, mistä hillo on tehty sitruunan lisäksi. Eli makuna päällimmäisenä sitruuna.  Nekin, jotka vierastavat kesäkurpitsan makua, tykkäävät tästä varmasti, jos sitruunanmaku on mieleinen.

Tämä on mukavan raikas hillo ja käy upeasti kakkuihin ja torttuihin antaen kivan sitruunanmaun. Tätä voisi hiukan verrata Lemon Curdiin, vaikka onkin aika erilaista. Tämä on kevyempää, koska tässä ei ole voita, kuten Lemon Curdissa. Käy myös hyvin  paahtoleivän päälle.

Jos käytät hillon nopeasti viikon sisällä, voit laittaa hillon suoraan puhtaisiin purkkeihin ja säilyttää viileässä.

Mikäli aiot säilyttää hilloa kauemmin, tee seuraavasti:

Purkkien puhtaus vaikuttaa oleellisesti hillojen säilyvyyteen. Säilöntää edellisenä päivänä olisi hyvä upottaa purkit kylmään veteen ja liottaa niitä yön yli.

Purkituspäivänä vedestä tyhjennetyt hillopurkit kuumennetaan uunissa 100-120-asteessa min. 15 minuuttia. Näin saadaan kaikki itiöt tuhottua. Voit kääriä purkkien ympärille esim. sanomalehteä kuumien purkkien käsittelyä helpottamaan, mutta jätä suuaukko vapaaksi. Itse käytän kuumia purkkeja käsitellessäni uunikintaita.

Jos teet vain muutaman purkin hilloa, voit täyttää purkit vedellä ja kuumentaa mikrossa täydellä teholla kunnes vesi kiehuu. Tyhjennä vedestä ja purkita hillo heti.

Kiehauta korkit ja kannet kattilassa kiehuvassa vedessä.

Purkita kuuma hillo ja sulje purkit välittömästi. Kun hillo jäähtyy, korkki vetäytyy tiiviisti kiinni.


KESÄKURPITSASITRUUNAHILLO (n. 1 litra valmista hilloa)

1 kg kesäkurpitsaa
3 (luomu)sitruunaa
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria ja/tai hillo-marmeladisokeria

Kuori kesäkurpitsat ja paloittele ne. Laita kattilan pohjalle 1/2 dl vettä ja kesäkurpitsan palat. Anna kiehua kannen alla hiljaisella, kunnes kesäkurpitsat ovat kypsiä.

Kesäkurpitsan kypsyessä pese sitruunat huolellisesti ja kuivaa ne. Raasta kahden sitruunan kuori ja laita kuoriraaste odottamaan. Purista kaikista sitruunoista mehu.

Kun kesäkurpitsat ovat kypsiä, soseuta ne esim. sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Laita sose takaisin kattilaan ja lisää sekaan hillosokeri erissä huolellisesti skeoittaen. Lisää sitruunamehu mukaan. Keitä seosta 10 minuuttia ja lisää sitten sekaan vielä sitruunankuoriraaste. Anna kiehua vielä n. 10 minuuttia.

Tölkitä ja säilytä viileässä. Hillot ja marmeladit kiinteytyvät jonkun ajan päästä, eli älä huolestu, vaikka hillosi vaikuttaisi liian löysältä purkitusvaiheessa.

Jos pidät marmeladista enemmän kuin hillosta, vaihda hillosokeri hillo-marmeladisokeriin, jolloin saat hillosta marmeladia. Tai käytä osa hillosokeria, osa hillo-marmeladisokeria, jolloin saat niiden välimuotoa.


SITRUUNAKÄÄRETORTTU

Tämä on raikas sitruunanmakuinen kääretorttu, jonka pyöräyttää nopeasti vaikka yllätysvieraille. Ihan peruskääräri, jonka juju on kesäkurpitsasitruunahillo.

3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa

Täyte
Kesäkurpitsasitruunahilloa
n. 1/2 purkkia rahkaa
2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 240-asteeseen. Laita leivinpaperi pellille ja voitele se kevyesti.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi mielellään sähkövatkaimella. Käsinvatkaaminen tekee kyllä hyvää alleille, mutta kestää aika kauan ;-).

Sekoita jauhot ja leivinjauho keskenään. Sekoita munavaahdon sekaan varovasti jauhoseos ja kerma.

Levitä taikina aiemmin leivinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskiosassa n. 5 minuuttia.  Levitä sitten heti leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille sokeria. Tälle paperille kumoat kohta kypsän kääretorttupohjan. Tarkkaile koko ajan paistotulosta, koska kääretorttupohja on ohut ja se kärähtää hyvin helposti. Eli loppuvaiheessa ei kannata kääntää enää selkäänsä uunille.

Jos käytät kääretortun täytteenä pelkkää hilloa, kumoa kuuma torttupohja aiemmin valmistelemallesi leivinpaperille ja irrota leivinpaperi. Koska voitelit leivinpaperin ennen taikinan laittoa, sen pitäisi irrota melko helposti. Jos ongelmia sen irtoamisessa, kostuta talouspaperi kylmällä vedellä ja pyyhi sillä leivnpaperin päältä. Tämä auttaa irtoamisessa. Levitä hillo kuuman kääretorttupohjan päälle tasaisesti. Kääri torttu melko tiukalle rullalle leveästä päästä alkaen leivinpaperia apunasi käyttäen. Eli leivinpaperi tulee tortun päälle sitä rullatessa. Jäähdytä hiukan ja laita rulla jääkaappiin viilenemään ja mehustumaan.

Jos taas käytät hillon lisäksi ylläolevaa rahka-kermaseosta, toimi seuraavasti:
Kumoa kuuma torttupohja leivinpaperille kuten kuvattu yllä pelkän hillotäytteen kanssa. Laita leivinpelti kääretorttupohjan päälle nurinpäin. Se säilyttää torttupohjan kosteuden eikä kääretorttu murru rullatessa, vaikka se jäähtyykin ennen rullausta. Kermatuotteita sisältävää täytettä ei voi levittää kuumalle pohjalle, koska kuuma pohja sulattaa täytteen.

Pohjan jäähtyessä vatkaa kerma vaahdoksi kulhossa, lisää vaniljasokeri sekä rahkaa ja tomusokeria makusi mukaan. Jotkut rahkat ovat paljon happamampia kuin toiset, eli maistelemalla saat oman makusi mukaisen makeusasteen.

Levitä jäähtyneelle pohjalle ensin hillo ja sen päälle rahkaseos. Rullaa kuten hillokääretortun kanssa selostettu ja laita kylmään mehustumaan vähäksi aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti