keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Gluteenittomat sitruuna -cupcaket


Vaikka nämä ovat gluteenittomia, ne ovat meheviä, eivätkä murenevia kuten usein gluteenittomat leivonnaiset ovat.

Ensimmäisessä gluteenittomassa reseptissäni kokeilin vain vaihtaa ohjeeseeni tavalliset  jauhot gluteenittomiin jauhoihin, mutta niistä tuli jotenkin ihmeen kumimaisia ja oudonrakenteisia. Niitä ei tehnyt mieli syödä, joten ne lensivät biojäteastiaan. Sen jälkeen olen tehnyt reseptiviritelmiä kookosjauhoilla, mantelijauhoilla ja riisijauhoilla erilaisilla yhdistelmillä ja seoksilla huomattavasti paremmalla lopputuloksella :-).Uskallankin väittää, että nämä maistuvat myös henkilöille, joiden ei tarvitse noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

Käytän usein leivonnassa cup -mittaa, koska se nopeuttaa leivontaa. Eli 1 cup= 2,5 dl

GLUTEENITTOMAT SITRUUNA -CUPCAKET (12-15 kpl)

3 kananmunaa
1/4 cup -mitallinen sokeria
1/4 cup -mitallinen kermamaitoa. Suhteessa kermaa hiukan maitoa enemmän
1/2 cup -mitallinen öljyä
1,5 tl vaniljauutetta
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 rkl (luomu)sitruunamehua
1/2 cup -mitallinen kookosjauhoja
1/2 cup -mitallinen mantelijauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Vuoraa muffinsipellin syvennykset paperisilla muffinsivuoilla parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa kananmunat, sokeri, kermamaito, vaniljauute, sitruunankuori sekä sitruunamehu keskenään pari minuuttia.

Sekoita ruokasooda ja leivinjauhe jauhoihin ja lisää loppujen aineiden kanssa aiemmin vatkaamaasi seokseen Sekoita taikina tasaiseksi.

Jaa taikina muffinsipellillä oleviin  muffinsivuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket sitruunakuorrutuksella ja koristele makusi mukaan. Säilytä kuorrutetut cupcaket jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua.


SITRUUNAKUORRUTUS

130 g huoneenlämpöistä voita (mielellään suolatonta)
n. 3,5 dl tomusokeria
2,5 tl vaniljasokeria
3- 4 rkl tuorejuustoa
1 rkl (luomu)sitruunamehua
1 rkl raastettua (luomu)sitruunankuorta
1 rkl kermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella tai esim. yleiskoneessa.

Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto ja vatkaa hetki. Lisää sitten siivilöityä tomusokeria vähitellen. Älä jätä tomusokeria siivilöimättä, koska et muuten saa tasaista kuorrutusta, vaan kuorrutukseesi jää ikäviä pikku tomusokeripaakkuja helposti.

Lisää sitruunankuori ja -mehu sekä vaniljasokeri ja vatkaa vielä jonkun aikaa, jotta saat kuohkeaa kuorrutusta. Lisää lopuksi vielä kerma ja vatkaa vielä n. 30 sekuntia.

Jos kuorrutus tuntuu liian löysältä, lisää tarvittaessa vielä vähän siivilöityä tomusokeria. Vastaavasti jos kuorrutus on mielestäsi liian jämäkkää, lisää vielä hiukan kermaa.

Kuorruta cupcaket ja koristele makusi mukaan. Kuvassa olevat cupcaket on kuorrutettu kyllä sitruunakuorrutuksella, mutta kuorrutus oli aikaisemmin tehdyn erän  kuorrutusta. Siksi se on hiukan epätasaisen eikä kovin sileän näköistä. Minä olin nyt hiukan laiska näiden kanssa, mutta kuorrutus kannattaisi vatkata uudestaan kuohkeaksi, mikäli sitä ei jostain syystä käytä samana päivänä. Eli älä tee niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon :-).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti