perjantai 23. elokuuta 2013

Saaristolaisleipä



Saaristolaisleipäohjeita on pilvin pimein. Tämä ohje on muotoutunut vuosien varrella omista kokeiluista erilaisista saaristolaisleipäohjeista meidän perheen mieleiseksi. 

SAARISTOLAISLEIPÄ (2-3 leipää)


8 dl piimää
100 g ( 2 pkt) tuorehiivaa TAI 4 x 11g pussia kuivahiivaa
2 rkl (sormi)suolaa
2-3 dl siirappia (jos tykkäät suht makeasta saaristolaisleivästä, laita yli 2 dl. Minä laitan 3 dl)
n. 2 dl kaljamaltaita
n. 2 dl leipä- ja mämmimaltaita (maltaiden suhdetta voit vaihdella oman makusi mukaan, kaljamaltaat ovat kokonaisempia ”jyviä”, kun taas mämmi- ja leipämaltaat ovat jauhoa. Yleensä laitan puolet ja puolet))
4 dl ruisjauhoja
2 dl auringonkukansiemeniä
8-10 dl vehnäjauhoja
(ripaus raastettua appelsiininkuorta)

sivelyyn
1 osa siirappia
1 osa vettä


HUOM! Jos et voi käyttää jostain syystä piimää, voit käyttää taikinanesteenä myös omenatuoremehua. Silläkin tulee ihan hyvä leipä, vaikka piimään tehtynä tämä on omasta mielestäni parasta. Jos käytät omenatuoremehua, älä laita siirappia kauheasti, koska omenatuoremehu on valmiiksi makeaa!

Voit tehdä taikinan joko yleiskoneessa tai käsin kulhossa. Tätä taikinaa ei tarvitse kauheasti alustaa.

Lämmitä piimä esim. mikrossa. Piimän lämpötila n. 37 astetta (noin kädenlämpöistä) tuorehiivan kanssa, kuivahiivan kanssa n. 42 astetta (selkeästi lämpöiseltä tuntuvaa, jos kokeilet sormella). Tuorehiivan voit sekoittaa suoraan piimään, mutta jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään jauhoja ennen piimään sekoittamistasi. Lisää suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi. Halutessasi voit lisätä tässä vaiheessa ripauksen raastettua appelsiininkuorta. Alusta taikina vehnäjauhoilla kimmoisaksi, mutta ei tarvitse alustaa erityisen perusteellisesti ja saa jäädä aika pehmeäksi. Huom. taikina on aika tarttuvaa tässä vaiheessa, sellaista sen kuuluukin olla.

Ripottele taikinalle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota tunnin ajan.

Nujerra taikina ja jaa se (jauhotetulla pöydällä) voideltuihin leipä- tai esim. alumiinivuokiin. Täytä vuoat noin puolilleen, taikina nousee aika paljon. Perusruokakaupoista saa kartonkisia kertakäyttöisiä leipävuokia muistaakseni 3:n paketissa. Ne käyvät hyvin jos sinulla ei ole valmiiksi varsinaisia leipävuokia. Ne ovat hiukan pienempiä kuin keraamiset/alumiiniset yms. leipävuoat, joten jos käytät niitä, voi tästä tulla jopa 4 leipää. Anna leipien kohota peitettynä noin tunti.

Paista leipiä 175 asteessa 50–60 minuuttia. Kun leivät ovat olleet uunissa noin puoli tuntia, sivele niiden pinnat siirapin ja veden sekoituksella. Jäähdytä valmiit leivät liinan alla.

Leivät ovat parhaimmillaan vasta päivä-pari leipomisesta, kun rakenne on tasaantunut ja maut syventyneet. On kyllä hyvää lämpöisenäkin, mutta silloin hiukan hankalampi leikata.
Leivät säilyvät pitkään sellaisenaankin esim. folioon käärittynä huoneenlämmössä. Lisäsäilyvyyttä saat leiville, mikäli säilytät niitä jääkaapissa folioon käärittynä.


Tämä on ihanaa ihan pelkän oivariinin/voin kera, mutta sen kanssa käy hyvin myös esim. erilaiset kalatahnat.
Tämä on yksi meidän perheen suosikkileivistä. Siinäkin mielessä hyvä leipä, että tosiaan säilyy hyvänä pitkään. Suurin osa leivistähän on parhaimmillaan oikeastaan vain leivontapäivänä, tämän kanssa päinvastoin :-).  

Tässä leivässä on myös mukavasti kuitua, kun on auringonkukan siemeniä, ruisjauhoja jne.

Yleisesti leivissä, kun leivot leivän leipävuokaan, voit jättää taikinan löysemmäksi, koska vuoka pitää sen kuosissa paiston aikana, eikä se levähdä. Pääsääntöisesti löysempi taikina antaa maukkaamman leivän.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti