sunnuntai 25. elokuuta 2013

Gluteeniton kookos-cupcake


Olen aika noviisi, mitä tulee gluteenittomaan leivontaan. Tämän ohjeen virittelin, kun halusin kokeilla, minkälaisia gluteenittomia cupcakeja tulee, kun käyttää erilaisia jauhoja. Suht onnistunut kokeilu.
Kakkuosa maistui kivasti kookokselle, kun osa taikinanesteestä oli kookoskermaa ja lisäksi käytin taikinassa kookosjauhoja.

GLUTEENITON KOOKOS-CUPCAKE (12 kpl)

Huom! mittana käytetty jenkki cup -mittaa, joka vastaa 2,5 desiä

2 kananmunaa
kookoskermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
5 rkl rypsiöljyä
3/4 cup sokeria
1 tl vanilja-aromia
1,5 tl leivinjauhetta
luomukookosjauhoja (määrä selviää ohjeesta alempaa)
riisijauhoja (määrä selviää ohjeesta alempaa)
1/2 cup täysmaitoa

Lämmitä uuni 170 asteeseen.

Riko munat cup -mittaan ja lisää kookoskermaa niin paljon, että cup -mitta täyttyy. Siirrä seos kulhoon, jossa voit vatkata. Lisää öljy ja vanilja-aromi, ja vatkaa n. minuutin sähkövatkaimella.

Lisää sokeri ja vatkaa noin 3 minuuttia.

Mittaa cup -mittaan luomukookosjauhoja 3/4 cupia ja lisää leivinjauhe. Sekoita ja lisää sitten cup -mittaan vielä riisijauhoja, kunnes cup -mitta täyttyy.

Sekoita jauhoseos nyt varovasti aiemmin vatkaamaasi seokseen. Lisää vielä täysmaito ja sekoita hellästi sekaisin.

Vuoraa muffinipellin syvennykset paperisilla muffinsivuoilla ja annostele taikina lusikan avulla vuokiin. Taikina on suht paksua, eikä se tasoitu tasaiseksi uunissakaan, mutta se ei haittaa, koska nämä kuorrutetaan.

Paista uunin keskitasolla 170 asteessa n. 16 -20 minuuttia uunisi tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, kun painat sen keskelle cupcakea, se on kypsä.

Jäähdytä cupcaket kunnolla ennen kuorruttamista.

NUTELLA -KUORRUTUS

140 g huoneenlämpöistä voita (suolaton tai vähäsuolainen)
n. 3,5 dl tomusokeria
2,5 tl vaniljasokeria
n. 5 rkl tuorejuustoa (suoraan jääkaapista)
3 rkl Nutellaa
5 rkl makeuttamatonta kaakaota
(1 rkl Amaretto di Saronno -mantelilikööriä)

Vatkaa voi sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää siivilöity tomusokeri ja vatkaa taas, kunnes sekoittuu kunnolla. Tomusokeri kannattaa siivilöidä, että kuorrutuksesta tulee sileää.

Lisää Nutella, kaakao ja vaniljasokeri ja vatkaa hetken. Lisää vielä jääkaappikylmä tuorejuusto ja halutessasi mantelilikööri ja vatkaa kuohkeaksi.

Tarvittaessa voit lisätä joko tomusokeria tai tuorejuustoa sen mukaan, haluatko kuorrutuksesta paksumpaa tai notkeampaa.

Levitä kuorrutusta veitsellä tai pursotapursotinpussin ja tyllan kanssa. Itse pursotin nämä suljetulla tähtityllalla.
Koristeet ovat osa kaulittavaa sokerimassaa, joista olen painomuoteilla ottanut kuvioita ja osa koristeista on sulatettua Candy Meltsiä. Osassa on mini vaahtokaramelleja. Sulatin Candy Meltsiä mikrossa suoraan pienessä Minigrip -pussissa, ja pursotin koristeet leivinpaperille. Koristeet kannattaa tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi. Candy Melts -koristeet voi käyttää kyllä lähes samantien, mutta sokerimassasta tehdyt koristeet pitää mielellään kuivua jonkun aikaa.

Jos cupcakeja ei syödä heti, säilytä niitä jääkaapissa, mutta ota ne lämpenemään noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Huom! sokerimassasta tehdyt koristeet eivät kestä kauaa jääkaapissa pehmenemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti